Heti Top 10: ikonikus meztelen zenészportrék

2013.07.28. 19:21, Frontrecorder

madonna_1.jpg

A kánikulai héten jól irányzott meztelenkedéssel tért vissza a körforgásba Lady Gaga és Miley Cyrus is ledobta magáról a ruhát egy jótékonysági kampány kedvéért, úgyhogy itt az alkalom: jöjjön a listánk - ábécérendbe szedve - azokból a kollektív tudatba beleégett fotókból, amelyeken a zenész alanyok tetőtől talpig pucérak. (Madonna önálló kategória ezen a téren, így nem szerepel az összeállításban.) 

10. Sade

Az érzéki dzsesszpop királynőjének (és zenekarának) negyedik stúdióalbumához, az 1992-es Love Deluxe-hoz a skót divat- és celebfotós Albert Watson fotografált fenségesen erotikus borítót az énekesnőről.

sade_1.jpg

 

SADE SZEREPEL A HELMUT NEWTON LEGJOBB ZENÉSZFOTÓIT EGYBEGYŰJTŐ LISTÁNKON IS.

9. Red Hot Chili Peppers

A zenekar legendás, nyolcvanas évek végi péniszzoknis korszaka kimerítően dokumentált az interneten. Az infantilis kunsztra rátettek még egy lapáttal, amikor ebben a szettben villantottak az 1988-as The Abbey Road E.P. borítóján - naná, hogy nem hagyták ki a Beatles-paródia ziccert. A borítófotót a brit Chris Clunn készítette.

Red-Hot-Chili-Peppers-The-Abbey-Road-EP-1988.jpg

Az RHCP 1992-ben, világsztárrá válásuk idején már a zoknit elhagyva pózolt meztelenül a Rolling Stone címlapján. A képet Mark Seliger készítette, és eredetileg John Frusciante is rajta volt (lásd alább), de mivel közben faképnél hagyta a zenekart, a végleges címlapképen már nem szerepelt.

rhcp_1.jpg

ANTHONY KIEDIS ÉS FLEA NEM, A LÁNYOK VISZONT MEZTELENEK AZ OROSZ VOGUE FOTÓSOROZATÁBAN.

8. Prince

A későbbi Szerelemszimbólum 1988-ban rukkolt elő a Lovesexy című albummal, amelynek borítófotója, huhh, mit mondjunk, elég meleg. A képet a világhírű francia divatfotós és kliprendező Jean-Baptiste Mondino készítette.

prince.jpg

7. Lil Kim

A börtönviselt brooklyni rapper már tíz évvel a 2005-ös The Naked Truth albuma (amely eddig az utolsó) előtt megmutatta a meztelen igazságot David LaChapelle által - hogy ő tulajdonképpen a Louis Vuitton hús-vér luxuscikke.

lilkim.jpg

6. Kelis

A haiti születésű, New Yorkban élő Marc Baptiste 2001-ben adta ki első fotóalbumát Beautiful - Nudes címmel, a női test szépségét ünneplő kötetben szerepel több kép is Kelisről, melyek közül ez a legerotikusabb - és hol volt még akkor a Milkshake!

kelis_1.jpg

5. John Lennon-Yoko Ono

A Lennon-Ono házaspárhoz két ikonikus meztelen kép is fűződik. Első, még összeházasodásuk előtt, 1968-ban megjelent közös lemezük, az Unfinished Music No. 1: Two Virgins borítóján semmit nem takarnak magukból, amiből persze alapos botrány kerekedett - az EMI nem volt hajlandó terjeszteni az albumot, amit a lemezboltok barna papírtasakba bújtatva árulták.

virgins.jpg
Huszonegy évvel később Annie Leibovitz fotózta volna meg a házaspárt meztelenül a Rolling Stone-nak, ám a fáma szerint Yoko Ono feszélyezve érezte magát, ezért végül ő ruhában lett megörökítve azon a polaroid képen, amelyet az tett legendássá, hogy Lennont néhány órával a fotózás lőtte agyon Mark David Chapman.

lennonono.jpg

4. Janet Jackson

A kivétel a listán, hiszen az alany csak félmeztelen, viszont annál ikonikusabb az a kép, amelyet Patrick Demarchelier francia divatfotós készített Janet Jackson 1993-as, szexközpontú albumának borítójához. Azon végül csupán az énekesnő feje látható, a teljes kép (amelyen az énekesnő melleit akkori férje, René Elizondo, Jr. markolja meg hátulról, kitakarásilag) a Rolling Stone címlapján kötött ki. A fotóból számtalan parafrázis és paródia született.

janet2.jpg
3. Christina Aguilera

Egy újabb Albert Watson-fotó, a Rolling Stone 2002. november 14-i számának címlapjáról. A magazin pucér címlapjait 2010-ig bezárólag itt végig lehet pörgetni, gitárral ölelkezős műfajban pedig lásd még Liz Phair 2003-as albumának borítóját.

aguilera.jpg

2. Beyoncé

A listán a legfrissebb kép, amelyen Beyoncé nem visel mást, csak bronz csillámport. A fotót, illetve fotósorozatot még 2011-ben készítette Tony Duran, de csak most Flaunt magazin aktuális számában.

beyonce.jpg

1. Amy Winehouse

A brit Easy Living magazin 2008. áprilisi számában jelent meg az alábbi kép Amy Winehouse-ról, amelyet Carolyn Djanogly készített a Lavender Trust mellrák ellen küzdő alapítvány kampányához.

amy_3.jpg

Szintén rákellenes szervezetek, illetve rákbetegeket gyógyító klinikák munkájának segítésére szolgál azok a hírességek meztelen fotóival nyomott pólók, melyeket a divattervező Marc Jacobs dob piacra időről időre. A jótékonysági kollekció legújabb darabján a mostanában gyakran meztelenkedő Miley Cyrus látható a maga pőre valójában.

miley.jpg

A fotók mellé jöjjön némi mozgóképes kísérőtartalom, mindenek előtt az a fergeteges promó videó, amelyben az idei Balaton Soundon is fellépett teljesen zizzent figura, Seth Troxler, úgyis mint legmenőbb bajuszú tánczenei producerek egyike reklámozza az angliai Eastern Electrics fesztivált:

Plusz két klip, amelyben az előadó teljesen pucér. Elsőként Alanis Morisette-től a Thank U 1998-ból, Stéphane Sednaoui rendezésében:

Ez pedig Paul Hunter és Dominique Trenier egybeállításos videója, amelyet D’Angelo Untitled (How Does It Feel) című dalához forgattak 2000-ben:

https://recorder.blog.hu/2013/07/28/heti_top_10_ikonikus_meztelen_zeneszportrek
Heti Top 10: ikonikus meztelen zenészportrék
süti beállítások módosítása