Klasszikus Neil Young, funkprojekt Snoop Doggtól, elszállós Toy az albumhallgatóban

2013.12.03. 15:25, rerecorder

111813-neil-young-600-1384800624.jpg

Neil Young zseniális régi koncertfelvételeket ad ki, Snoop Dogg Dâm-Funk producerrel élvezetes 80s funkalbumot, a jövőre Budapesten is fellépő Toy pedig elszállt pszichedelikus anyagot, van új Brendan Benson-lemez, ja és egy Nick Cave And The Bad Seeds-koncertfelvétel is még mindig végighallgatható albumhallgatónkban.

Neil Young ugyan 2009-ben kiadta legendás archívumának első összegyűjtött nagy csomagját (The Archives Vol. 1 1963-1972, 8 cd + a dvd, Blu-ray kiszerelésben a Journey Throught The Past című film), de egyesével is érkeznek a fontos archív lemezek: 2009-ben a Dreamin' Man Live '92 című akusztikus szólókoncertfelvételek, 2011-ben az A Treasure című nyolcvanas évek közepi, International Harvesters-szel közös country-s koncertanyagok, most pedig ismét visszaugrunk az időben és egy 1970-es, tizenhárom számos koncertlemez lát napvilágot Live At The Cellar Door címmel. A kiadvány a washingtoni Cellar Door nevű klubban, december elején rögzített akusztikus (gitár és zongora) szólókoncertek anyagából válogat, Young főleg a néhány hónappal korábban, augusztusban megjelent harmadik szólólemezéről, az After The Gold Rush-ról játszik, de előkerülnek Buffalo Springfield-dalok és élőben először játszott szerzemények is. Bárcsak ott lehettünk volna, de így is nagy kincs. A Rolling Stone streameli a lemezt, itt hallható:


Snoop egykor a legnagyobb kutya volt (lásd például 1993-as albumlistánkat), aztán hol elszabadult, hol egészen jó házőrzőnek bizonyult - a 2008-as Ego Trippin' című lemeze után például elég semmilyen-közepes anyagokat adott ki a kezei közül. Talán ezért is kezdett kalandozásba és ugyan az idei, év eleji, Snoop Lionként jegyzett reggae-s Reincarnatedet inkább felejtsük el, főleg mert a Dâm-Funkkal közös, 7 Days Of Funk néven december 10-én megjelenő 7 Days Of Funk egy ismét nagyon élvezetes album lett. Ahogy az Dâm-Funktól nem meglepő és ahogy az tulajdonképpen Snoophoz is nagyon passzol, nyolcvanas évek eleji funkokat kapunk Bootsy Collins, Rick James, Prince és persze George Clinton modorában. Ja és Snoop most Snoopzilla (ez is egy biccentés Collins felé)! 35 perc gondtalan bólogatás, az NPR adja az anyagot, itt hallható.


A hamarosan, 2014. március 21-én Budapesten is (a Dürer Kertben) fellépő Toy második lemezén ismét Dan Carey producerrel hozott össze egy elsőosztályú pszichedelikus-krautrockos-posztpunkos albumot Join The Dots címmel. Elszállás-alámerülés, másodszorra sem tévedtek el a pszichedélia hangdzsungelében.

A Toy-koncert Facebook-eseményoldala.

A Join The Dots-t a Guardian oldalán mutatták be, a jövő hétfőn megjelenő anyag itt hallgatható:


Brendan Bensont talán többen ismerik ma már a Racounters egyik tagjaként Jack White mellől, pedig szólólemezeivel legalább annyira jó, ha nem jobb dalokat alkotott (a 2002-es Lapalco és a 2005-ös The Alternative Of Love külön ajánlott!), tavaly három év szünet után hozott össze egy remek rockos, countrys albumot, a What Kind Of World után most csak egy év kellett a hatodik, You Were Right című szólólemezhez, melyen az idén futtatott havi kislemezsorozatának dalai mellett régi szerzeményeinek átdolgozásai is helyet kaptak. A 3voor12-en, itt hallgatható.


És végül egy Nick Cave és bandája élőben típusú lemez, a negyedik ilyen a sorban és egy Los Angeles-i rádióban rögzítették (ez a csavar, meg a lecsupaszított dalok). A Live from KCRW itt hallgatható:

https://recorder.blog.hu/2013/12/03/klasszikus_neil_young_funkprojekt_snoop_doggtol_elszallos_toy_az_albumhallgatoban
Klasszikus Neil Young, funkprojekt Snoop Doggtól, elszállós Toy az albumhallgatóban
süti beállítások módosítása