Iceage, Selah Sue, Slum Village, Betoko - kétheti zenei programajánló

2013.09.20. 19:13, Frontrecorder

iceage_3.jpg

Itt van az ősz, itt vannak újra Budapesten az izgalmas zenés programok, ezekből ajánlunk külföldi fellépős koncerteket és partikat a következő két hétre, New York-i house-hérosz dj-szettjétől ünnepelt koppenhágai punksuhancok kirohanásáig.

Szeptember 20.



ROGER SANCHEZ (USA)

Helyszín: Ötkert

Kezdés:22:00

Belépő: az első 100 db jegy 1500 Ft, a második 100 db jegy 2000 Ft, a harmadik 100 db jegy 2500 Ft, ezután elővételben 3000 Ft, a helyszínen 3500 Ft

Facebook eseményoldal

Aki szexi house-ra szeretné elengedni magát ezen a péntek estén, annak az Ötkertben a helye, ahol az amerikai szupersztár-dj Roger Sanchez bizsergeti a füleket és a talpakat. A dominikai származású New York-i dj a kilencvenes években tűnt fel, akárcsak hasonlóan világhírűvé lett kortársai, mint Armand Van Helden vagy David Morales. Sanchez a popsztárok egyik kedvenc remixere, Anastaciától Kylie-n és Michael Jacksonon át Madonnáig seregnyi előadónak készített átiratot; a No Doubt Hella Goodjának house-osításáért Grammy-díjat kapott 2003-ban. Első saját száma 1995-ben jelent meg, máig legismertebb slágere a 2000-es Another Chance (a második talán a 2006-os Lost). Szintén 2000-től játszik minden évben Ibizán, hozzánk is két ottani fellépése között ugrik be S-Man, hogy keverjen egy jót minőségi és fogyasztható vokálos, latinos, tribal, deep és tech-house-okból.


BETOKO (MEX/UK)

Helyszín: A38

Kezdés: 23:00

Belépő: az első 50 db 1500 Ft, utána 2000 Ft, a helyszínen 2500 Ft

Facebook eseményoldal

Nincs felkapottabb tánczenei irányzat ma, mint a deep house, amelynek egyik legfelkapottabb művelője, Betoko játszik ezen az estén a hajón, a StayFly partisorozat meghívásának eleget téve. A világszerte keresett dj-producer nem mai gyerek: 1979-ben született Mexikóban (Alberto Cohen a tisztes neve), gitáros és dobos ambíciók után nyergelt át az elektronikus tánczenére, amelyben sikerrel mozgolódott; sőt, húsz éves korára a dj-zés mellett saját produkciós irodát és még modellügynökséget is vezetett. 2002-ben Londonba költözött, hogy közel legyen a tűzhöz, és ugyan az undergroundban jó nevet szerzett magának, szélesebb körben az utóbbi pár évben lett ismert dallamos újvonalas deep house számai révén. Legnagyobb slágere a tavalyi Raining Again is biztosan elhangzik majd a szettjében – reméljük, esőt azért nem, csak euforikus hangulatot fakaszt. (Hazai djk: Jumpski & Detective Kelly, Stereostrip, Blatti.)


Szeptember 21.



RAYKO (ES)

Helyszín: Urimuri

Kezdés: 20:00

Belépő: 2000 Ft

Facebook eseményoldal

A re-editek, vagyis a számok saját szájíz szerinti újravágásának kultúrájával mi is foglalkoztunk korábban, ezen a szombati bulin pedig az Úri Boogie partisorozat aktuális vendégeként a hetvenes-nyolcvanas évek diszkószámainak átszabásában évek óta jeleskedő spanyol Rayko forrósítja fel a táncparkettet régi-új hangzású boldogságbomba zenék sokaságával. A beszédes nevű Moroder klub rezidense előtt és után Add2Basket és Holic muriztat klasszikus és nu-discóval, deep house-szal.


RARESH (RO)

Helyszín: A38

Kezdés: 23:00

Belépő: elővételben 2490 Ft, a helyszínen 2990 Ft

Facebook eseményoldal

Ha azt mondjuk, elektronikus zenei nagyhatalom, valljuk be, nem Romániára gondolunk. Pedig keleti szomszédunk ha nem is érdemelte még ki ezt a státuszt, az biztos, hogy az utóbbi években figyelemreméltó dj-k és producerek egész sora emelkedett onnan a nemzetközi élvonalba, ráadásul, pont mivel a trendeket meghatározó színterektől távol, kvázi izoláltan fejlődik, a kortárs román elektronikus tánczene általában formabontó jellegű. Ilyen a 2007 óta működő [a:rpia:r] kiadó is, amely kisebb forradalmat robbantott ki új megközelítésű, teljesen egyedi hangzásvilágával a nemzetközi techno/minimal berkekben. Az elkövetkező három hónapban a label mindhárom pillére Budapestre jön; a sort az [a:rpia:r] médiakedvenc arca, a Ricardo Villalobosszal szoros zenei kapcsolatot ápoló Raresh nyitja. Fogadó házigazdái Polarize és Forsek lesznek.


Szeptember 23.



SLUM VILLAGE (USA)

Helyszín: kolor

Kezdés: 22:00

Belépő: ingyenes

Facebook eseményoldal

Egészen elképesztő, de jó értelemben véve, amit a Monday Session sorozat művel az utóbbi hetekben: csinnadratta nélkül, majdhogynem fű alatt hoznak el jobbnál jobb előadókat a hiphop, illetve elektronikus ütemekre épülő zenék mezőnyéből. A legújabb áramlatok képviselői (pl. Le1f, MikeQ) után legutóbb két már veteránnak mondható rapper (Schoolly D, Doodlebug a Digable Planetsből) lépett fel náluk, és ezúttal is egy klasszikus, sőt, nem túlzás, hogy legendás underground hiphop formáció játszik a Monday Sessionön: a detroiti Slum Village. A csapatnak a mikrofonista T3 és Baatin mellett alapító tagja volt J Dilla, a 2006-ben elhunyt és azóta óriási kultusszal övezett producer, aki az ezredforduló végén kilépett a hányattatott sorsú együttesből, amelynek 1996-ban felvett első albuma végül 2005-ben jelenhetett meg úgy, hogy közben kiadtak három nagylemezt, aztán 2009-ben Baatin is meghalt. De T3 rendületlenül vitte tovább a Slum Village-t, amelyben jelenleg Illa J, azaz J Dilla öccse a másik rapper, az ütemfelelős pedig a természetesen detroiti Young RJ. Ebben a felállásban jelent meg idény nyáron az Evolution album, és ők hárman jönnek hozzánk is. Az estéből persze a Dilla beatek sem fognak hiányozni, lévén az ő emlékének szentelt turnén van éppen a Slum Village. A felvezető a motorvárosi hiphop szakértője és rajongó gyűjtője, Cadik lesz.


Szeptember 24.



AUGUST BRUNS RED (USA), BLESSTHEFALL (USA), COUNTERPARTS (CAN)

Helyszín: Dürer Kert

Kezdés: 19:00

Belépő: 4500 Ft

Facebook eseményoldal

Nyáron megjelent, Rescue & Restore című albumát jön bemutatni az August Burns Red, amelynek ez a mostani lesz a harmadik budapesti fellépése. A tíz éve, akkor még középiskolásokból alakult és ma az egyik legnépszerűbb melodikus metalcore pennsylvaniai zenekart tehát nem igazán kell bemutatni az irányzat itthoni rajongóinak, akik most élőben is hallhatják a keresztény srácok új anyagát, amellyel a saját bevallásuk szerint zeneileg az eddigieknél is bátrabban tágították a saját kereteiket, illetve minden korábbinál technikásabb és ütősebb riffekkel álltak elő. Az August Burns Red előtt az amerikai emocore alakulat Blessthefall, illetve a dallamos hardcore-t űző kanadai Counterparts játszik.


Szeptember 25.



SELAH SUE (BE)

Helyszín: A38

Kezdés: 19:30

Belépő: elővételben: 3900 Ft, a helyszínen 4500 Ft

Facebook eseményoldal

Biztosan vannak, akik még emlékeznek rá, hogy volt idő, amikor a MySpace-en is be tudott futni valaki (lásd az Arctic Monkeys vagy Lily Allen). Ilyen előadó a belga-flamand Selah Sue (Sanne Putseys) is, aki 17 évesen tette ki pár saját dalát az akkoriban fénykorát élő közösségi szájtra, és ezzel kezdetét vette karrierjének máig tartó felfutása. A zenészi pályára kiskorától tudatosan készülő dalszerző-énekesnő első kiadványa 2009-ben jelent meg, 2010-ben már a legnagyobb európai fesztiválokon játszott (így a Szigeten is), 2011-es bemutatkozó albumán pedig olyan sztárvendégek működtek közre, mint Me'shell Ndegéocello és Cee-Lo Green. Ha van olyan, hogy európai neo-soul, akkor annak a csodás hangú Selah Sue az egyik csillaga, laza, slágeres és okos soulos-r&b-s-hiphopos dalainak és elbűvölő előadásmódjának nehéz ellenállni. Mostani fellépését a hozzá nemcsak nevében, de zenében és temperamentumban is hasonló Sena és kísérő együttesének koncertje előzi meg.

Szeptember 26.



CONQUERING ANIMAL SOUND (UK)

Helyszín: Toldi

Kezdés: 22:00

Belépő: 1000 Ft

Facebook eseményoldal

A Franz Ferdinand városába, Glasgowba való Conquering Animal Sound duó nevével ellentétben nem állathangokat ad elő, inkább apró és fura géppel előállított hangokkal szórja tele az avantgárdba hajló, de alapvetően popos és dallamokra épülő elektronikus zenéjét, amelyben az emberi énekhangot a varázslatos orgánumú Anneke Kampman állítja elő. Ő és zenefelelős társa, James Scott 2009 óta játszanak együtt, eddig két albumuk jelent meg, a második idén tavasszal, úgyhogy minden szempontból friss lesz a magyarországi bemutatkozásuk. Björk-rajongóknak kötelező!



Október 2.



AMATORSKI (BE)

Helyszín: A38

Kezdés: 19:30

Belépő: 1000 Ft

Facebook eseményoldal

Itt az október, visszafordíthatatlanul beköszöntött az ősz, ilyenkor az ember hangulata kezd melankolikussá, borongóssá válni. De ez lehet kellemes is, például ha az ember az estéjét azzal tölti, hogy megnéz három olyan együttest, amelyik búskomorsággal áthatott, ám mégis jóleső zenét játszik, az élén egy-egy lebilincselő hangú énekesnővel. Az A38-on ezen a szerda estén pont erre lesz lehetőség, a magukkal ragadóan intim, érzékeny, törékeny, szomorkásan csilingelő dalokat játszó, varázsát nem kis részben énekesnőjük Inne Eysermans személyében és hangjában rejtő belga Amatorski, valamint a Horányi Júlia és Álmos Gergely alkotta mius és a Kiszner Linda köré szerveződő Lynd. jóvoltából.



Október 3.



ICEAGE (DK)

Helyszín: Dürer Kert

Kezdés: 20:00

Belépő: 1800 Ft

Facebook eseményoldal

Ki számított arra, hogy az utóbbi évek legállatabb punkzenekara Dániából csapódik bele a köztudatba? De hát a világ kiszámíthatatlan, a punk pedig nemzetközi, szóval ez végül is egy hülye költői kérdés. A lényeg, hogy 2008-ban alakult, szemtelenül fiatal tagokból álló koppenhágai Iceage itt van, és olyan zajt csap, amitől vigyorogva állunk fejre. "Ha a 2011-es New Brigade című villámdebütálás pimaszul odatett névjegy volt, akkor a You're Nothing a végső érv a CV-ben a zenekar azonnali felvételére - a nagynevű indie, a Matador is így tett. leszerződtette a dán suhancokat. A második album mellébeszélés nélküli és ellenállhatatlanul meggyőző, mégha zajosabb és kaotikusabb is, mint a bemutatkozás. Sőt, érettebb is, és bár ez a jelző, amitől félni szoktak a rajongók, ez esetben egyáltalán nem kell.” – írtuk lemezkritikánkban  februárban megjelent lemezükről. Ehhez annyit tennénk hozzá, hogy ami viszont kell, az ott lenni ezen a kihagyhatatlan koncerten. Előzenekar a Broken Cups és a derTANZ.

 

https://recorder.blog.hu/2013/09/20/iceage_selah_sue_slum_village_betoko_ketheti_zenei_programajanlo
Iceage, Selah Sue, Slum Village, Betoko - kétheti zenei programajánló
süti beállítások módosítása