Nacionalizmus és nemzeti rock - a Zenei Hálózatok Estek szerdai előadásán

2013.05.21. 12:35, Frontrecorder

fejcím.jpg

A Zenei Hálózatok Estek következő, most szerdai előadásának témája a a kulturális ipar egyetlen szegmense, a nemzeti rock. Két társadalomkutató, Feischmidt Margit (PTE, MTA TK Kisebbségkutató Intézet) és Pulay Gergő doktoranduszjelölt (Közép-Európai Egyetem) az ehhez a zenéhez tartozó eseményeket és szövegeket szemantikai, ideológiai, és rituális megközelítésből elemzik.

Egyfelől a produkciós oldalt, előadók, zenei producerek tevékenységét értelmezik majd, különös tekintettel a magát nemzeti rockként aposztrofáló zenei szcénának a szélsőjobboldali politikai mozgalmakkal való kapcsolatára. Másfelől a szcénát alkotó zenei termékeket, elsősorban dalszövegeket és zenei eseményeket, koncerteket, fesztiválokat vizsgáljuk, különös tekintettel a befogadókra, akik számára ez a zene közös tapasztalat és közös nyelv. A zenét sajátos - esztétikai és emocionális - működésmódját figyelembe véve, ám ugyanakkor elsősorban társadalmi tényként kezelik, amelynek a kollektív identitások megalkotása és elsajátítása, valamint a politikai mozgósítás szempontjából meghatározó szerepe van. Az adatfelvétel és az elemzés során igyekeztek a két lehetséges résztvevői szempontot, a zenei előadókét, a szcéna aktivistáiét, valamint a zene hallgatóinak és a mozgalom követőinek perspektíváját egyaránt figyelembe venni.

A május 22-i előadás ingyenes, kezdés este 7 órakor, helyszín az Audiovisual Open Studios (Dürer sor 19-21., a Dürer Rendezvényparkban). További információk az előadás Facebook eseményoldalán.


A Zenei Hálózatok Estek következő előadásai:


Május 29.
Braunitzer Gábor: Az alternatív rock pathologiájáról és kórélettanáról
Paizs Miklós: Beszélgetés a kortárs magyar zeneiparról és a műfaji határokról

Facebook eseményoldal

Címkék: zenei hálózatok
https://recorder.blog.hu/2013/05/21/nacionalizmus_es_nemzeti_rock_a_zenei_halozatok_estek_szerdai_eloadasan
Nacionalizmus és nemzeti rock - a Zenei Hálózatok Estek szerdai előadásán
süti beállítások módosítása