Itt az Xbox Music webes verziója

2013.07.10. 12:07, BizRecorder

xbox-music.jpg

A Microsoft elindította az Xbox Music webes verzióját, ezzel az eredeti  koncepció, mely szerint egy alapvetően nyílt, azaz minden fontosabb platformon (iOS, Android, Windows 8, Xbox stb.) elérhető szolgáltatást terveznek, ha lassan is, de kezd megvalósulni.

A Microsoft az elmúlt években többször futott neki óriási lendülettel, nagy csinnadrattával beharangozva egy-egy zenei szolgáltatásnak, hogy 2-3 évvel később aztán ezeket szép csendesen bezárja a cég, lásd az MSN Music vagy a Zune. A szoftveróriás zenei törekvéseivel kapcsolatos szkepticizmus tehát indokolt és érthető, ugyanakkor nem biztos, hogy jogos. Egy pillanatra se feledjük, hogy a webes adatforgalom 92%-át továbbra is Windows-alapú PC-k adják, azaz, ha a Microsoft eltalál valamit, akkor még közepes siker esetén is valamennyi vetélytársát  maga mögött hagyhatja majd.

Márpedig a tavaly októberben startolt Xbox Music minden probléma és nehézség ellenére láthatóan továbbra is prioritást élvez náluk. Ennek első jele volt, hogy frissítették az Xbox Music alkalmazást még június közepén: az új verzió egyértelműen a zenemegismerést, a tartalmak könnyebb és gyorsabb elérhetőségét, valamint a könnyebb kereshetőséget segítheti elő.  

ÉRDEKEL MIT TUDNAK A VETÉLYTÁRSAK? NÉZD MEG AZ AMAZON ZENEI SZOLGÁLTATÁSÁNAK PALETTÁJÁT!

Ennél lényegesen nagyobb jelentőségű lépés, hogy előálltak az Xbox Music webes verziójával. A music.xbox.com URL alatt elérhető szolgáltatásról kiszivárgott képernyők alapján úgy tűnik, hogy egy végtelenül egyszerű, letisztult felhasználói felületet szültek meg.

xbox_nyito_2013.jpg

 

A funkcionalitáshoz érve ugyanakkor mintha elfogyott volna a kreativitás. Az Xbox Music webes verziója ugyanis semmi extrát, újat nem tud majd akár a Spotify-hoz, akár a Dezeerhez képest - olyan érzése van az embernek, mintha egy dobozból vették volna elő. Mindez alapvetően azért gond, mert piacot nyerni csak új és egyedi funkciók révén lehet a ma már nagyon sok szereplős és egyre erősödő streamingpiacon.

IGEN, A GOOGLE-NAK IS VAN MÁR STREAMING SZOLGÁLTATÁSA!

Egyetlen ügyes, új funkcióval azért megdobják az Xbox Music-ot, valamikor még az idén, mégpedig egy weboldalak tartalma alapján playlistet generáló alkalmazással, amelynek segítségével például egy recorderes cikkben szereplő előadóhoz pillanatok alatt, egy kattintással hozhatunk majd létre játszási listát az Xbox Music tartalmaiból.

A már tavaly beígért, de csak idén megjelenő rádió-funkcionalitás pedig jelzi, hogy a Microsoft tartja azt az irányvonalat, melynek végcélja, hogy mindhárom fontos zenei szolgáltatástípus - a felhőalapú szolgáltatás és az egyedi letöltés, az on-demand rádió, valamint a streamingszolgáltatás - egy helyen, integrálva legyen elérhető. A kérdés most már csak az, hogy a tempó, ahogyan haladnak nem lesz-e lassú a vetélytársak, mint az Amazon, az Apple, a Google vagy éppen a Spotify, a Deezer sebességéhez viszonyítva.

Pléh Dániel

Címkék: xbox music
https://recorder.blog.hu/2013/07/10/itt_az_xbox_music_webes_verzioja
Itt az Xbox Music webes verziója
süti beállítások módosítása