Soul Of America - dokumentumfilm a hatvan fölött befutó soulénekesről a Titanic-on

2013.04.10. 17:20, rerecorder

Charles-Bradley.jpg

A 65 éves Charles Bradley biztos dobogós a legidősebb korban befutott előadók listán, de a vicc az, hogy a 2011-es debütáló lemezével ismertté vált főhőst a legjobb soulénekesekkel összevetve is előkelő helyen kell emlegetni. A kacskaringós életpályát maga mögött tudó Bradley-ről Charles Bradley: Soul Of America címmel készített filmet Poull Brien 2012-ben, melyet a Titanic-on láttunk és láthatunk a Recorder által is beharangozott Zenei szekcióban (a Plan B-féle Rázós környéket, az Adam Green-filmet és a punkról szóló Good Vibrations-t már elemeztük).

charles_bradley_soul_of_america_xlg.jpgBradley 2002-ben tűnt fel a brooklyni retro-soul-funk specialista Daptone Records-nál (ez a label futtatta be sok év feltűnésmentes énekelgetés után Sharon Jones-t is, szintén nem fiatalon), de az első kislemezekkel nem aratott túl nagy sikert. Életútja már eddigre is kellően színes volt (nagymama nevelte, hétévesen került anyjához, akitől tizenévesen megszökött, hajléktalan volt, szakácsként és mindenféle fura munkával tartotta el magát, James Brown-ra kisértetisen hasonlító külseje miatt Brown-imperszonátorként lépett fel, és persze énekesként is), de az igazi zenei karrierje első lemezének 2011-es megjelenése után indult csak be. A szóban forgó lemez (No Time For Dreaming) tökéletes, hetvenes éveket idéző, ám üres retro helyett élettel töltött soulalbum (szerintem 2011 Top 10 legjobb lemezének egyike), valahol Otis Redding-Al Green-James Brown háromszögében, öngyógyító és másokat balzsamozó hatású dalokkal.

A film is ennek az albumnak a megjelenése körül forog, a lemezkiadás napjához közelítve látjuk a főszereplőt sajátos élethelyzetekben (leginkább albérletében és édesanyjánál, akit évek óta ápol) mesélni eddigi éveiről, próbálni fiatal zenészekből álló kísérőzenekarával, illetve koncertezni, promóciós munkát végezni (vagy inkább azzal ismerkedni). Tanulságos, szomorú, szép életút, de nyilván az teszi izgalmassá, hogy miért került ennyi időbe, ameddig erre a tényleg a legnagyobbakkal együtt emlegethető tehetségre felfigyelt a világ. A kérdés nem kerül egyértelmű megválaszolásra, de a film címe mégiscsak egészen közeli felelet. Ha valaki egy egész nemzedék (vagy na jó, csak egy kis brooklyn-i közösség) élő lelkiismerete, akkor a showbizniszre már nem biztos, hogy marad ideje.

Bradley azóta sikerrel turnézik a világban és épp a napokban jelent meg második, szintén kitűnő nagylemeze Victim Of Love címmel.

Dömötör Endre


A filmet április 12-én, pénteken lehet megtekinteni az Urániában 17.30-kor.

a Charles Bradley: Soul Of America előzetese:


az új Bradley-lemez első klipes dala, a Strictly Reserved For You:


az első albumról az első video, The World (Is Going Up In Flames):

https://recorder.blog.hu/2013/04/10/soul_of_america_dokumentumfilm_a_hatvan_folott_befuto_soulenekesrol_a_titanic-on
Soul Of America - dokumentumfilm a hatvan fölött befutó soulénekesről a Titanic-on
süti beállítások módosítása