Plan B filmje, a Rázós környék (iLL Manors) a Titanic-on

2013.04.04. 14:49, rerecorder

plan b.jpg

Április 18-ától kerül forgalmazásra a hazai mozikban Plan B első nagyjátékfilmje, a Rázós környék, de már a holnap, április 5-én startoló Titanic Filmfesztiválon is megtekinthető lesz április 7-én és 12-én. A filmről a Recorder magazin tizedik számában írtunk.

IllManorsPR010712.jpgGuns don’t kill people, rappers do” – sosem volt még ennyire igaz a Goldie Lookin’ Chain nevű brit hiphopzenekar debil slágerszövege. Ugyanis Ben Drew, azaz ismertebb művésznevén Plan B brit hiphop-popsztár több filmzene és filmszerep után megírta és megrendezte első nagyjátékfilmjét, és alkotásában úgy hullanak a szereplők, mintha a Circle Estate nevű lakótelep nem London, hanem Kandahár egyik városrésze lenne. Az iLL Manors – és a filmzenelemez – olyan életeket mutat be, amelyeknek bármikor és bárki által véget vethet egy golyó a fejbe vagy egy kés a gyomorba.

Az iLL Manors hű az eredeti cím szójátékához és valóban illetlen viselkedéseket mutat be olyan kelet-londoni utcákon, ahol pillanatok alatt lehet az intézetis gyerekből díler, a dílerből strici, drogosból prosti, élőből hulla. Drew pillanatok alatt felvázolja a különböző klikkeket, de annyira tömören adagolja a tragédiákat és annyira kevés esélyt ad a megváltásra, hogy drámája néha már nevetséges lesz a sok szörnyűségtől. Plan B első rendezése az a típusú film, amely egy óra után is képes egy új helyzetet és egy új szereplőt felvezetni, ráadásul az az új szereplő egy bordélyházban dolgozó terhes kelet-európai prostituált. Akivel még megannyi szörnyűség történik.


ÍME, EZEK LESZNEK A 2013-AS TITANIC ZENEI TÉMÁJÚ FILMJEI

ill_manors_01.jpgAmiben viszont az iLL Manors igazán jó, azok a meglepő zenei választások. Drew Plan B néven kiadta a film zenéjét is, amire talán jobban illik a görög kórus megnevezés, mint az aláfestő zene: masszív ütemekkel és pergő szövegekkel felvett narráció, ami pontosan azt mondja el, amit a képeken is látunk. De a film zenéje nemcsak Plan B szerzeményeiből áll, hanem két kulcsjelenetben is régi klasszikusok szólalnak meg. A csúcsra járatott fináléban a That’s Entertainment! szól a Jamtől, az egyik filmbeli kocsmában pedig megjelenik John Cooper Clarke, a proli slam poetry atyja, aki még a Factory Records-nál is adott ki kislemezt.


A FACTORY RECORDS TÖRTÉNETÉT FELDOLGOZÓ FILMRŐL ÉPP LEGUTÓBB ÍRTUNK A VIDEORECORDER ROVATBAN.

Az iLL Manors őszinte, vérgőzös világában egyáltalán nem jelenik meg az a csillogó felszín, amit a brit gengszterfilmektől megszokhattunk, viszont Drew annyi mindent próbált beleszuszakolni a társadalmi üzenettől kezdve az erőszak körforgásáig, hogy filmje néha összerogy alatta. De csak néha.

Klág Dávid

iLL Manors – Rázós környék
(forgalmazó: Mozinet)
121 perc
2012

az iLL Manors - Rázós környék a Titanic-on


a film hivatalos trailere:


Plan B filmmel azonos című dala:


ez pedig John Cooper Clarke jelenete a filmben: 

https://recorder.blog.hu/2013/04/04/plan_b_filmje_a_razos_kornyek_ill_manors_a_titanicon
Plan B filmje, a Rázós környék (iLL Manors) a Titanic-on
süti beállítások módosítása