A Pulp-sztoritól Plan B Rázós környékéig - zenei filmek az idei Titanicon

2013.03.26. 18:03, Frontrecorder

LastShopStanding.jpg

Jubileumi, huszadik alkalommal rendezik meg idén a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, amelynek április 5. és 13. között pergő programjában a külön zenei szekció mellett több zenés vonatkozású alkotást láthatunk. A fesztiválon mutatják be a brit rapper-énekes Plan B első játékfilmjét, a nyitófilmhez a Radiohead-tag Johnny Greenwood komponált aláfestő zenét, Iggy Pop pedig egy francia drámában tűnik fel. De nézzük, zenei szemmel mit nézzünk a 2013-as Titanicon!

phildaniels.jpgA 20. Titanic Filmfesztiválra 74 alkotást válogattak be a szervezők, kilenc szekcióban. A Zene mindenkinek elnevezésű programblokkba kilenc alkotás fért be, amelyek közül kettő játékfilm: a Rázós környékre magyarított ILL Manors az énekes-rapperként hazájában szupersztárnak számító, de színészként is nagyokat alakító Plan B, azaz Ben Drew rendezői bemutatkozása, egy a saját valós környezete által ihletett, a nagyvárosi bűnözés okait és következményeit feszegető gettódráma, míg a Bakelit egy valóban megtörtént zeneipari átverésen alapuló vígjáték, a Blur Parklife-jának klipjéből is ismert Phil Daniels (balra a képen bal oldalt), illetve a komikus Keith Allen - másképpen: Lily Allen papája - főszereplésével.

PLAN B ILL MANORS CÍMMEL ALBUMOT IS KÉSZÍTETT, A CÍMADÓ DAL REMEK KLIPJE ITT LÁTHATÓ.

adamgreen.jpgA  fikciós alkotások mellett hét doku szerepel még az idei zenei filmes szelekcióban: egy-egy portréfilm a (jobbra látható) dalszerző-énekes Adam Greenről (Adam Green: Legyünk rosszak), a 62 évesen befutott soul énekes Charles Bradley-ről (Charles Bradley: Soul of Americaés az öröklött izomsorvadásos betegséggel sújtott gitárfenomén Jason Beckerről (Jason Becker: Még élek), karrieráttekintés a Pulpról (A ritmus diktál - A Pulp-story), Johnny Marrt és Paul Wellert is megszólaltató oknyomozás a brit lemezboltok tömeges krachjáról (Az utolsó lemezbolt), amelynek kísérőfilmje a TV on the Radio-t bemutató rövidfilm, valamint egy vasúti road movie az Edward Sharpe and the Magnetic Zeros, az Old Crow Medicine Show és a Mumford & Sons folkzenekarok közös turnéjáról (Big Easy Express).

A MUMFORD & SONS TAGJAIVAL BUDAPESTI KONCERTJÜK ELŐTT KÉSZÍTETTÜNK INTERJÚT.

LetoileduJour.jpgA Titanic felhozatala a kifejezetten zenei témájú filmeken kívül is kínál zenei vonatkozású csemegéket, ilyen például rögtön a nyitófilm,  a Paul Thomas Anderson által rendezett The Masters, amelynek kísérőzenéjét Johnny Greenwood, a Radiohead multiinstrumentalista géniusza jegyzi. A hetvenes évek Belfastjában játszódó Good Vibrations soundtrackjét ki más, mint az észak-ír főváros szülötte, a Hollywoodban is rendszeresen foglalkoztatott David Holmes szerezte, a cseh Kutyatejben pedig az egyik legnépszerűbb prágai indie zenekar, a Prostitutes és az Archive brit triphop-formáció dalai is megszólalnak. Az utazó cirkuszi társulat tagjai körül bonyolódó francia Morning Starban a főszereplő bohóc lelkiismeretét Iggy Pop alakítja, a Hogyan írjunk Joe Schermann-dalt című musical egy tehetséges dalszövegíróról szól, míg a belga-francia Punk's NOT Dead főhőse "Európa legöregebb kutyás punkja”. A svéd Avalon történetéhez a partik világa adja a hátteret, az 1977-ben játszódó finn Miss Blue Jeans pedig egyszerre a punk és újhullám berobbanásának időszakát megidéző rockfilm és kisvárosi dráma a felnőtté válásról. És van egy igen fontos, bár közvetett zenei szál az Elbocsátó szép szavak című amerikai kísértetsztoriban is: a film eredeti címét - Last Kind Words - ugyanis egy 1930-ban felvett bluesdal ihlette.

A 20. Titanic Filmfesztivál teljes, részletes programja itt böngészhető.

https://recorder.blog.hu/2013/03/26/a_pulp-sztoritol_plan_b_razos_kornyekeig_zenei_filmek_az_idei_titanicon
A Pulp-sztoritól Plan B Rázós környékéig - zenei filmek az idei Titanicon
süti beállítások módosítása