A torkunknak ugrik az októberben érkező új Pearl Jam-album első kislemezdala

2013.07.12. 17:16, Frontrecorder

pj.jpg

Mi a mennydörgős ménkű! Október 14-én jelenik meg a Pearl Jam új, sorrendben tizedik stúdióalbuma Lightning Bolt címmel, és az első kislemezdala, a harapós, punkrockos Mind Your Manners már be is csapódott.

pjcover.jpgEddie Vedderék legutóbb 2009 szeptemberében adtak ki nagylemezt (Backspacer), ezt követte 2011 januárjában egy válogatás koncertalbum (a 2003-2010 közötti turnéikon rögzített élő felvételekből összeállított Live On Ten Legs), majd ugyanazon év szeptemberében egy új dal (Olé), illetve a Cameron Crowe által rendezett Pearl Jam Twenty című karrieráttekintő dokumentumfilm, hozzá pedig egy 29 számos dupla filmzenelemez tele kiadatlan számokkal, demókkal és koncertfelvételekkel. Közben a zenekar szinte le sem állt a koncertezéssel, na és a tagok szakítottak időt a saját projektjeikre is: Mike McCready szólógitáros Walking Papers néven alakított zenekart az ex-Guns N' Roses basszusgitáros Duff McKagannel, Barrett Martin dobossal (Screaming Trees, Mad Season) és az énekes Jeff Angell-lel, illetve egy számban közreműködött a tavalyi Soundgarden-albumon; Stone Gossard gitáros két újabb albumot is felvett az idestova 1992 óta létező Braddel (Best Friends? - 2010, United We Stand - 2012) és június 25-én jelentette meg második szólóalbumát Moonlander címmel; Jeff Ament basszusgitáros előbb, 2011-ben Tres Mts. néven hozott össze zenekart és egy Three Mountains című albumot dUg Pinnick (King's X ) és Richard Stuverud (Fastbacks) bevonásával, majd utóbbival, plusz az énekes-dalszerző Joseph Arthurrel tavaly megalakította az RNDM nevű triót (amelynek 2012 októberben jött ki Acts címmel albuma); Matt Cameron dobosnak ott van ugye eredeti zenekara, az újjáalakult Soundgarden; az énekes-dalszerző frontember Eddie Vedder pedig mindenféle közreműködéseken túl (jótékony célú válogatáslemeztől tévésorozaton át az utolsó R.E.M.-albumig) 2011 májusában újabb önálló lemezzel is előállt.

Nem csoda, hogy négy év kellett, hogy új Pearl Jam album célegyenesbe jusson  - a seattle-i zenekar már 2011 áprilisában nekiállt új dalokat írni. A Lightning Bolt (a borítóját lásd balra fent) producere, akárcsak az előző albumé (és az 1993-1998 közötti négy Pearl Jam stúdiólemezé) Brendan O'Brien volt, a felvételek pedig így zajlottak - villámnézetben:

A fenti nyúlfarknyi videó alatt pedig az album első beharangozó kislemezdala, a nyaktörő tempójú, punkrockoló Mind Your Manners szól, amely alább meghallgatható teljes terjedelmében:

Címkék: pearl jam
https://recorder.blog.hu/2013/07/12/a_torkunknak_ugrik_az_oktoberben_erkezo_uj_pearl_jam-album_elso_kislemezdala
A torkunknak ugrik az októberben érkező új Pearl Jam-album első kislemezdala
süti beállítások módosítása