Film a punkról a Titanic-on (Good Vibrations)

2013.04.08. 10:02, rerecorder

good vibrations hit.jpg

A 20. Titanic Filmfesztivál zenei szekciójában már láttuk Plan B gangszter-utcafilmjét (iLL Manors - Rázós környék), és az Adam Greenről szóló brutálisan nyílt portréfilmet, most jöjjön egy megtörtént eseményeken alapuló remek játékfilm, az északír, pontosabban belfasti punkszcénát bemutató Good Vibrations, középpontjában egy lemezbolttulajdonos-lemezkiadó-koncertszervezővel és az Undertones legnagyobb slágerével, a Teenage Kicks-szel.

good vibrations.jpgAzt alapvetően tudhatjuk az ír punkról és new wave-ről, hogy: The Undertones, Stiff Little Fingers és Boomtown Rats. Ha pontosítani kell, akkor az északír punkról, hogy az Undertones és a Stiff Little Fingers mellett Belfastban élénk punkszíntér tombolt 1977-78-ban, amikor az északír zavargások is magas hőfokon izzottak. De, hogy ez a színtér hogyan szerveződött abban a nagyon zűrös közegben, arra a Good Vibrations című film ad magyarázatot. A teljesen hiteles történet alapvetően egy Terri Hooley nevű zenerajongóról szól, aki lényegében egymaga volt a katalizátora Belfast zenei életének: olyankor nyitott lemezboltot, amikor senki nem nyitott semilyen üzletet a városban, aztán egy punkkoncerten megérezte az új műfaj erejét, botcsinálta menedzserként, lemezkiadóként és koncertszervezőként elkezdte egyengetni a helyi zenekarokat (Rudi, The Outcasts, Protex) és addig járt Londonba, ameddig sláger nem lett az Undertones tinédzser himnuszából, a Teenage Kicks-ből. A háromrétegű alkotás érzékelteti a megosztott Észak-Írország akkori helyzetét, bemutatja a punkszínteret és felfesti a zene erejébe hívő Hooley alakját. A főhős (aki üzletileg sok rossz döntést hozott, több időt töltött a pubban, mint feleségével és apaként is kudarcot vallott) azóta is élő legenda Belfastban, Good Vibrations nevű lemezboltját hol kénytelen volt bezárni, hol képes volt újranyitni, és így beszél a filmről: "Amikor először láttam sírtam, azóta is mindig sírok, ha látom. Látom, hogy mekkora gyökér voltam néha és, hogy mennyit ittam, de az alkotás alapvetően a szabadságról szól, arról, hogy a zene bárhol képes szabadságot nyújtani." A kitűnő felépítésű filmben tökéletesen elhelyezett pillanatban halljuk meg először a Teenage Kicks-t, már csak ezért a jelenért is érdemes látni, és persze a fő mottó is csalogató: "New York-é a hajstílus, Londoné a nadrágok, Belfast-é az ok!"

Dömötör Endre

A filmet április 13-án a Toldi moziban lehet megtekinteni 17.00-kor.

a Good Vibrations hivatalos előzetese:


egy miniportré Terri Hooleyról:

https://recorder.blog.hu/2013/04/08/film_a_punkrol_a_titanic-on_good_vibrations
Film a punkról a Titanic-on (Good Vibrations)

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr895206751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása