Új mix és a top 10 chillout-kedvenc a Gelkától

2013.09.04. 15:09, Frontrecorder

gelka3.jpg

Ki tudja, melyik magyar formáció szerepelt legtöbbször a Café del Mar-sorozat válogatásain? Segítünk: a tíz éve alakult budapesti Gelka duó, amely legutóbb - immár kilencedik alkalommal - a Being You című számával kapott helyet a világ első számú chillout-szériáján, annak a június végén megjelent 19-es sorszámú darabján. Ha valakik, ők aztán biztosan tudják, hogyan lehet zenében visszaadni az ibizai tengerparti napnyugták és napfelkelték hangulatát - felkértük hát őket, a magyar lounge-kerekasztalunk függelékeként állítsák össze az ő "cafédelmaros" kompilációjukat klasszikus és friss felvételekből. Közben pedig készítettek egy új mixet is, benne a saját számaik mellett aktuális kedvenceik, például a The xx, a Bonobo és a Disclosure egy-egy felvételével, amely nálunk hallható elsőként. 

gelkalogo2.jpg"Akkor csinálunk mixet, ha összegyűlik kb. 200 olyan szám, amit mindketten szeretünk, aztán igyekszünk őket úgy kiválogatni, összerendezni, vagdosni, hogy a végeredmény egybefüggő folyamként is megéljen. Általában nem spórolunk a stílusokkal, izgalmas küldetés egy felségterületre terelni a dzsesszt, a hiphopot, future garage-t, house-t és a többit. Az új mix viszont organikusabb lett, mint az eddigiek, de ez csak annak köszönhető, hogy ez elmúlt pár hónapban főleg elektronikus zenéket hallgatunk" - mondta el a mixről Kürti Csaba, a duó egyik fele.

A 35 számos zenefolyamban a Gelkától a fent említett Being You mellett hallható az ex-Zero 7-énekes Mozez számára készített remixük (ami egy Bruce Lee halálának a 40. évfordulójára kiadott EP-n jelent meg) valamint a Chris Coco (a BBC Radio 1 egykori műsorvezetője, de volt Robbie Williams turné-dj-je is) labelén kijött Vimana. A Gelka Stardust Memories Mixtape-je a számlista után meghallgatható.


Gelka: Stardust Memories Mixtape

01. Mozez - Broken Toy (Gelka remix)
02. Gramatik - Chillaxin' By The Sea
03. Odesza - How Did I Get Here
04. Andrew Beyer - It's Going to Be Fine
05. Twos - Going Home
06. Affelaye - Never Felt Real
07. The XX - Angels (Andrea Remix)
08. Letherette – Boosted
09. Plej - Exit Anywhere
10. Synkro – Recognition
11. Danglo - Liar Liar
12. Close - My Way feat Joe Dukie
13. Jacques Greene feat Tinashe - Painted Faces
14. Catching Flies - Stay Forever (Village Remix)
15. Subjam - Deep Thinking
16. Electribe 101 - Talking With Myself (Canny Remix)
17. The XX - Night Time (Synkro Remix)
18. Evenings - Babe (Shigeto Remix)
19. Shigeto - R Life Ft. Brandon Mitchell and Carlos Garcia
20. Gelka feat Phoenix Pearle - Being You
21. Gelka – Vimana
22. Glass Cofee - My Boo (Don't Forget)
23. Melodiesinfonie – Breitgefächertsein
24. Bonobo feat Cornelia – Pieces
25. Tulpa, Atlas, Henry Krinkle - Carried Away
26. Disclosure – Boiling
27. Owl Eyes - Closure (Giraffage Remix)
28. Giraffage - Close 2 Me
29. Esta – Hruby
30. Oak - Shine On
31. Gelka - Rasta Baby
32. Gelka - Underwater Soup
33. Bering Strait – Apart
34. Jack Dixon - You Won't Let Me (Synkro Remix)
35. Gabor Szabo - Az esõ és én (The Rain And Me)

 

Ez pedig az a tíz szám, ami szerepelne a Gelka chillout-válogatásán:

Marcel - Backstreet Blues (2012)

Marcel hatéves hallgatás után tér vissza hamarosan a körforgásba egy iszonyatosan jó nagylemezzel. A Backstreet Blues is ez erről az anyagról van, nemesen egyszerű, nagyon finom dal.

Adam F & Ronny Jordan - Colours (1997)

Szerintünk a Colours volt az egyik legjobb drum’n’bass LP a kilencvenes években. Érdekes, hogy a címadó dal mennyire más, mint a többi szám a lemezen, de mégis organikusan illeszkedik közéjük. Ki gondolná, hogy egy d&b albumon botlik bele az ember egy ilyen korrekt tengerparti dzsesszbe?

Szabó Gábor - The Rain and Me (1974)

Érthetetlen és sajnálatos, hogy Szabó Gábor munkássága ennyire ismeretlen itthon. ’74-ben jött vissza Budapestre először, ez a felvétel akkor készült. Szabó Gábor, Kovács Kati, Pege Aladár és a többiek csodás találkozása.

Air - All I Need (1998)

Ha ki kellene emelni egy lemezt, ami  meghatározó inspiráció volt számunkra, akkor a Moon Safari mindenképp ott van a jelöltek között. Ez a dal talán a legszebb az albumról, és külön kedves nekünk, mert 2006-ban együtt dolgozhattunk a benne éneklő Beth Hirsch-sel.

Catching Flies - Stay Forever (2013)

Egy 22 éves londoni producer, aki a Stay Foreverhöz pofátlanul kimintázta Judie Tzuke hangját a Morcheeba-életmű fő darabjából, a Blue Chair-ből, és ráöltöztette az egyszerre modern és klasszikus köntöst viselő alapra. Like!

Trentemöller - While The Cold Winter Waiting (2006)

A The Last Resort egyértelműen 2006 legjobb lemeze volt, ragyogó zenék, és kristálytiszta megszólalás jellemzi az első pillanattól az utolsóig. Ez a dal a maga az ibizai naplemente. Kipróbáltuk, és tényleg.

Synkro & Indigo - Guidance (2012)

Joe McBride alapvetés! Könnyen össze tudtuk volna állítani ezt a listát csak az ő zenéivel. Zseniális, leírhatatlan, hogy mennyire tehetséges. Nála nem lehet spórolni a jelzőkkel. Mintha Synkro lenne Burial napfényes oldala. Ezt a számot órákon keresztül lehet hallgatni.

Scullious - Girl (2012)

Ha valaki szereti az emocionális darabokat, akkor annak mindenképp érdemes figyelnie z ifjú producerre. A future garage szinte elárasztja a netet az elmúlt pár évben, de szerintünk neki sikerül kitűnnie a tömegből. Csodaszép zenéket csinál. Külön öröm, hogy éppen egy Gelka-remixen dolgozik.

Submerse - Give it Up (2012)

Sokszor kérdezik tőlünk, hogy mi a helyzet a lounge háza tájékán. Ha mindenképp válaszolni kell, akkor azt mondanánk, hogy most van az aranykor, egyszerűen töménytelen mennyiségű jó zene van olyanokkal az élbolyban, mint a The xx vagy James Blake. Őket mindenki ismeri, Submerse viszont még nincs annyira előtérben, pedig a Give It Up a tavalyi nyár betétdala volt.

Aphex Twin – Ageispolis (????)

A Selected Ambient Works ’85-’92 a mai napig ott ücsörög a feledhetetlen zenebonák panteonjában. És az Ageispolis! Ó te jó ég! Az a szubbasszus téma!

A Gelka által ajánlott számokat összegyűjtöttük egy mixtape-be, ami meghallgatható alább:

https://recorder.blog.hu/2013/09/04/uj_mix_es_a_top_10_chillout-kedvenc_a_gelkatol
Új mix és a top 10 chillout-kedvenc a Gelkától
süti beállítások módosítása