Halott Pénz ajánlja – Justin Timberlake: The 20/20 Experience (lemezkritika)

2013.03.22. 16:00, rerecorder

hp.jpg

Halott Pénz a pécsi rapszíntér egyik kulcsfigurája, egyre nagyobb sikereket elérő hiphop-előadó, aki őszre tervezi új albumának megjelenését, de előtte hamarosan friss dallal és klippel is jelentkezik. Ja, és cseppet sem fúj Justin Timberlake-re, sőt, inkább kedveli, úgyhogy szívesen vállalta a Recorder (Profül rovatának) felkérését: fogást találni az egykori boyband-sztár sok év szünet utáni visszatérésén.

Justin-Timberlake-The-2020-Experience.jpgKiadó: RCA / Sony Music

Megjelenés: 2013. március 15.

Stílus: neo soul, pop, R&B

10/20-as élmény

Magyarországon tipikus eset az, hogy az előadók belesüppednek szerepekbe, stílusokba, de az is gyakran előfordul, hogy a közönség nem engedi, hogy egyfajta imidzstől szabaduljon egy művész. Nem így van ez főhősünkkel, sem pedig az USA-val, ugyanis ők már réges-rég rájöttek arra, hogy egy hosszú távú, sikeres produkció kulcsa nem más, mint a személyiségfejlődés.

Az albummal kapcsolatban az első dolog, ami feltűnik, az a dalok hosszúsága. Timberlake látszólag új lemezével hadat üzent a már oly régóta uralkodó trendeknek, miszerint egy popszám maximum 3-4 perces lehet. A legrövidebb dal 4:47, az átlagos számhosszúságot pedig 6 és 7 perc közé saccolnám, de akad több 8 percnél hosszabb szerzemény is. Izgalommal vártam tehát az anyagot, de úgy érzem alkalmanként beletört JT bicskája ebbe a háborúba, még akkor is, ha az elképzelés remek. Sajnos zeneileg nem elég izgalmasak a dalok, és nehéz megállni, hogy 7-8 perc alatt ne gondoljunk a továbbléptetésre, még ha az a zenészszakma legnagyobb ellensége is. Általában egy-egy alapötletet vonszolnak sokáig, Justin sem hoz újabb és újabb énektémákat, inkább a biztonsági zónában mozog a lemez egész időtartama alatt. A nemrégiben hipergyorsasággal sztárstátuszba kerülő The Weeknd-szerű frissességet nem tudja hozni Timberlake, ám azért rengeteg pozitív dolgot is el lehet mondani a lemezről.


LEGUTÓBB A HANGMÁS ÉNEKESÉT KÉRTÜK FEL LEMEZKRITIKA ÍRÁSÁRA, EL IS KÜLDTE A FENÉBE NICK CAVE-ET.

jt.jpgA Pusher Love Girl jó indítás, egyből definiálja a lemez lényegét, úriemberes R&B, 50-es 60-as évek Amerika-beütéssel, a hangszerelés és a dinamikai váltások rendben vannak, tényleg élvezhető modern pop, csak kár, hogy nincs vége 4:54-nél. Utána jön az első sláger a Suit&Tie, ami rögtön a legtrendibb belassult hangzással indít, elmélyített refrénnel a főének alatt, majd jön ismét az úriemberes pop, amire lehet táncolni is, de intelligensen bólogatni is a bárpultnál, persze csakis jólöltözötten. Számomra az egész lemez legjobb pontja Jay-Z közreműködése, igazán feldobja az anyagot és hangulatilag egyben ennek a dalnak is a csúcspontja. Érkezik is a harmadik dal, amiről azonnal üvölt, hogy Timbaland a producere, ahogy az ötödik számról is, de egyiket sem érzem elég innovatívnak hozzá képest, sokkal inkább ujjgyakorlatnak, ha a régebbi dolgaira gondolok.

Ugrunk a négyes számra, a Strawberry Bubblegum a címet figyelembe véve a legérdekesebb dal, és mind az indulást, mind pedig a felvezetést tekintve az egyik legjobb is. Van benne valami kecsi, a hangulat eddig itt a legjobb, legbensőségesebb, erre tényleg kedvem lenne megcsókolni valakit, úgy igazán. Jön a Spaceship Coupe, ami zeneileg izgalmasnak ígérkezik, akár egy korai Snoop Dogg lemezen is elképzelhető lett volna, húzós, előretolt basszusszintijével. Majd megszólal egy gitárszóló, ami nagyon feldobja a dalt, új dimenzióba lendíti át a lemezt hangszerelésileg. A That Girl hiperlaza alapjával és hangulatával az egyik csúcspont a lemezen, mellesleg még a számítógépre is csábosan kezdek nézni. A következő Let The Groove Get In számomra a legtutibb húzás az albumon, szívesen hallanám meg ezt a dalt nyáron egy szabadtéri buliban. A maradékból a Mirrors a csúcs, megszokott Timbaland-minőség, de inkább klippel együtt üt igazán, ebben a dalhosszúságban most is elveszik kicsit Justin.


HALOTT PÉNZNEK AZ ÚJRAINDULÓ MYSPACE-RŐL IS VAN VÉLEMÉNYE.

Összességben egy nagyon működőképes anyagról beszélhetünk, Justin még mindig nagyon cool, és ha lenne gyerekem, nem bosszantana, ha ezt hallgatná.

Halott Pénz

Akkor itt végig is hallgatható a teljes lemez:

https://recorder.blog.hu/2013/03/22/halott_penz_ajanlja_justin_timberlake_the_20_20_experience_lemezkritika
Halott Pénz ajánlja – Justin Timberlake: The 20/20 Experience (lemezkritika)
süti beállítások módosítása