Streaming toplistát indított a MAHASZ

2013.10.20. 18:03, BizRecorder

mahasz_streamtop10.jpg

MAHASZ elindította a Stream Top 10 listáját, amely az adott héten a Magyarországon elérhető streamingszolgáltatásokban legtöbbet hallgatott dalokat rangsorolja. A streaming toplista alapján a honi zenekedvelők egyértelműen a nemzetközi előadók legfrissebb slágereit preferálják a magyar zenével szemben.

A magyar digitális zenei piac gyerekcipőben jár, mind ami a szolgáltatások mennyiségét, mind ami a zeneletöltés volumenét illeti. Ebből a szempontból itthon a fejlettebb piacok esetében alkalmazott mutatók, felmérések nem feltétlenül olyan hasznosak, ám mégis, a digitális zene elterjesztésében, az evangelizációban fontos szerepe lehet annak, hogy a digitális szolgáltatások adatai minél szélesebb körben megismerhetőek legyenek.

A MAHASZ élen jár ezen a területen, hiszen a hagyományos, fizikai eladásokon valamint a rádiós játszásokon alapuló slágerlisták mellett, közel öt éve a single track eladásokat is összesíti. Az egyedi leöltések ugyanakkor ma már a magyar piacon is egyre kisebb szerepet töltenek be és a streaming a fejletlen itteni piacon is egyre fontosabb szereplővé válik, pláne a Google Play piacra lépésével.

BAJBAN VAN-E ÉS HA IGEN, MEKKORÁBAN A MAGYAR ZENEIPAR?

A piac átalakulására reagálva indította el a héten a MAHASZ Stream Top 10 listáját, amely az adott héten a Magyarországon elérhető streamingszolgáltatásokban legtöbbet hallgatott dalokat rangsorolja. A lista egyelőre torz képet mutat, hiszen a magyar streamingpiacot a Deezer dominálja, lévén a Google Play éppen hogy csak belépett a piacra, a Zenecenter pedig gyakorlatilag észrevétlen a nem túl népes mezőnyben. Mindez persze változhat, a Google Play Zene használata várhatóan növekedni fog.

Ha vetünk egy pillantást magára a listára, akkor a magyar zene vs a nemzetközi előadók örök vitájára akár pontot is tehetünk: a MAHASZ Stream Top 10-ből egyértelmű, hogy a magyar zenekedvelők a nemzetközi előadók legfrissebb slágereit preferálják a magyar zenével szemben. Egy másik beszédes szám: a jelenleg a streaming toplista lapjául szolgáló Deezer TOP 50 legnépszerűbb dala között pillanatnyilag mindössze nyolc magyar szám szerepel.

Ettől függetlenül, a MAHASZ streaming toplistája a - remélhetőleg élénkebbé váló - magyar digitális zenei piac érdekes fokmérője lehet, akár hamarosan!

Pléh Dániel

Címkék: streaming mahasz
https://recorder.blog.hu/2013/10/20/streaming_toplistat_inditott_a_mahasz
Streaming toplistát indított a MAHASZ
süti beállítások módosítása