Front Line Assembly, NOFX, Rework, Get Dead - kétheti zenei programajánló

2013.08.10. 18:25, Frontrecorder

nofx.jpg

Tetőzik a külföldi fellépős uborkaszezon Budapesten: a következő két hétre mindössze négy koncertet, illetve partit vakartunk össze (lásd a címet), hogy valamit mégis ajánlhassunk - és akkor ezt meg is tesszük itt.

Augusztus 14.



FRONT LINE ASSEMBLY (CAN), HAUJOBB (DE), IVARDENSPHERE (CAN)

Helyszín: Zöld Pardon

Kezdés: 18:00

Belépő: elővételben 800 Ft, a helyszínen 1000 Ft

Facebook eseményoldal

Azt nem mondhatjuk, hogy futószalagon érkeznének hozzánk az indusztriális zene első vonalának képviselői, úgyhogy bizonyára iparkodnak (bocs a rossz szóviccért) majd a műfaj kedvelői a ZP-be, hiszen nem egy, hanem három jeles külföldi együttes ad ott koncertet. A sort 6 órakor a kanadai hogy a korai kezdésre már ott legyenek a Zöld Pardonban és elcsípjék a három iVardensphere nyitja, akik törzsi dobolással és power noise-zal megsorozott, analóg szintikre épülő táncos elektro-indusztriálban nyomulnak. Az új generációs csapatot egy húsz éves múltra visszatekintő német együttes követi, a lipcsei Haujobb, ők techno, IDM és más "külső” elektronikus zenei világok beemelésével tágítják a műfaj kereteit. Az aktuális hangzások hatása tetten érhető az este fő számának friss albumán is: július elején Echogenetic címmel adta ki új lemezét Kanada első számú indusztriális/EBM zenekara, a vancouveri Front Line Assembly. Az osztrák születésű Bill Leeb irányításával 1986 óta működő formáció a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján robbant be "pari elektronikus testzenéjével”, és vált a kilencvenes évek közepére a világ egyik legnépszerűbb, legsikeresebb indusztriál zenekarává. Ezt a státuszát tulajdonképpen őrzi azóta is (a műfaj berkein belül mindenképpen), miközben hol metálgitárral zúzó, hol tisztán elektronikus korszakok váltják egymást. Jelenleg az utóbbi áll fenn, az új album ráadásul még a dubstep felé is kacsingat. Bár várhatóan a FLA albumbemutató koncertje lesz az este csúcspontja, az élvezet itt nem ér véget, hanem 10 órától a 101 Klub dj-i nyújtják el, amíg van erő a tánchoz.


Augusztus 15.



NOFX (USA)

Helyszín: Budapest Park

Kezdés: 19:30

Belépő: elővételben 2999 Ft, a helyszínen 3999 Ft

Facebook eseményoldal

A kaliforniai punk veteránjai újra Budapesten! Az 1983-as megalakulása óta elnyűhetetlen és fáradhatatlan NOFX már élő legenda, (ironikus és gúnyos) humorral, társadalomkritikával és és balos világszemlélettel áthatott, de önfeledt ugráláshoz is kiválóan alkalmas dalaikon generációk nőttek fel, eddigi életművükben számos emlékezetes momentum akad az 1994-es sikerlemez, az abszolút klasszikusnak számító Punk In Drublic, az ezt követő Heavy Petting Zoo, amit a „birkapornós” borítója miatt betiltottak Nagy-Britanniában, a 18 perc hosszú The Decline 1999-ben (ez a világon a második leghosszabb punkszám), lelépés az Epitath kiadótól a basszista-énekes frontember, Fat Mike saját kiadója javára, a Bush-kormányzat ellen fellépő Rock Agains Bush kampány 2003-ban… A zenekar (hiper)aktivitása az elmúlt tíz évben sem lanyhult, menetrendszerűen háromévente rukkoltak elő új albummal, utoljára tavaly szeptemberben. A Self Entitled című anyagról bizonyára lenyomnak néhány számot ez alkalommal, na meg persze egy csokorra valót a nagy dalok bő választékából (hogy csak néhányat idecitáljunk: Cokie The Clown, Leave It Alone, Shut Up Already, The Separation Of Church And Skate). A NOFX előzenekara a Kozmosz lesz, a „"én” punkok nagyszínpados koncertje után, 11-től pedig Melvinator, vagyis a zenekar alapító gitárosa, Eric Melvin dj-zik még egy jóízűt (a PopArt színpadon 10-től Skafunderz-koncert lesz). Éljen a punklikus részegség!

AWOLNATION (USA), Olympique (A)

Helyszín: Zöld Pardon

Kezdés: 19:00

Belépő: elővételben 800 Ft, a helyszínen 1000 Ft

Facebook eseményoldal

Budapestre érkezik az utóbbi évek legígéretesebb fiatal elektro rock zenekara, az amerikai Awolnation. Az 2009-ben alakult csapat Sail című dala az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere lett, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több, mint 75 millióan kattintottak rá a legnagyobb videó megosztó portálon. A világsikerű dalt élőben is bárki meghallgathatja augusztus 15-én, csütörtökön este a Zöld Pardonban, előzenekaruk az osztrák Olympique lesz.



Augusztus 17.



REWORK live (DE)

Helyszín: A38

Kezdés: 22:00

Belépő: elővételben 800 Ft, a helyszínen 1200 Ft

Facebook eseményoldal

Az elektronikus zenében a live act túl gyakran egyenlő a laptopján nagyjából előre összerakott zenéjét a színpadon némi belenyúlással prezentáló dj-vel/producerrel. A két producer, egy énekesnő felállású Rework valahol félúton van a zenekar és a stúdióprojekt között, így a live actjük is koncertszerűbb. A zene megszólaltatásánál persze lényegesebb a zene, ami az ő esetükben minimal techno/house, coldwave, electro, "fura elektronika” és – ami a jellegzetességét adja – hatvanas évek francia női előadóit megidéző retró pop hűvösen szexi keveréke. A formációt egyébként két magyar származású producer, Daniel Varga és Michael Kübler alapították a duplanullás évek kezdetén, a frontnő szerepét 2005 óta a Les Quitriche francia beat-punk együttesből Sascha Hedgehog tölti be, vele készült a Rework második, eddig utolsó albuma, a 2007-es Pleasure Is Pretty, amelynek újabb magyar vonatkozása, hogy innen vette a nevét egy divatkiegészítőket készítő fiatal hazai márka. A hideg precizitással lüktető, mégis funky alapok és a szenvtelen, szinte gépies, mégis izgató ének (mintha a dalokban Sascha a domina- és a szexrobot-szerepet váltogatná) együttes hatásában van valami hipnotikusan magával ragadó – és hogy ez élőben is működik-e, az ezen az estén kiderül. A Rework live actjét a szervező házigazdák Crimson & Chrom és Grasshop körítik hasonlóan elragadtató négynegyed-szettekkel.



Augusztus 19.



Get Dead (USA)

Helyszín: Dürer Kert

Kezdés: 19:00

Belépő: 500 Ft, ami lefogyasztható

Fat Mike lerohanja Budapestet: négy nappal a NOFX koncertje után a frontember Fat Wreck Chords nevű lemezkiadójának új üdvöskéje, a San Francisco-i Get Dead mutatja be júliusban megjelent első teljes - Fat Mike produceri irányításával felvett - albumának anyagát azoknak, akik számára jól megfér egymással a lendületes punkrock és a lírai, folkos akusztikus zene – lévén a 2007-ban alakult öttagú zenekar ezen a két póluson alkot. A hazai színteret a fiatal Kozmosz, a kultikus nagy öreg sNOBS és a csupa lány Vex képviseli ezen a bulin.

https://recorder.blog.hu/2013/08/10/front_line_assembly_nofx_rework_get_dead_ketheti_zenei_programajanlo
Front Line Assembly, NOFX, Rework, Get Dead - kétheti zenei programajánló
süti beállítások módosítása