Így néz ki a Cseh Tamás-szobor (fotógaléria)

2013.09.09. 10:29, rerecorder

cseh-nyitó.jpg

Miután külön cikket szenteltünk a magyar zenei élethez kapcsolódó - vagy abból leginkább hiányzó - köztéri szobrok, utca- és térnevek, emléktáblák témájának (Nem a miénk itt a tér - zenésznevek az utcán), érdeklődve vártuk a már év elején beharangozott Cseh Tamás-szobrot. Ilyen lett.

A szeptember 6-án felavatott, egész alakos, bal kezében balkezes gitárt tartó Cseh Tamás-szobor az Szent Gellért téren található, néhány száz méterre onnan, ahol az énekes-gitáros családjával élt. Az Újbuda Önkormányzat által állíttatott szobrot Majoros István szobrászművész tervezte és alkotta. A művész eredetileg ágyékkötős indiánként szerette volna megformálni az énekest (utalva arra, hogy Cseh a Bakonyban nyaranta indián-életet élt), de a család kérésére másik tervét valósította meg: gitárral, nagyon fiatalként ábrázolva lett bronzszobor Cseh Tamás alakjából. Mint szombaton, az avatás másnapján készült fotóinkból is kiderül, a szobor talpazatából kiindulva - mintegy árnyékként - elhelyezkedik egy bevágás az utcaburkolatba, mely tolldísz és íj köralakját ábrázolja. Problémás viszont, hogy az énekes-gitáros jobbkezes volt és jobbkezes gitárt használt, míg a szoboralak egy balkezes hangszert tart.

A szobor elhelyezkedése a Szent Gellért téren:

cseh-totál.jpg

Virágok az avatásról:

cseh-nagyban.jpg


A mészkő elem, rajta részlet a Nincsen más című dalból (jól látszik, hogy már az avatás másnapjára is használatba vette a köz a szobrot, illetve, hogy az anyag és színválasztás miatt elég nehezen olvasható a szöveg):

cseh-szöveg.jpg


Az utcaburkolatba való bemarás, mely az indián-Cseh Tamást idézi meg:

cseh-marás.jpg


A Cseh Tamás-szobor:

cseh-oldalról.jpg


összeállította és fotók
: Dömötör Endre


a Bereményi Géza által írt Nincsen más című Cseh Tamás-dal:

Címkék: szobor cseh tamás
https://recorder.blog.hu/2013/09/09/igy_nez_ki_a_cseh_tamas-szobor_fotogaleria
Így néz ki a Cseh Tamás-szobor (fotógaléria)
süti beállítások módosítása