Heti Top 10+3: a legjobb klipparódiák 2013-ban

2013.12.01. 20:01, Frontrecorder

manwich.jpg

Kanye West legújabb videója, amiben a félmeztelen Kim Kardashian-nel motorozik übergiccses vetített hátterek előtt megihlette a kanadai színész-forgatókönyvíró-rendező Seth Rogent és amerikai kollégáját, James Francót, akik egy az egyben újraforgatták a klipet, kettejük szereplésével. A héten közzétett frenetikus paródia kapcsán összeállítottuk az idei év klipparódiáinak toplistáját. Figyelem: szégyentelen popkontent!

TAVALY MELYIK SZÁMBÓL KÉSZÜLT A LEGTÖBB PARÓDIA? HÁT PERSZE, HOGY A GANGNAM STYLE-BÓL!

13. Rachael And Eliza Hurwitz: It's Finally Ironic

Kezdjük a kivételekkel. Alanis Morissette Ironic című dala ugyan nem 2013-as - hanem 1995-ös -, de az amerikai zenés-komikus lánytestvérpár, Rachael és Eliza Hurwitz idén érezték úgy, hogy helyre kell tenniük a szöveget - hogy az tényleg ironikus legyen. Paródiájukhoz az eredeti klipet kifigurázó videót is forgattak.

12. Mark Griffith: Beijing State Of Mind

Nem idei dalt választott élcelődésé alapjául Mark Griffith sem, aki Jay-Z és Alicia Keys 2009-es, New Yorkot éltető Empire State Of Mind című dalának írta meg a "pekingi verzióját". Az amerikai Griffith több éve él a kínai fővárosban, hát összegezte a tapasztalatait az ottani életről. A Beijing State Of Mind görbe tükröt tart Pekingnek, a klipje pedig naná, hogy az ihlető dalhoz készült videót idézi.

11. Jay Leno: 63

Taylor Swiftnek ugyan idén az I Knew You Were Trouble című slágere generálta a legtöbb paródiát, de azért 2013-as lemezének másik sikerszáma, a 22 is alaposan megkapta a magáét. A dal arról szól, milyen szuper 22 évesnek lenni - ez szinte kiált az idősebbek kontrázásáért. Készült is belőle például egy "milyen nyamvadt érzés 32 évesnek lenni" változat, de a pálmát az ismert amerikai talk show házigazda, a 63 éves Jay Leno vitte el a maga telitalálat nyugdíjas himnuszával.

A MUMFORD & SONS ÖNSZÁNTÁBÓL RENDEZTETETT PARÓDIAVIDEÓT, ÍME. 

10. Ylvis: The Fox Lipdub Music Video Remake

Hogy lehet a legjobban kiparodizálni egy poénszám eleve paródiába illő klipjét? Vagy szűkítve a kérdést: hogy lehet még nagyobb állatságot kihozni az Ylvis norvég komikus testvérpáros állathangutánzós számából, az emberiség egyik felét meghódító, a másik felét őrületbe kergető The Fox-ból? Hát úgy, ahogyan a webdizájnnnal és digitális médiával foglalkozó kaliforniai Hill Media Group munkatársai tették, akik egy erdős óriásposzter előtt, béna rókajelmezben eltátogták a dalt, és kész. (Na jó, a bálnahangos verzió is eléggé odaver.)

9. Jay Pharoah: I Am A Dog

A legjobb válaszvideó Kanye West I Am A God című ellentmondásos dalára: a szám paródiája a nyilvánvaló god-dog szókifordításra épít, a klipje pedig a rapper Black Skinhead című fekete-fehér vadállatos videójából csinál viccet.

8. The Key Of Awesome: Royals

A Barely Political amerikai szatirikus szórakoztató portálon futó The Key of Awesome széria legutóbbi popzenész-paródiájának szenvedő alanya a 17 éves új-zélandi Lorde. A videóban a Royals eredeti klipjének néhány momentumát is durván kifigurázzák.

7. Wekejay: Suits That Fly

Dupla csapás: a színész-zenész Wesley Freitas (Wekejay) egyben figurázza ki a Suit & Tie videóját Justin Timberlake-től és a Vasember 3 című filmet.

JT-NEK NÉHÁNY FRIZURÁJÁN IS JÓKAT LEHET DERÜLNI - LÁSD ITT.

6. Bart Baker: Applause

A zenés paródia egyik jelenlegi YouTube-királya, a Los Angeles-i Bart Baker ebben a videójában nemcsak Lady Gagát ekézi rendesen, de az Applause művészblöff-klipjét is. (A fentebb szereplő Key Of Awesome Applause-ra ráhúzott Gaga-savazása itt.)

LADY GAGA LEGZAVARBAEJTŐBB MEZTELENKEDÉSEIT ITT SZEDTÜK ÖSSZE.

5. Barklemore: Pet Shop

Macklemore és Ryan Lewis világslágere, a Thrift Shop ugyan tavalyi, de ahogyan számos díjat idén söpört be, úgy paródiákból is jutott a dalnak/klipnek bőven 2013-ban. A felhozatalból szerintünk a kisállatos videókat gyűjtő és gyártó amerikai szájt, a The Pet Collective verziója a nyerő, mivel ez áll a legközelebb az eredeti videóhoz és főleg mert a szereplői zabálnivaló kutyák. (Említést érdemel még a Key of Awesome-féle paródia, a College Humor ajándékboltos adaptációja és a Miami Beach-i polgármesteri címre ácsingózó stand-up komikus, Steve Berke füvezős verziója.)

4. Bryan Hawn: Wrecking Ball

Miley Cyrus már a We Can't Stoppal is paródia-lavinát indított el (lásd pl. ezt a poppunk-feldolgozást, vagy a Pet Project-esek kutyás rekonstrukcióját), de az semmi volt ahhoz a mémséges pusztításhoz képest, ami a Wrecking Ball nyomában kerekedett. A kismillió falbontó paródiavideó közül a mai napig a "fitneszikon " Bryan Hawn sajátos értelmezése a legészbontóbb.

3. Sophie Monk: Blurred Lines

Robin Thicke többszörösen unásig játszott Blurred Lines-ának nagy vitákat kiváltó, szexistának kikiáltott videoklipje tálcán kínálta magát a csípős kifigurázásoknak, és azokon belül is a helycserés támadásoknak, vagyis a majdnem meztelen nők helyett majdnem meztelen férfiakat szerepeltető paródiavideóknak. Ebből a mezőnyből nekünk kettő emelkedett ki, végül a Mod Carousel nagyon szórakoztató camp verzióját legyőzte a londoni születésű ausztrál énekesnő-színésznő-modell Sophie Monk az ő szőrös hím válogatottjával.

2. James Franco & Seth Rogen: Bound 3

Apropó, szőrös férfiak: a szakállas és dús mellszőrzetű Seth Rogen és nála nyüzügébb, kevésbé szőrös James Franco a listánk apropójául szolgáló Kanye-videó komplett újraforgatásával nem csupán a klipparódiáknál tették igen magasra a lécet, de ezután már a a férfiak közti meghitt barátságról, a bromance-ről alkotott kép sem lesz ugyanaz.

1. Bart Baker: Pour It Up

Bart Baker duplázik a listán, az övé az első hely is ezzel a Rihanna-klip parafrázissal, amiben gyakorlatilag pellengérre állítja - jó, ne szépítsük: lekurvázza - az arcba tolt szexualitással érvényesülő női előadókat Britney Spears-től Nicki Minaj-on át Miley-ig. Hogy helytálló-e a vitriolos kritikája, vagy hogy a paródiája maga nem szexista-e, arról lehetne vitatkozni, de hogy vizuálisan maradandó csapást mér ránk, arról nem.

Címkék: heti top 10
https://recorder.blog.hu/2013/12/01/heti_top_10_3_a_legjobb_klipparodiak_2013-ban
Heti Top 10+3: a legjobb klipparódiák 2013-ban
süti beállítások módosítása