copeland, Electronic Beats, Ane Brun, Madlib - kétheti zenei programajánló

2013.10.18. 21:18, Frontrecorder

charlixcx.jpg

Külföldi fellépős koncerteket és partikat ajánlunk október végéig, élen a remekül összeállított budapesti Electronic Beats fesztivállal és Madlib dj-fellépésével, de megfordul még Budapesten e két hét során veterán funk-dj Németországból, punkzenekar Ausztráliából, neo-pszichedelikus rockduó Chiléből, avantgárd elektronikus előadó az USA-ból, dalszerző-énekesnő Norvégiából, űr-posztrock együttes Franciaországból - ahogy annak egy világvárosban lenni kell.

Október 18.



FLORIAN KELLER (DE)

Helyszín: Fogas Ház

Kezdés: 22:00

Belépő: ingyenes

Facebook eseményoldal

A müncheni Florian Keller igazi megszállott lemezturkáló, aki a ritka soul és funk kislemezekre van ráállva, a hatvastól a nyolcvanas évekig, gyűjteménye olyanokéval vetekszik, mint DJ Shadow vagy Cut Chemist. A lemezeit nemcsak gyűjti, de idestova 28 éve táncoltatásra is használja dj-ként. Keller - aki egy ideig a Poets Of Rhythm német retró funkegyüttesben is zenélt, számos válogatáslemezt jelentetett meg, vezetett rádióműsort és van két klubestje – jó tíz éve nem járt Magyarországon, úgyhogy elő a bugicipőkkel! A Budabeats által szervezett esten a német vendég mellett DJ Gandharva és DJ Von Yodi  pörgetnek őrületes soul, funk, illetve boogie, diszkó és oldschool rap zenéket. Florian Kellerrel itt olvasható interjúnk.


Október 19.



TV COLOURS (AUS)

Helyszín: Trafik

Kezdés: 22:00

Belépő: 1000 Ft

Facebook eseményoldal

Az ausztrál főváros, Canberra biztosan nem lehet annyira sötét, kiábrándult és frusztrált hely, mint az odavalósi Bobby Kill (mekkora név!) zakatolós, zajmasszás, smirgligitáros punkzenéje, de hát a nihilista bárhol lehet az ember, és az első albumával nyáron előrukkolt TV Colours ebben nagyon penge. Killt az Assassins 88 együttes kíséri, előzenekar a "frusztrált magyar beach pop” Summer Schatzies.


DOUGLAS GREED (DE)

Helyszín: Corvintető

Kezdés: 22:00

Belépő: 23:00-ig 500 Ft, 23:00 után 1000 Ft

Facebook eseményoldal

A LavaLava jénaiban szervírozza soron következő partijának vendég dj-jét… izé, azaz Jénából szervírozza. E német város szülötte Mario Willms, akit Douglas Greedként ismerhetnek a techno/house fanok, és ő az egyik alapítója a 15 éve működő, mostanra igencsak jó nevűnek számító Freude Am Tanzen kiadónak is. Greed a házi címke mellett olyan csúcslabeleken is jegyez megjelenést, mint a Bpitch Control és a Cocoon, szóval az élvonal is felfigyelt a tech-house-t és minimal technót egyedi módon vegyítő, mély és dallamoktól nem mentes hangzására, amiből most először kapunk ízelítőt. A partin játszik még Rene Mascarpone, Po:ti, valamint a házigazda Tolo-FeZ-Falcao hármas.


Október 22.



THE HOLYDRUG COUPLE (CHL)

Helyszín: Kuplung

Kezdés: 21:00

Belépő: 1000 Ft

Facebook eseményoldal

Ha a neve nem lenne elég árulkodó, eláruljuk mi, hogy a Holydrug Couple bizony egy pszichedelikus rockzenekar. Méghozzá Chiléből, bár, ugyan ketten vannak – két fiatal srác, az énekes-gitáros-billentyűs Ives és a dobos Manuel -, de nem egy pár. A chilei Tame Impala, mondhatnánk rájuk némi túlzással, mert ugyan a hangzásuk emlékeztet az ausztrál együttesére, de jóval puhább, a hangsúly a finom(abb), álomszerű lebegésen van. Klassz kis úsztatós, elemelős koncertre van tehát kilátás, előzenekar a rituális rockot játszó Mt. Kailash.


COPELAND (USA)

Helyszín: Toldi Klub

Kezdés: 23:00

Belépő: 1000 Ft

Facebook eseményoldal

Inga Copeland 2009-ben társult a Dean Blunttal, hogy Hype Williams néven együtt borzolják a kedélyeket avantgárd, minimalizmussal és az olcsó, direkt elrontott megszólalással egyaránt operáló elektronikus zenéjükkel (tavalyi, igaz nem Hype Williams-ként jegyzett közös albumukat beválasztottuk a 2012-es top 50-be). Az alkotópáros idén szeptemberben szétvált, Inga Copeland copelandra rövidített művésznéven folytatja tovább, egy a kortárs tánczenék felé kanyarodó új irányban (jelenleg első albumán dolgozik olyan neves producerekkel, mint The Bug vagy Martyn). Ezen az estén pedig, a Bounce-brigád meghívására Budapestre kanyarodik, hogy szuggesztív, vallomásszerű énekét szemplerrel és effektekkel kísérve vezessen be minket különös világába. Előtte Asio Otus és The Stanley Maneuver közös produkciója, illetve a soproni Xperiod live actje szolgál ráhangolódásul, az estet nyitó felvezető dj Prsly lesz, copeland után pedig Mheola és Zovek játszanak.


Október 24.



ANE BRUN (NO), TONBRUKET (SE)

Helyszín: A38

Kezdés: 20:00

Belépő: elővételben 3000 Ft, helyben 3500 Ft

Facebook eseményoldal

Meg lehet-e unni a skandináv dalszerző-énekesnőket? Naná, hogy a kérdés költői és naná, hogy a válasz az, hogy nem. Az északi országokból nemcsak jobbnál-jobb szintis-elektrós csajok kerülnek ki futószalagon (lásd összeállításunkat), de hagyományos női popelőadó-csodák is, mint amilyen a norvég énekesnő-dalszerző-gitáros Ane Brun is, aki különös szépségű, költői hangvételű, mély mondanivalójú, melankolikus, mégis szárnyaló dalaival épp egy évtizede nyűgözi le a közönséget világszerte – épp ideje volt, hogy Budapestet is elragadtassa. Ane Brun és zenekara előtt Előttük az egyik leghíresebb skandináv dzsesszzenész, Dan Berglund nagybőgős együttese, a Tonbruket játszik.


Október 25.



ELECTRONIC BEATS FESTIVAL BUDAPEST

Helyszín: Millenáris Teátrum

Kezdés: 20:00

Belépő: elővételben 3000 Ft, helyben 4000 Ft

Facebook eseményoldal

Idén harmadszor rendezik meg Budapesten is az Electronic Beats minifesztivált, és ugyan a Disclosure és Giorgio Moroder nem a magyar programba jutott, az est felhozatala így is igencsak parádés, csupa aktuális – és jó: hipszter – előadóval. A francia Nôze duó az egyetlen, amelyik nem először jár nálunk, de eszement és vicces techno-varietéjük bármikor jöhet. Az est egyik headlinere a spanyol John Talabot, aki house-os lüktetésű, chilles zenéjével idevarázsolja a nyarat, akárcsak a hasonló terepen mozgó amerikai Washed Out. A rádióbarát slágerfaktort pedig a Recorder tizenötödik lapszámának címlapsztárja, Charli XCX, a vagány csajos elektropop új királynője hozza. A hazai színt az est dj-je, Crimson adja hozzá az amúgy is változatos zenei palettához. A budapesti Electronic Beats fesztiválról bővebben itt írtunk.


Október 27.



KWOON (FR)

Helyszín: A38

Kezdés:

Belépő: 600 Ft

Facebook eseményoldal

Szárnyaló ének, gitárral, szintetizátorral és csellóval keltett zenehömpöly, amely fel- és elemel – a párizsi Kwoon magasztos űr-posztrockját bátran ajánljuk a Sigur Rós vagy az Explosions In The Sky kedvelőinek, és mindenkinek, aki szereti, ha messzire repítik a hangok. Ugyanezen az estén játszik még két hazai zenekar, a Minden csak átmenet és a Corrodal is.


Október 29.



MADLIB DJ SET (USA)

Helyszín: Trafó

Kezdés: 20:00

Belépő: elővételben 4000 Ft, helyben 4500 Ft

Facebook eseményoldal

Húsz éve jelent meg lemezen az első zenei munkája (a Tha Alkaholiks albumán), tíz éve jött ki a J Dillával közös albuma és a Blue Note-átdolgozáslemeze, idén pedig egy EP-je a rapper Freddie Gibbs-szel – ezek lehetnének apropói az elképesztően termékeny Madlib budapesti fellépésének. De hát kinek kell apropó ahhoz, hogy a világ egyik legfainabb hiphop beatgyárosa pakolja a lemezeket? De hogy még phatebb legyen az este, lesz három live act (Stay Blunted, DJ Slow, Vanis & Crain), Fakt aka Faktor pedig saját beatjeiből hegeszt dj-szettet, majd éjféltől egy szinttel lejjebb, a Kontra (korábban Mappa) klubban tolják a táncos ütemeket Dermot & Sena és az S*10 soundsystem.

https://recorder.blog.hu/2013/10/18/copeland_electronic_beats_ane_brun_madlib_ketheti_zenei_programajanlo
copeland, Electronic Beats, Ane Brun, Madlib - kétheti zenei programajánló
süti beállítások módosítása