Heti Top 10: macskaimádó zenészek

2013.10.20. 20:02, Frontrecorder

morrisseycat.jpg

A héten jelentette meg önéletrajzát Morrissey, akiről tudni, hogy elfogult rajongója a macskáknak. Nincs egyedül - összeállításunkban további kilenc nagy macskabolond előadóval szerepel együtt. 

Mivel az előadók macskaimádatának mértékét nem tudjuk, így fordított ábécésorrendben következnek:

10. Venetian Snares

A viking kinézetű kanadai Aaron Funk breakcore/IDM/kortárs klasszikus zenész macskaimádatát zenébe is foglalta, a fő alteregója, Venetian Snares neve alatt kiadott, a cicáiról írt 2001-es Songs About My Cats albumán (itt végighallgatható).

venetiansnarescat.jpg

A szóban forgó lemez borítója:

songsaboutmycats.jpg

9. Tyler, The Creator

A Los Angeles-i Odd Future hiphop-kollektíva vezetője a legutóbbi klipjében egy hatalmas macska hátán lovagol, de a rapgengjének a "címerállata" is a macska. Sőt, Tyler nemrég összehaverkodott Justin Bieber pufók cicájával, Tuts-szal.

TylerTheCreatorCat.jpg

8. Morrissey

"A macskák iránti vonzódásomban nincs semmi szokatlan. Nagyon intelligensnek és felsőbbrendűnek találom őket, teljesen a hatásuk alá kerülök" - nyilatkozta néhány éve Moz, akinek a macskás fotóiból külön top 10-et lehetne összeállítani. Íme az egyik legismertebb, amely 2010-ben a Guardian egyik hétvégi kiadásának címlapján jelent meg:

morrisseycathead.jpg

7. Kurt Cobain

Cobain állítólag nagyon szerette a macskákat (habár arról is szól a fáma, hogy egyszer Quisp nevű cicáját befestette kék-fehér-pirosra és aztán végignézte, ahogy Stew nevű házinyulával szexel... hmmm...), az viszont biztos, hogy egy "Kurt Cobain boldog pillanatai" összeállításból sem maradhat ki ez a kép, amin a macskájával játszik:

Kurtcat.jpg

6. Justin Vernon

Bon Iver első embere elkötelezett állatvédő: mindkét macskáját, Melmont és Flót örökbe fogadta, ezen kívül tervezett egy vegán cipőt, amelynek eladásaiból a legnagyobb amerikai állatmenhelyet működtető Best Friends Animal Society kap támogatást.

justinvernoncat.jpg

Íme, a Keep Justin Vernon által tervezett cipője:

boniverkeep.jpg

A KEEPNEK J MASCIS, A DINOSAUR JR. VEZÉRE SZINTÉN TERVEZETT VEGÁN CIPŐT.

5. John Lennon 

Lennon gyerekkorától kötődött a macskákhoz. Otthon három macskájuk volt, az anyukájáét Elvisnek hívták, az ő első cicáját a nénikéje után Miminek nevezte el. Első feleségével, Cynthiával pedig tíz macskát tartottak.

lennoncat.jpg

4. Ian Anderson

A Jethro Tull énekes-dalszerző-fuvolás frontembere szintén gyerekkora óta imádja a macskákat. Már világhírű zenészként, skót vidéki otthonában számtalan elvadult macskát fogadott be és nevelt feleségével, ennek egyenes folyományaként a veszélyeztetett vadmacskafélék megóvásának harcos támogatójává avanzsált.

IanAndersonAndHisCatBhaj.jpg

Rupi's Dance című 2003-as szólóalbumának nemcsak a borítóján szerepel egy fekete macska, de a lemezen van egy Old Black Cat című dal is.

ruupisdance.jpg

3. Freddie Mercury

A Queen frontembere egész egyszerűen bolondult a macskákért; Mr. Bad Guy című 1985-ös első szólóalbumát például kilenc cicájának - név szerint: Tom, Jerry, Oscar, Tiffany, Delilah, Goliath, Miko, Romeo, Lily - ajánlotta, és ha távol volt tőlük a turnék során, rendszeresen beszélt velük hozzájuk telefonon. Delilah volt Merccury legnagyobb kedvence, az utolsó, még életében megjelent Queen-album, az 1991-es Innuendo Delilah című dalát neki írta.

freddiecat.jpg

2. Dusty Springfield

A mai fiatal brit souldívák egyik, ha nem a legfőbb előképe, a hatvanas évek egyik legsikeresebb brit női előadója legendás állatbarát és állatvédő - valamint állatjogi aktivista - volt, különösen a macskák voltak a szíve csücske. Mielőtt 1999-ben meghalt, a végrendeletében a vagyona egy részét az akkor 12 éves macskája, Nicholas megszokott életkörülményeinek biztosítására különíttette el.

dustycat.jpg

1. Bethany Cosentino (Best Coast)

A hamarosan új minialbummal jelentkező Best Coast dalszerző-gitáros-énekesnője annyira imádja Socks nevű macskáját, hogy a fotója díszeleg a duó 2010-es bemutatkozó albumának borítóján.

bestcoastcover.jpg

Ez pedig egy privát kép kettejükről:

bethanysocks.jpg

Cosentino pasija, Nathan Williams (Wavves) szintén macskabolond, lásd:

wavvescat.jpg

Bónuszként pedig íme két rész Lil Bub, az internet új macskasztárjának saját talk show.jából. Itt a legendás producer, Steve Albini volt a szupercuki, önimádó cicalány vendége:

Legutóbb pedig Kelley Deal a Breeders-ből kérte fel, hogy legyen az új dala producere:

Címkék: heti top 10
https://recorder.blog.hu/2013/10/20/heti_top_10_macskaimado_zeneszek
Heti Top 10: macskaimádó zenészek
süti beállítások módosítása