Heti Top 10: a leglecsósabb dalok az LSD-ről

2013.05.05. 20:15, Frontrecorder

lsd.jpg

Április 29-én volt öt éve, hogy elhunyt Albert Hofmann svájci vegyész, az "LSD atyja", úgyhogy megragadva ezt az alkalmat összeszedtük tíz kedvenc dalunkat, amely szorosan kapcsolódik e félszintetikus droghoz. Az LSD közvetlen befolyással volt a hatvanas évek végének pszichedelikus / acid rockjára (a Grateful Deadtől a 13th Floor Elevators-ig megannyi együttesre) és hippizenéjére (pl. Donovan), illetve a kilencvenes évek goatrance-ére, úgyhogy csak ebből a két merítésből kitelt volna lazán akár egy százas lista is. Éppen ezért inkább kevésbe nyilvánvaló számokat választottunk, de persze a legnagyobb LSD-klasszikusok sem maradtak ki. Varázsablak tárulj, heti top tripünk következik!

10. Brain Washington: LSD

Üssük fel a listát egy brit psych-garage őrülettel 2009-ből:

9. Lunachicks: Babysitters On Acid

Mi történik, ha betrinyóznak a bébiszitterekek? A Lunachicks nevű New York-i csajpunk-zenekar 1990-es bemutatkozó albumának címadó dalából kiderül:

8. Queens Of The Stone Age: Monsters In The Parasol

Josh Homme és egy Paul nevű haverja utaznak egyet LSD-n, és tessék:

 

 

A LEGÜTŐSEBB DROGOKBAN ÉRLELT ALBUMOKAT ITT TARTJUK.

 

7. Hallucinogen: LSD

A brit Simon Posford (Hallucinogen) 1995-ös albumát, és arról is ezt a számot tartják a psy-trance (korábban Goa trance) egyik alapkövének. (És még egy idevágó korai gyöngyszem 1993-ból - "trippy tribal trance".)

6. Eric Burdon & The Animals: A Girl Named Sandoz

Az Animals második, erősen a pszichedélia hatása alatt álló inkarnációjának egy kislemez B-oldalas száma, a címbéli "lány" annak a svájci gyógyszergyárnak nevét viseli, amelynek vegyészeként Hofmann előállította a lizergsav-dietilamidot, vagyis az LSD-t. (A szert aztán Delysid néven hozta forgalomba a Sandoz, a skizofrénia és más pszichiátriai betegségek kezelésére.) 

5. Fatboy Slim: Sunset (Bird Of Prey)

Gyógyszerként az LSD nem vált be, ahogyan az amerikai kormány, illetve a hírszerzés sem tudta bevetni információk kinyerésére alkalmas igazságszérumként, pedig hosszú évekig kísérleteztek ezzel titokban, az MKUltra fedőnevű program keretében. Fatboy Slim Jim Morrisont hangmintázó 2000-es kislemezdalának klipje ezeket a kísérleteket eleveníti meg, de maga a szám is szuper szónikus trip.

4. The Jimi Hendrix Experience: Purple Haze

A közmegegyezéses LSD-rockhimnusz (a címbeli bíbor köd utalás a már említett Delysidre, amelyet anno ilyen színű kapszula formájában árulták), és bár Hendrix állítása szerint a dalt a fura álmai és egy sci-fi-novella ihlették, a zene nagyon is savas. Hendrixről egyébként él egy legenda, mely szerint annyira rá volt állva az LSD-re, hogy a koncertek előtt még a hajpántját is átitatta vele - állítólag Woodstockban is:

 

DROG + ZENE TÉMÁJÚ CIKKEINKBE ITT LEHET BELEMERÜLNI.

 

3. The Beatles: Tomorrow Never Knows

Lucy in the Sky with Diamonds (és az egész Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band album) annyira nyilvánvaló, hogy csak azért sem ezzel a dallal szerepel a listán a Beatles, hanem a tudatmódosító drogok hatását elsőként kimutató, ezzel együtt zenei irányváltást hozó 1966-os Revolver album legsavasabb szerzeményével. A Tomorrow Never Knows szövegét John Lennon azután írta, hogy belecsózva kiolvasta az "LSD-pápa" Timothy Leary The Psychedelic Experience című kézikönyvét. Harminc évvel később a Chemical Brothers elkészítette a dal - mondjuk úgy - parafrázisát Noel Gallagherrel Setting Sun címen, és meg sem álltak a brit kislemezlista első helyéig.  

2. The Chemical Brothers: The Private Psychedelic Reel

Ha pedig a Vegytestvéreknél tartunk, második, nagy áttörést meghozó albumuk, amelyen a Setting Sun is szerepel alaposan át van itatva kábítószeres utalásokkal és hatásokkal, de a csúcspont ez a lemezt záró, közel tízperces pszichedelikus big beat-örvénylés:

1. Jefferson Airplane: White Rabbit

Alice-ezés (az LSD egyik közkeletű beceneve a hatvanas évek végén) Csodaországban, avagy máig a legjobb dal az elvarázsolt nyúlüregről /-ből.

 

+1: a Pink Floyd Shine On You Crazy Diamond című többtételes opusza, amelyet a zenekarból LSD-függősége miatt 1968-ban kitett Syd Barrettnek írtak:

https://recorder.blog.hu/2013/05/05/heti_top_10_a_leglecsosabb_dalok_az_lsd-rol
Heti Top 10: a leglecsósabb dalok az LSD-ről
süti beállítások módosítása