Közép-európai portrék közép-európai kortárs zenészektől a Trafóban

2013.03.22. 18:05, Frontrecorder

Qaartsiluni_Ensemble_-_Kozep-europai_portrek_2013_.jpg

(X) A Qaartsiluni Ensemble kortárs zenei együttes Közép-európai Portrék sorozatának 2013-as nyitókoncertjén a szlovák Quasars Ensemble muzsikusaival kiegészülve szólaltatja meg a szlovák Ivan BuffaVarga Judit és a lengyel Agata Zubel műveit március 27-én, szerdán este a Trafóban.

A Qaartsiluni Ensemble tavaly februárban debütált nagy sikerrel a Trafóban. Markáns megjelenésük a zenei és a kulturális élet számos aktuális kérdésére kínál lehetséges válaszokat. Részben erre utalt Közép-európai Portrék címmel elindított, több évre tervezett sorozatuk nyitókoncertjének címe is: Megtalált válaszok. A sorozat további estjei és egyéb megjelenéseik a hagyománnyal való sajátos viszonyról beszélnek: ez a szemlélet a mából indul ki, de régebbi korok zenéjében is képes meghallani az aktuális, újszerű hangokat.

Az együttes működésének fő mozgatója az autonóm zenei gondolkodás, amellyel megszólít, együttműködésre hív nemcsak magyar, de a szomszédos országokban hasonló "klímában” élő előadókat, alkotókat is.

2013-as nagy vállalkozásaik nyitóeseménye ez a koncert, ahol a Quasars Ensemble (SK) muzsikusainak részvételével szólaltatják meg Ivan Buffa (SK), Varga Judit (HU) és Agata Zubel (PL) műveit, egy meglepetéssel indítva az estét.

A fiatal generációt képviselő három zeneszerző életművének közös, inspiráló vonása, hogy mindhárman kiemelkedő előadóművészek is. A róluk készített rövidfilm is az est része - Pető Anna munkája.

A Trafó arculatához megkomponált műsorban ezúttal Agata Zubel stílusteremtő énekhangját csodálhatjuk meg saját, Samuel Beckett híres szövegére írt művében.

Qaartsiluni Ensemble

Milan Pala /SK/ - hegedű, Kántor Balázs - gordonka, H. Zováthy Alajos - bőgő, Rákóczy Anna - fuvola, Rácz Ottó - oboa, Bartek Zsolt - klarinét, Tekula Endre - kürt, Jankó Attila - fagott, Borbély László - zongora
Horia Dumitrache /RO/ - klarinét, basszusklarinét szóló

Művészeti vezető és vezényel: Rozmán Lajos

Közreműködik:

Quasars Ensemble /SK/

Peter Mosorjak - hegedű, Peter Zwiebel - brácsa, Andrej Gál - gordonka

Agata Zubel /PL/ - ének

Pető Anna - film, látvány

Műsoron:

Ivan Buffa: Organismo *

Varga Judit: 13 Lieder **

Ivan Buffa: String Quartet *

Agata Zubel: Not I *

* magyarországi bemutató
** ősbemutató

Társrendező a Filharmónia Budapest Nkft.

Jegyár: 1800 Ft, elővételben 1500 Ft

Jegyek válthatók a Trafó és a Filharmónia jegyirodájában, valamint az interneten:

 www.trafo.hu, www.filharmoniabp.hu

Címkék: trafó
https://recorder.blog.hu/2013/03/22/kozep-europai_portrek_kozep-europai_kortarszeneszektol_a_trafoban
Közép-európai portrék közép-európai kortárs zenészektől a Trafóban
süti beállítások módosítása