Ritka példányok: Shai Maestro Trio, Low Leaf, Rebekka Karijord az Akváriumban

2013.04.16. 17:03, Frontrecorder

lowleaf.jpg

(X) Nem szokványos, a zenéléshez sajátos módon és nagy szabadsággal közelítő fiatal külföldi előadók felfedezésére nyílik alkalom a következő egy hét során a budapesti Akvárium Klubban: április 17-én, szerdán este zongora-alapú groove-os dzsesszt hallhatunk az izraeli Shai Maestro Trio koncertjén, másnap, április 18-án a Los Angeles-i hárfás-énekesnő Low Leaf tart neo-avantgárd spirituális zenei szeánszot, április 24-én, szerdán pedig a "norvég Cat Power", Rebekka Karijord tárja fel nekünk magát szerteágazó zenei világot átfogó dalaiban.

Április 17.: Shai Maestro Trio (ISR)

Shai Maestro elképesztően tehetséges fiatal izraeli zongoraművész. 2006-tól Avishai Cohen zenekarának volt meghatározó tagja - Cohen jobbkeze -, ahonnan jól felismerhető, intenzív, néhol romantikus zongoradallamait sokan már ismerhetik. 2010-ben hozta létre trióját, amelynek zenéjében Maestro gyakran ábrándozó, meditatív ütemeit a perui bőgős Jorge Roedera basszusszólói és Ziv Ravitz leginkább fröccsenésre emlékeztető cintányér elemei törik meg. Karrierje során olyan jól ismert zenészekkel játszott már, mint Jimmy Green, Jorge Rossy, Myron Walden, Donny McCaslin, Matt Penman, Scott Colley, Clarence Penn, Ari Hoenig, Gilad Hekselman, Nate Smith, Harish Rhagavan, Mark Guiliana, Anthony Hart és Diego Urcola, hogy a már így is hosszú listából csak néhányat említsünk. Az elmúlt években New Yorkba költözött, és a helyi dzsessz szcéna meghatározó alakjává vált. A most hozzánk látogató formációjával megfordult már a legtöbb kiemelkedő dzsesszfesztiválon is. Maestro Avishai Cohentól független karierrjére érdemes lesz odafigyelnünk.

Online jegyvásárlás a koncertre itt

 

Április 18.: Low Leaf (USA)

Low Leaf egy Fülöp-szigeteki gyökerekkel bíró, Los Angelesben élő énekesnő és dalszerző, aki kísérleti popzenét ír zongorára, szintetizátorra, gitárra, ütősökre, valamint - elsősorban - egy gyönyörű, nagy hárfára. A hangszer gyakorlatilag minden Low Leaf számban hallható, csengő arpeggiói és sodró glissandói ellenpontozzák a glitch-re jellemző elektronikus dobokat és effekteket. Ráadásul mindent egyedül programoz és játszik fel, élő fellépésein egyik kezével hárfázik, a másikkal zongorázik, és emellett énekel is - mindezt egyszerre. Ha nem hiszed el, nézd meg a Take Time című dalához készült videót!
A Bandcamp-oldalán elérhető három EP-n hallható dalokban Low Leaf az énekes-akusztikus hangzástól az elektronikus kiruccanásokon át az R&B-vel színezett lassabb dallamokig kalandozik. A zenéje Los Angelesben születik, egy olyan közegben, ahol a hiphop kultúra, a futurista spiritualitás és az avantgárd művészet egyedülálló módon ötvöződik. Nem csoda hát, hogy Low Leaf zongorázott Flying Lotus 2010-es, Cosmogramma című albumán - mindkét előadóra ugyanaz a lekerekített és laza dél-kaliforniai hangzás jellemző. 
Low Leaf legfrissebb,
Alchemizing Dawn című - a Los Angeles-i szmoggal telített nyarakról elnevezett - hétszámos EP-je igazi zúzós jam egyveleg - hárfával.

Online jegyvásárlás a koncertre itt

 

Április 24.: Rebekka Karijord (NOR)

Amikor a kortárs skandináv cirkuszművészet leghíresebb társulata, a Cirkus Cirkör 2011 decemberében Budapestre érkezett, hogy Wear It Like A Crown című előadásával lenyűgözze a zsúfolásig tömött Trafó közönségét, mintegy mellékesen egy rendkívül különleges dalszerző-énekesnőt is megismerhettünk: a produkció alapjául szolgáló dal szerzője, a norvég származású, de Stockholmban élő Rebekka Karijord addigra már túl volt a művészi áttörést hozó The Noble Art Of Letting Go című harmadik nagylemezén, de itthon akkor szinte senki nem ismerte. A Wear It Like A Crown viszont nálunk is hatalmas sikerrel futott, ráadásul a zenéjét is imádta a közönség, így tulajdonképpen régi adósság kerül most törlesztésre azzal, hogy az Akvárium színpadán élőben láthatjuk a tavalyi albumával minden eddigi kiadványának színvonalát felülmúló énekesnőt. A We Become Ourselves dalaiban a törzsi doboktól a templomi orgonán keresztül a sejtelmes folkig és a filmzenés elemekig Karijord zenei eszköztárának minden eleméből ízelítőt kapunk, miközben a szexualitást, a párkapcsolatokat és a belőlük fakadó érzelmi hullámvölgyeket körüljáró dalszövegek, valamint a PJ Harvey, Cat Power és Sinead O’Connor meghökkentően őszinte és erőteljes előadásmódját idéző énekstílus gondoskodik a belső feszültségről.
A bemelegítésről pedig a dzsessz, trip-hop, downtempo, R&B, rock és nagyzenekari elemekkel kísérletező magyar, a mïus gondoskodik.

Online jegyvásárlás a koncertre itt

 

https://recorder.blog.hu/2013/04/16/ritka_peldanyok_shai_maestro_trio_low_leaf_rebekka_karijord_az_akvariumban
Ritka példányok: Shai Maestro Trio, Low Leaf, Rebekka Karijord az Akváriumban
süti beállítások módosítása