Az alternatív rock és a zeneipar kór(bonc)tana a Zenei Hálózatok Estek szerdai előadásán

2013.05.28. 10:54, Frontrecorder

fejcím.jpg

A Zenei Hálózatok Estek alkalmából most szerdán Braunitzer Gábor (volt Atomtorta zenekar, egyetemi adjunktus, klinikai kutatási felelős, látáskutató) témája az alternatív rock patológiája és kórélettana, majd Paizs Miklóssal (Sickratman) a kortárs magyar zeneiparról és a műfaji határokról beszélgetnek a szervezők.

Braunitzer Gábor - aki maga is 10 éven át volt frontember és dalszövegíró, tudományos fokozatot pedig elméleti orvostudományból szerzett - előadásában azon elképzeléseit vázolja fel, miszerint a magyar alternatív rockzene (és elsősorban annak szövegvilága) kóros elváltozásokat mutat, amely kóros elváltozások hátterében a társadalom kóros funkcionális elváltozásai állnak. A rövid előadás során kísérlet történik a patológiás változásoknak és ezek lehetséges eredetének felvázolására. Az előadó szavait saját meggyőződésén és megfigyelésein kívül más nem támasztja alá, ugyanakkor elképzelései miatt a kortárs magyar populáris zene több szereplőjével is vitába keveredett már, ami legalább részben megerősíti azt, hogy a megközelítés valós és érzékeny problémákra reflektál.

Paizs Miklós, a Korai Öröm és Bëlga zenekarok korábbi tagja az elmúlt évtizedben Sickratman néven két lemezt adott ki: az elsőt egy kiadó gondozásában, majd közel tíz évre rá a másodikat hivatalos kiadó és terjesztő nélkül. E műfajilag sokszínű lemezek eltérő kiadási körülményeiről, ezek okairól, a kortárs magyar zeneiparban és színtereken szerzett tapasztalatairól fogunk beszélgetni vele. A beszélgetést rövid zenés előadás követi Kertész Endre csellistával.

A május 29-i előadás ingyenes, kezdés este 7 órakor, helyszín az Audiovisual Open Studios (Dürer sor 19-21., a Dürer Rendezvényparkban). További információk az előadás Facebook eseményoldalán.

Címkék: zenei hálózatok
https://recorder.blog.hu/2013/05/28/az_alternativ_rock_es_a_zeneipar_korismeje_a_zenei_halozatok_estek_szerdai_eloadasan
Az alternatív rock és a zeneipar kór(bonc)tana a Zenei Hálózatok Estek szerdai előadásán
süti beállítások módosítása