„A Belle And Sebastian miatt történt” – Bob Hardy, Franz Ferdinand (lemeztáska)

2013.08.26. 11:39, rerecorder

IMG_4622.jpg

A harmadik Sziget-koncertjét adó, negyedik albumát ma, augusztus 26-án kiadó Franz Ferdinand frontemberét ételallergiás roham miatt nem tudtuk elkapni egy Lemeztáska-interjúra, ám Bob, a basszusgitáros beugrott és nemcsak szellemeseket válaszolt, de sok érdekesség is kiderült a zenekar kezdeti történetéről, például abban a Belle And Sebastian szerepéről. Fontos kiegészítő interjú a Recorder tizennegyedik számának címlapos Franz Ferdinand-nagyinterjúja mellé.

Everly_Brothers-The_Very_Best_Of-Front.jpg- Első zenei emlék?

- Az Everly Brothers. Apukám nagy rajongójuk volt és mindig azt hallgatta, az autóban is. Volt egy válogatáskazettánk, amin olyan húsz szám szerepelt, de mindnek kívülről tudtam a szövegét.

- Első lemez, amit saját pénzből vettél?

- Michael Jacksontól a Bad. (elneveti magát) Igazából fogalmam sem volt, hogy milyen zene ez, hogyan szól, semmit nem tudtam róla. De hatalmas lemez volt, mindenhol szembejött. A tévében, az utcán, nagy posztereken, mindenki erről beszélt, az iskolában is. Úgyhogy én sem akartam kimaradni az élményből. Megvettem kazettán.

- Koncert, ami megváltoztatta az életed?

- Azt ugyan soha nem gondoltam, egyetlen koncerten sem, hogy egy nap majd én is színpadon fogok állni. De az első igazán meghatározó koncert az egy Belle And Sebastian-fellépés volt Manchesterben a Town Hallban, 1997-ben. Nagyon ritkán léptek fel akkoriban, úgyhogy két koncert is volt egymást követő estéken. Hatvan kilométerre laktam onnan akkoriban, de mindkét koncertet megnéztük. Egy masszív, gótikus, templomszerű épületet kell elképzelni, nagyon jól illett a zenéjükhöz. A közönség teljesen elolvadt. Igazi áhítat uralkodott a nézőkön. Egy különleges élmény részese volt akkor mindenki.

- Zene, ami zenélésre inspirált?

beatles-1967-1970-blue-cover-art.jpg- Nem zene volt, hanem Alex (Kapranos, a zenekar frontembere – a szerk.). Barátok voltunk, ő vett rá, hogy kezdjek el zenélni én nem nagyon akartam. Igazából a Belle And Sebastian miatt történt! Mick (Cooke, trombitás-basszusgitáros – a szerk.) a B&S-ból és Alex jó barátok voltak és Mick odaadta Alexnek a felesleges basszusgitárját, Alex meg rábeszélt, hogy kezdjek el játszani rajta. Így kezdtünk el négyen zenélni Nickkel, Paullal és Alex-szel. Alex és én amúgy együtt dolgoztunk egy konyhában, dupla műszakban, tizenkét órát nyomtunk le egy nap, úgy hogy végig egymás mellett álltunk és folyton zenéről beszélgettünk. Bevittünk egy magnót, csomó kazettát és próbáltuk egymást meggyőzni a kedvenceinkről. Én Magnetic Fields-et mutattam neki, ő Monochrome Setet, Specials-t, meg persze rengeteg minden mást. Sokat beszélgettünk a Beatles-ről is, mik a kedvenc Beatles-dalaink, erről órákig tudtunk dumálni, ilyesmik. Nekem az volt az egész zenekarozás alapja, hogy mi ott zenéről beszélgettünk.

- Kedvenc Beatles-dal?

- Azt hiszem a Hey Bulldog. Talán.

- Kedvenc skót lemez?

sinister.jpg- Az If You’re Feeling Sinisternek kell lennie (a második, 1996-os Belle And Sebastian-lemez – a szerk.) Egyszerűen azért mert hatalmas hatással volt az életemre. Tizenhat éves vagyok, állok az iskola előtt a buszmegállóban és a legjobb barátom odaad egy kazettát, hogy ezt hallgassam meg, mert elképesztően jó. Oké. Felszállok a buszra, beteszem a kazettát a walkmanbe. Az volt ráírva, hogy Belle Or Sebastian. Elkezdődött a Stars Of Track And Field és meg meg voltam véve. Végighallgattam a lemezt, aztán másnap otthonról iskolába menet is és még egy évig csak ez volt a walkmanemben.

- Minden idők három legjobb lemeze?

- Neutral Milk Hotel és az In The Aeroplane Over The Sea, a Beatles-től a Blue Album (azaz az 1967-1970 című dupla válogatáslemez – a szerk.) és a Belle And Sebastian-album.

- Kedvenc lemez az elmúlt tíz évből?

- A Four Tettől a Rounds. Pont akkor jött ki a Dominónál, amikor mi is odaszerződünk, nagyon izgalmas időszak volt, egy teljesen feldobott állapotban kapott el ez a lemez, vagy ezerszer meghallgattam.

- Kedvenc zene utazáshoz?

- Mostanában az új Fuck Buttons-lemez.

- Kedvenc zene éjszaka?

four-tet-rounds-1024x1024.jpg- Megint a Four Tetet kell említenem. Éjszaka, amikor utazunk a turnébusszal, felteszem a fülhallgatót, meg ezt a lemezt és csak bámulom a különböző fényeket, nagyon hipnotikus.

- Zenék, amikről nem gondolnák a rajongóid, hogy szereted azokat?

- Nagyon szeretem Cat Stevens-t (nevet). A Father And Son tökéletes!

- Kedvenc szombat esti lemez?

- Valószínűleg a Szombat este a Bay City Rollers-től (nevet)


IMG_4632.jpg

- Kedvenc vasárnap délelőtti lemez?

- Valami olyasmi, mint Lou Reedtől a Transformer.

neil-young-on-the-beach.jpg- Kedvenc fesztiválhimnusz?

- A Modest Mouse-tól a Float On. Akkoriban láttam őket többször, amikor mi is elkezdtünk fesztiválokon fellépni, meg a Nationalt is nagyon szeretem fesztiválkoncerten.

- Kedvenc nyári, tengerparti zene?

- Valószínűleg Neil Young. Talán az On The Beach (nevet) (hiszen ez a legkevésbé sem tengerparti zene, Young talán legkibukottabb nagylemeze - a szerk).

lejegyezte: Dömötör Endre
fotók: Lékó Tamás



ez pedig egy a napokban publikált negyedórás minidoksi a Right Thoughts, Right Words, Right Action című új nagylemez készítéséről Come Home, Practically All, Is Nearly Forgiven címmel (ami a lemeznyitó Right Action első sora):

https://recorder.blog.hu/2013/08/26/_a_belle_and_sebastian_miatt_tortent_bob_hardy_franz_ferdinand_lemeztaska
„A Belle And Sebastian miatt történt” – Bob Hardy, Franz Ferdinand (lemeztáska)
süti beállítások módosítása