Lemeztáska – Egyedi Péter (Óriás)

2013.04.05. 11:30, rerecorder

orias_foto1_henczpeter.jpg

Tűz, víz, repülő címmel jelent meg a héten az Óriás harmadik stúdiólemeze (itt végighallgatható). A Csomagolj Óriást! névre keresztelt előrendelői/támogatói program segítségével megvalósult album csúcsformában mutatja a kvartettet. Egyedi Péter frontembert kaptuk el egy beszélgetésre, az őt ért hatásokat mutatjuk be Lemeztáska-interjúnkban. A Kalákától a Molokón át a Black Sabbath-ig széles a skála.

Első zenei emlék
Otthon karácsonykor, nagyon meglepő módon, karácsonyi dalokat énekeltünk a nővéremmel, ezek még talán meg is vannak valahol kazettán. Aztán kórus, kórus, kórus. Meg apám otthoni lemezei. Meg Kaláka koncert a Marczibányi téren és a Pecsában. Bérlet a Zeneakadémiára. A Zenebutik, ó, a Zenebutik. Tracy Chapman. Modern Talking, mert a nővérem már lányulni kezdett. Aztán Bizottság, Doors, Guns. Aztán meg a grunge-izé.


nirvana-in-utero.jpgElső lemez, amit saját pénzből vettél
Talán a Nirvana In Utero című lemeze, kazettán. Mondjuk rengeteget másoltam, haverok kazettáiról, és amikor bejöttek a cd-k, akkor a Szabó Ervin Könyvtár kollekciójából, érdekes módon mindenük megvolt, ami nagyjából számított.


Inspiráció a zenéléshez
Minden, bármi. Időjárás, emberek, szerelmek, filmek, zenék. Minden jó és rossz dolog lehet inspiráció, többnyire nem is tudatosan.


Meghatározó koncertélmény
Hot Water Music Bécsben 2004-ben. Majdnem túlcsorduló közösségi HC-élmény, őrület. Therapy? a Szigeten 1996-ban, mert az első igazi rockkoncert volt, teljes átizzadásig, halláskárosodásig.

Kedvenc magyar lemez a vinyl-korszakból
Bergendytől a Hétfő (Hét fő). Elég jó hangzások, isteni fúvósosok, meg a Rózsi. A szüleink házibulijai jutnak eszembe még róla, amikor pakolgatták a bakeliteket, Illés, Hungaria, LGT, Bergendy, Fonográf, Kovács Kati, Dolly Roll. A fal mellett élére volt állítva a franciaágy, hogy legyen hely táncolni.


Kedvenc új magyar lemez
Volkova Sisters rajongó lettem. A Hope és a Venus Robot is szuper. A DAV régi kedvenc, a Nyílik nagyon jó lett. Ha pedig pörgés kell, akkor a Chief Rebel Angeltől a Black Horn.


Bűnös zenei örömöd
Scooter és az Endless Summer maximum hangerőn. Gyakorlatilag majdnem bármikor jöhet.


moloko.jpgMinden idők legjobb lemeze
Nekem talán a Moloko Statues című lemeze. Elég szép album, meg kerek is, ahogy egy legjobb lemeznek lennie kell. Ráadásul gyönyörűen szól. Az énekeshölgy pedig elég jól átadja az átadnivalót.


Zene, amitől boldog leszel
A Bëlga Szerelmes vagyokja vagy a Train In Vain a Clash-től mindig felderít. Vagy a Presidents Of The United States Of Americától szinte bármi.

Zene szexhez
Nem jellemző az ilyet megtervezni, de az Afghan Whigs 1965 című lemezét vagy Herbert Bodily Functions-ét simán el tudom képzelni, ha szépre van tervezve az aktus. Intenzívebb vágy esetén metált ajánlok, mondjuk az Anthraxtől a We’ve Come For You All-t, vagy izzadósat, mint mondjuk a N.E.R.D.-lemeze, a Fly Or Die.

Kedvenc szombat esti zene
A Daft Punktól a Discovery. Vagy a Bad Religiontől a Stranger Than Fiction. De lehet akár Prince Best Of-ja is. Vagy mindez egy dalban Soerii & Poolektől a Valahol messze.

Kedvenc vasárnap reggeli zene
Ben Folds Five
és a Whatever & Ever Amen. Vagy ha nyugisabb kell, akkor Nick Drake vagy Elliott Smith. Ha meg másnap van, akkor semmi.

dungen-ta-det.jpgKedvenc zene utazáshoz
A Doves-tól The Last Broadcast vagy a Dungen és a Ta Det Lugnt. Mindkettő tök jó, ablakból kibámulós lemez.

Kedvenc zene éjszaka, sötétben
Songs Of Green Pheasant
cím nélküli lemeze. Meg a Karate-től az Unsolved. És ha már, akkor stílusosan a Morphine-tól The Night.

Kedvenc metállemez
A Black Sabbath Paranoidja tökéletes. Az Electric Wizardtól a Dopethrone majdnem ugyanez, csak többnyire lassabban.

A PLUTO IS NEMRÉGIBEN ADTA KI LEGFRISSEBB ALBUMÁT, NEMES ANDRÁS FRONTEMBERT IS KEDVENC ZENÉIRŐL KÉRDEZTÜK.

Kedvenc hardcorelemez
Hot Water Music
-tól a No Division. Szuper élmény volt megismerni és megszeretni ezt a lemezt. Kedvenc rock még a Garrison Be A Criminalja, vagy a Rival Schools-tól a United By Faith.

Kedvenc indielemez
...And You Will Know Us By The Trail Of Dead
és a Source Tags & Codes. Ez maga az örvénylő kása-hangzás és energia. A másik pedig The Dismemberment Plantől a Change, ez pedig ütődött gitárpop imádnivaló nyávogással. Nekem ez az indie.

jegyzetelt: Dömötör Endre
fotó: Hencz Péter


akkor most hallgassuk meg maximum hangerőn Egyedi Péter kedvenc guilty pleasure-ét, a Scootertől az Endless Summert, hátha legalább a tavasz eljön ettől:


vagy legalább legyünk boldogok mi is a Clash-sel, Train In Vain


és a méltatlanul kevéssé ismert Dismemberment Plan, Egyedi egyik kedvenc indie-zenekara és a Time Bomb című 2001-es dal: 

https://recorder.blog.hu/2013/04/05/lemeztaska_egyedi_peter_orias
Lemeztáska – Egyedi Péter (Óriás)
süti beállítások módosítása