Budapesten járt Mike Garson, David Bowie zongoristája – beszámoló

2013.10.11. 15:35, rerecorder

Garson_MAO_08.jpg

Mike Garson legutóbb 16 éve, a ’97-es Szigeten lépett fel Magyarországon, amikor még legismertebb kollaboránsa, David Bowie turnézenekarát erősítette. A hetvenedik éve felé közelítő zongorista minden túlzás nélkül nevezhető élő legendának, ugyanis Garson az Aladdin Sane című ’73-as Bowie-remekműtől számítva - hol sűrűbben, hol ritkábban - jelen volt a popkeméleon mellett egészen a 2003-as Reality albumig és annak turnéjáig. Szeptember 20-án a Budapest Music Centerben lépett fel Fekete-Kovács Kornéllal. Reszegi László beszámolója és miniinterjúja.

Hiba lenne azonban nevét ehhez az egyetlen produkcióhoz kötni, ugyanis az évtizedek folyamán olyan zenekarok lemezein tűnt fel zongorajátékával, mint a Smashing Pumpkins, a Nine Inch Nails vagy a Dillinger Escape Plan, de szólómunkássága sem elhanyagolható (1979-től egészen napjainkig ír és rögzít saját dalokat is).

Jelen történet másik főszereplője szintén egy zseniális zenész: Fekete-Kovács Kornél, a Kiskunhalasról származó világhírű trombitás (de más hangszerekkel is magabiztosan bánik), aki az Egyesült Államokban barátkozott össze a zongoristával. Kornél itthon a Modern Art Orchestra (MAO) művészeti vezetője, innen jött az ötlet, hogy kinti barátját meginvitálja Budapestre egy hétvégi zenélésre.

A Budapest Music Centerben szeptember 20-án megrendezett MAO évadnyitó koncerten tíz dal hangzott el, a bő kétórás előadás során Kornél saját szerzeményei mellett két Duke Ellington és két Garson-tétel is. Az koncert zárószekciójában egy csodálatos hangú énekesnő is csatlakozott a zenekarhoz Kiss Flóra személyében (vele pár hete a Budapest Voices nagysikerű Tankcsapda- és Quimby-átiratában lehetett találkozni), ami csak tovább fokozta a koncert alapból remek hangulatát.

Garson_MAO_10.jpg

Az előadás után lehetőségem nyílt személyesen is találkozni Garsonnal. Míg a Nine Inch Nails 1999-es The Fragile című kiadványát dedikálta számomra, elmesélte, hogy mennyire szereti azt a lemezt (annak ellenére is, hogy közel tizenöt darabhoz rögzítettek témákat, de végül csak három dalban hallható a játéka) és nagy öröm volt a NIN 2009-es Los Angeles-i búcsúkoncertjein színpadra állni a zenekarral.

Azt is elárulta, hogy nagy rajongója Ilan Rubin játékának (a NIN turnédobosa 2009-től, de The New Regime szólóprojektje kapcsán is ismerős lehet a neve, valamint az új Paramore lemezen is játszik), így az idei Nails-turné előtt Garson még megkérte a zenészt, hogy doboljon készülő szólólemezén. Az eredményt hamarosan hallhatjuk is, Garson elmondása szerint különleges lemez lesz, ugyanis még soha nem találkozott olyan dobossal, aki első próbálkozásra képes jazzdalokban dobolni jazzes előképzettség nélkül.

Garson_MAO_09.jpgA zongorista egyébként nem bízta a véletlenre a dolgot: ha már ekkora utat tesz meg Amerikából, nem egy koncertet akar adni, így történt az, hogy másnap változatlan helyszínen Tribute To David Bowie címre keresztelt műsorral lépett színpadra, majd vasárnap a Marriott Hotel Báltermében egy délutáni és egy esti koncertet is adott. Arról már nem is beszélve, hogy egy dal erejéig Hobo és bandája a Budapest Parkban adott Kopaszkutya koncertjén is fellépett Fekete-Kovács Kornél társaságában.

Mike Garson jött, játszott és elment, de amit itt hagyott az maradandó: könnyed jazz, zaklatott, tempók, avantgárd darabok, játékos megoldások. Mindez akár egyetlen dalon belül.


beszámoló és fotók: Reszegi László


Garson és Bowie élőben:


Garson egy NIN-koncerten vendégként:

https://recorder.blog.hu/2013/10/11/budapesten_jart_mike_garson_david_bowie_zongoristaja_beszamolo
Budapesten járt Mike Garson, David Bowie zongoristája – beszámoló
süti beállítások módosítása