Mit jelent a punk Magyarországon? - kiderül a Zenei Hálózatok Estek szerdai előadásán

2013.05.14. 17:44, Frontrecorder

fejcím.jpg

Április végén elindult a Zenei Hálózatok előadássorozatának új szezonja, amely szerdánként (este 7 és 9 óra között) várja a zeneipar, a zenei közösségi trendek, a zenei menedzsment, vagy éppen a zenei színterek és kultúrák aktuális kérdései, fejleményei iránt érdeklődőket (helyszín az Audiovisual Open Studios, Dürer sor 19-21., a Dürer Rendezvényparkban). Május 15-én Vass Norbert, a PPKE történész doktorandusza, a KULTer.hu és a Képírás újságírója és szerkesztője tart előadást a punk magyarországi definícióját és annak változásairól levéltári források, a korabeli ifjúsági sajtó, illetve a zenekarok önmagukról tett állításai tükrében.

"Mi a francnak, már bocsánatot kérek, olyan neveket adni együtteseknek, hogy Orgazmus” - fakadt ki Tóth Dezső, a kulturális miniszter helyettese 1981-ben, a tatai könnyűzenei fórumon. A punk ugyanis akkor már évek óta "mérgezte” a szocialista ifjúság fogékonyabb hányadát. A szóban és (később) írásban örökített hagyomány szerint az első magyarországi punk megmozdulás a SPIONS 1978. január 15-i Anna Frank Emlékestje volt. Alig egy hónap múlva az állambiztonság is tudomást szerzett az "irányzat” hazai elterjedéséről, az ifjúsági sajtó pedig már előző évben az angolszász punk-hordák rémtetteiről cikkezett.

Mit tart a punkokról a sajtó, hogy határozza meg őket magának a hatalom, és legfőképpen, mit mondanak ők maguk? Ismét Tóth Dezsőt idézve: "Hát nem értik, hogy itt tulajdonképpen normális emberi ízlés van megfricskázva az orra alá?”

Az előadás ingyenes, további információk a Facebook-eseményoldalán.

A Zenei Hálózatok Estek áprilisi-májusi előadásainak plakátja alább:

zeneihalozatokplakat.jpg

Címkék: zenei hálózatok
https://recorder.blog.hu/2013/05/14/mit_jelent_a_punk_magyarorszagon_kiderul_a_zenei_halozatok_estek_szerdai_eloadasan
Mit jelent a punk Magyarországon? - kiderül a Zenei Hálózatok Estek szerdai előadásán
süti beállítások módosítása