U2: 34 év után új menedzser, 5 év után jövőre új album

2013.11.14. 12:52, Frontrecorder

u22013.jpg

Lemondott a posztjáról a U2 legendás menedzsere, Paul McGuinness, aki 1979 óta tolta a zenekar szekerét. Utódja Guy Oseary, Madonna menedzsere lesz. A U2 2014 áprilisára valószínűsíti következő albumának megjelenését. 

A 62 éves McGuinness a sajtónak a korával magyarázta a nyugdíjazását: "Minthogy nemsokára 64 leszek (itt a Beatles szólássá lett When I'm 64 című dalára utal - a szerk.), úgy döntöttem, hogy a zenekar kivételes pályafutásának következő ciklusában már kevésbé közvetlen szerepet vállalok" - nyilatkozta a New York Times-nak. A U2 napi dolgait ezentúl Guy Oseary, a Maverick cégcsoport vezetője, 2005 óta Madonna menedzsere veszi át. McGuinness úgy tartja a nála 21 évvel fiatalabb utódjáról, hogy ő generációja legjobb menedzsere, más szóba sem jöhetett volna a helyére.

A menedzserváltás hátterében ugyanakkor üzleti fejlemények (is) állnak: bennfentes zeneipari források szerint a koncertszervezéssel, jegyértékesítéssel és menedzsmenttel foglalkozó Live Nation több mint 30 millió dollárért megvenné mind McGuinness 1984-ben létrehozott Principal Management nevű cégét, mind a Mavericket. Az új leosztás szerint pedig a jövőben a U2 eddigi menedzsere a Principal Management elnöki pozícióját töltené be. A U2 és Madonna turnéit egyébként már évek óta a Live Nation bonyolítja; előbbivel 2008-ban, utóbbival 2007-ben kötött hosszútávú szerződést. A U2 utolsó, 2009-2011 között zajlott világ körüli koncertsorozata közel hétmillió látogatót vonzott és 736 millió dollár jegybevételt termelt, ezzel jelenleg ez minden idők legtöbbet kasszírozó turnéja.

Ami a zenekar új lemezét illeti, arról a basszusgitáros Adam Clayton egy ír rádiónak adott interjúban annyit árult el, hogy visszatérés lesz a régi U2-hoz, de az elmúlt tíz év érett felfogásával, továbbá 12 dalt szeretnének befejezni november végéig, hogy a karácsonyi ünnepeket együtt tölthessék a családjaikkal. Most úgy tudni, a 2009-es No Line On The Horizont követő album jövő áprilisban jönne ki, a tervek szerint a pontos megjelenési dátumot a következő Super Bowl-döntő félidejében jelentenék be, 2014. február 2-án. Nem kell ennyit várni arra a dalra, amit a U2 a Mandela: Long Walk to Freedom című filmhez írt: az Ordinary Love 10"-es vinylen jelenik meg november 29-én a Record Store Day Black Friday alkalmából (a B-oldalán a Breathe "Mandela-verziójával"). A dal egy részlete hallható a film előzetesében:

https://recorder.blog.hu/2013/11/14/u2_34_ev_utan_uj_menedzser_5_ev_utan_jovore_uj_album
U2: 34 év után új menedzser, 5 év után jövőre új album
süti beállítások módosítása