Zenélő producerek – a Pillowfight, az Atoms For Peace és Ethan Johns új lemezei

2013.03.09. 12:54, rerecorder

atom-for-peace-nigel.jpg

Elkezdtük kirakni a Recorder kilencedik számának zenepuzzle-jét, eddig a dalszerzést és a produceri munkát mutattuk be, most utóbbihoz kapcsolódóan jöjjön egy kis kitérő olyan lemezekkel, melyek frissen jelentek meg és híres producerek szerepelnek rajtuk zenészként, előadóként.

A mai, fiatal magyar producerek nagy része zenész is, külföldön pedig szintén bőven akad példa zenészből lett producerre (Brian Eno-tól Trevor Hornon át Nile Rodgers-ig), de gyakran a kezdettől producerként tevékenykedő szakemberek is megunják az általuk felügyelt sztárocskák téblábolását, és lesz, ami lesz alapon egyszer csak az előadói oldalon találják magukat. 2013 elején is összegyűlt néhány lemez, amit híres producerek készítettek és érdemes megismerkedni velük, mert mind jó.

pillowfight.jpgDan The Automator, azaz a klasszikus képzettségű hegedűs-hiphop producer Daniel M. Nakamura volt az eggyel korábbi Danger Mouse (hiphop-lemezek producereként elhíresült, rockzenekarokkal is dolgozó, millió projektet alakító producer-zenész): Dan a kilencvenes években menő hiphop-lemezek (pl. Dr. Octagon: Dr. Octagonecologyst) producereként lett ismert, de dolgozott indie-rockerekkel is (Kasabian, Miles Kane), meg alakított egy jónevű projektet (Handsome Boy Modeling School), aztán egy másikat (Deltron 3030), aztán Mike Pattonnal egy harmadikat (Crudo) és nemrégiben Pillowfight néven egy sokadikat is. Az énekes-hegedűs Emily Wells-szel közös Pillowfight klasszikus zenével oltott (nem véletlen ugyebár, hiszen két hegedűsről beszélünk), hiphopos, címnélküli januári debütlemezén Wells megkapó éneke, énekbeszéde az első, szintén Dan által felügyelt Gorillaz-lemez hangulatait juttathatja eszünkbe.

atoms for peace.jpgFebruár végén jelent meg a sok más mellett Radiohead-producer, Nigel Godrich és a sok más mellett Radiohead-énekes, Thom Yorke közös zenekarának az Atoms For Peace-nek Amok című bemutatkozó lemeze. A négy éve életre kelt projektben a Red Hot Chili Peppers basszistája, Flea a harmadik sztár (de ott van még benne a sztár sessionzenész Joey Waronker dobos (R.E.M., Beck) és Mauro Refosco ütős), az első lemez pedig a kísérleti elektronika és rock, valamint a glitch pop határmezején kalandozik. Persze az énekes-gitáros-zongorista Yorke a projekt meghatározója, szinte a szintén Godrich-csel készült első szólólemezének, a 2006-os The Erasernek az élőbb, ritmusközpontúbb folytatásaként hat, viszont a hangszerelésben sokat segítő, és élőben gitáron, billentyűs és ütős hangszereken, valamint vokalistaként is közreműködő csúcsproducer (Beck, Pavement, Travis, Air, Paul McCartney, zenekari tagként: Ultraísta) volt az anyag fő összerakója – élő felvételek és Yorke házi elektronikus sávjai keverednek meghatározhatatlanul az Amokon.


FLEA ÉS MODELLCSAJA MEGVOLT MÁR?

Ethan_Johns_-_If_Not_Now_Then_When.jpgEthan Johns a legendás rockproducer, Glyn Johns (a Beatles-től Bob Dylanen át a Who-ig tucatnyi sztárral dolgozó, de még manapság is újra aktív (Ryan Adams, Band Of Horses) hangzásfelelős) fiaként (és egy másik legendás rockproducer a Rolling Stones-szal, a Led Zeppelinnel és Jimi Hendrix-szel is dolgozó Andy Johns unokaöccseként) a kilencvenes évek elején ugyan dalszerző-előadóként kezdte karrierjét, de egyetlen visszhangtalan album (Independent Years, 1992) után nagyon menő producerré küzdötte fel magát a kétezres években (Ryan Adams, Rufus Wainwright, Kings Of Leon, Laura Marling, Vaccines). Most pedig elérkezettnek látta az időt (cd-n három hónapja, vinylen nemrégiben jött ki az anyag), hogy újra a mikrofon előtt tegyen kísérletet, mint erre a lemeze címével – If Not Now Then When? – is utal (sőt a borítóval a az előadóként őt jellemző félénkségét is felfedi). Az akusztikus dalok erősek (egyikben vendégszerepel Laura Marling is, aki épp most jelentette be negyedik albumát, melyből hármat, e legfrissebbet is Johns-szal készítette). Ethan lemezét viszont producerként igencsak nagynevű édesapja keverte – körbeért a történet.


Dömötör Endre


a Pillowfight és az epikus Get Your Shit Together:


az Atoms For Peace és az epikus Thom Yorke-tánc az Ingenue-ben:


Ethan Johns és a Hello Sunshine:

https://recorder.blog.hu/2013/03/09/zenelo_producerek_a_pillowfight_az_atoms_for_peace_es_ethan_johns_uj_lemezei
Zenélő producerek – a Pillowfight, az Atoms For Peace és Ethan Johns új lemezei
süti beállítások módosítása