„I wear my sunglasses at night” – Zenészek és legendás napszemüvegek

2013.07.03. 18:46, rerecorder

Glam+Elton.jpg

A friss Recorder magazin summer jam fókusztémája elsőként a popsztárok által diktált napszemüveg divattal foglalkozik. A napszemüveg több dologra is jó: ha akarod, akkor úgy szolgál, mint egy BMW sötétített ablaka, eltakarja mindazt, amit nem szeretnél a külvilág elég tárni. Ha akarod, akkor pont ellenkezőleg, az összes szempárt a búrádra szegezi. Zenészek, akiknek a napszemüveg-vásárláskor az UV-szűrő erőssége volt a legkisebb gondja.

Bob Dylan

bob dylan.jpg
A Ray-Ban Wayfarer napszemüveg első példánya 1952-ben készült el. Bob Dylan pedig az első világsztárok között volt, aki felfedezte magának a márkát. Igazi pionírnak számított, aki évszaktól és napszaktól függetlenül hordta legendás napszemüvegét – az éjfekete lencsés Ray-Bant, amitől sokkal titokzatosabbnak hatott a karaktere. Ez olyannyira védjegyévé vált, hogy tavaly a Fehér Házban is fekete cvikkere mögé bújva vette át Obamától az Elnöki Szabadság Érdemrendjét.

Elton John

EltonJohn.jpg
Az excentrikus brit énekes öt évtizedes pályafutása alatt tulajdonképpen a létező összes formájú- és színű napszemüveget viselte már. És bár az utóbbi években a kis kerek johnlennonos formát (azon belül is a lila- és kék színeket) preferálja, Elton John az az ember, aki például Alain Mikli francia-amerikai szemüvegtervezőt is hírnévhez segítette azzal, hogy annak kézzel készített kereteit hordta.


ENNÉL AZÉRT JOBBAN ÉRDEKEL A DIVAT ÉS A ZENE KAPCSOLATA? SOK CIKK ERRE.

Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne.jpg
Ozzy Osbourne esetében van egy olyan furcsa érzése az embernek, hogy ahogy évről évre öregszik, egyre kevesebb alkalommal mutatkozik a nyilvánosság előtt napszemüveg nélkül. A szintén jonhlennonos stílust preferáló rocker ugyanis úgy tűnik, napszemüvegével igyekszik leplezni azt, hogy egyre inkább kiül az arcára a rutin meg az évek. Lassan annyira elengedhetetlen divatkellékké válik, mint a nyakában lógó kereszt. Vagy a denevérfej-evés.

The Blues Brothers

bb.jpg
A Blues Brothers is a Ray-Ban Wayfarer-szemüvegre esküdött. Dan Aykroyd és John Belushi párosa jelentős mértékben hozzájárult a márka ’80-as évekbeli újjáéledéséhez – ám az igazi feltámadást egy szerződés jelentette, amelynek következtében több mint 60 TV-műsorban/moziban hordták a Ray-Bant évente. Több se kellett a zenésztársadalomnak, és egy emberként kapkodták el a szemüveget a boltok polcairól. Madonna, Billy Joel, Johnny Marr és Debbie Harry is beállt a sorba.


JOHNNY MARR ANNYIRA BÍRJA A RAY-BANT, HOGY LIMITÁLT SZÉRIÁT TERVEZETT A CÉGNEK.

Kurt Cobain

kurt cobain_1.jpg
With the lights out, it’s less dangerous” – énekelte Kurt Cobain, aki UFO-szemüvegével akaratán kívül teremtett trendet a ’90-es évek legelején. Ráadásul a különleges, kissé talán nőies formájú napszemüvegből rögtön három színt is beújított: a korabeli fotókon a legendás fehérkeretes mellett néhol piros- és kék színekben is pompázik. A Christian Roth által tervezett keret egyébként azóta újra reneszánszát éli, a dizájner neve pedig eggyé vált a luxuskategóriás szemüvegkeretekkel, amiket Kate Moss-tól Rihannán keresztül Lenny Kravitz-ig rengetegen hordanak.

Bono

bono_1.jpg
Bár a U2 frontemberének ikonikus napszemüvegéről joggal hihetjük, hogy valójában a flexeléshez hordott védőszemüvegről van szó, hordásával eredetileg nem divatozni szándékozik. Bono szeme ugyanis saját bevallása szerint rendkívül érzékeny. „Ha egy fotózásra megyek, a nap hátralévő részében a vaku villódzik előttem” – magyarázza az énekes.


JOHN LENNON FIA NYILATKOZOTT NEMRÉGIBEN BONO LÁTÁSÁRÓL ÉS NAPSZEMÜVEGEIRŐL.

Kanye West

kanye west 2.jpg
Kanye West nem elég, hogy hatalmas vagyont halmozott fel, stílusos menyecskét választott magának, utódot nemzett és újrahasznosította a Gyöngyhajú lányt, még a szuperhasznos Shutter Shades szemüvegeket is sikerült visszahoznia a divatba. A rácsos szemcsik története ugyanis egészen az ’50-es évekig nyúlik vissza. A Glittering Prize című 1982-es Simple Minds-klipben jelent meg először, 2007-ben pedig a rapper kérésére a már korábban is emlegetett Alain Mikli külön bejáratú szemüveget tervezett neki, amit a Stronger videójában meg is csodálhatunk.


KANYE KÁLVÁRIÁJÁRÓL ITT ÍRTUNK.

Lady Gaga

lady gaga.png
Lady Gaga sem az a finom hölgy, aki visszafogottságával hívta fel magára a figyelmet. És bár szemezgethetnénk bőven extrém darabokat napszemüveg-gyűjteményéből, kétség kívül a Telephone klipjében szereplő cigaretta-szemcsi verte ki a legtöbbeknél a biztosítékot (még külön Facebook-fanpage is készült neki!). Az ultimate menőség persze az egészben, hogy azok a cigik égtek is. Na az persze rejtély, hogy az UV-sugarakat mennyire szűri.

Biczó Andrea

https://recorder.blog.hu/2013/07/03/_i_wear_my_sunglasses_at_night_zeneszek_es_legendas_napszemuvegek
„I wear my sunglasses at night” – Zenészek és legendás napszemüvegek
süti beállítások módosítása