Elhunyt JJ Cale

2013.07.27. 16:29, rerecorder

jjcale_058_20081121_172435.jpg

Szívroham következtében elhunyt az ötvenes évek vége óta aktív gitáros-dalszerző-előadó, JJ Cale. Ő volt a tulsa soundnak nevezett stílus fő kialakítója, olyan világslágerek szerzője, mint az Eric Clapton által híressé tett Cocaine és olyan előadók játszották dalait, mint a Captain Beefheart, Tom Petty vagy Carlos Santana.

cale.jpgJJ Cale (született John Weldon Cale, 1938. december 5.) az oklahomai Tulsában nőtt fel, onnan ment először Nashville-be, majd a hatvanas évek elején Los Angeles-be szerencsét próbálni zenészként (első kislemeze már 1958-ben megjelent), de már éppen feladta volna zenei álmait, amikor Eric Clapton 1970-ben feldolgozta és sikerre vitte egyik dalát, az After Midnightot. JJ Cale is elkezdett lemezeket készíteni, dalainak hangzását tulsa soundnak keresztelték el, melyben blues, country, jazz, rockabilly, cajun keveredik, jellemzője a nagyon nyugodt, csendes hangulat. Saját felvételei közül az 1972-es Naturally című első lemezén szereplő Crazy Mama vitte a legtöbbre és még vihette volna tovább is, de Cale megtagadta, hogy a korszak népszerű tévéműsorában saját zenekara nélkül, tátogóénekléssel lépjen fel. Ezzel nagyjából el is könyveltén nehéz esetnek, aki remek dalokat és lemezeket készít, melyek közül a Cocaine Clapton előadásában lett nagy siker. Vele 2006-ban közös albumot is kiadott The Road To Escondino címmel.

Cale a nyolcvanas évek elején beleunt a zenebizniszbe és visszavonult hét évre, utána egy darabig ismét rendszeresen, majd a kilencvenes évek második felétől csak nagyon szórványosan jelentkezett új albumokkal. 2006-ban portréfilm készült róla, To Tulsa And Back: On Tour With JJ Cale címmel. Utolsó lemeze 2009-ben jött ki.

A hivatalos honlapján közzétettek szerint amerikai idő szerint július 26-án pénteken este nyolc órakor hunyt el egy kaliforniai kórházban, ahová szívinfarktussal szállították. Tisztelőinek száma igen nagy, még Magyarországon is sok zenész kedvence volt, a Quimby dalcímben is megemlítette: Haverom a JJ Cale.


JJ Cale a Cocaine-t adja elő Jools Holland műsorában: 


a Crazy Mama:


ez pedig egyik legjobb lemeze, az 1972-es Naturally teljes egészében: 

Címkék: gyász jj cale
https://recorder.blog.hu/2013/07/27/elhunyt_jj_cale
Elhunyt JJ Cale
süti beállítások módosítása