Sena Dagadu: Lots Of Trees (albumpremier)

2013.03.01. 12:44, Frontrecorder

Senaborito.jpg

Közel tíz évvel a First One után jelentet meg új szólóalbumot a ghánai származású Sena Dagadu, aki jelenleg az Irie Maffia énekesnője. A sokszínű, érett 13 számos anyag a Lots Of Trees címet viseli, március 5-én jelenik meg, de itt a Recorderen már most végighallgatható!

A második Sena-album 2008 óta készült, de néhány dal gyökere még ennél is régebbre nyúlik vissza. Sena pedig ghánai zenei gyökereihez nyúlt vissza, amelyek áthatják ezt a "sokágú" - soulos-funkos, reggae-s, hiphopos, dzsesszes, sőt, rockos dalt egyaránt magában foglaló - lemezt. A főként az Irie Maffia zenészeivel felvett Lots Of Trees-en szerepel két dal is, amelyet teljes egészében Sena írt, két dal zenei alapját az orosz származású angol producer, DJ Vadim szolgáltatta, egy-egy dalban pedig közreműködik a renegát ghánai hiphop-duó, a Fokn Bois két tagja (M3NSA  és Wanlov The Kubolor), illetve a nigériai énekesnő, Nneka.

Az album dalaihoz kérésünkre Sena és zeneszerző-zenei rendező társa, egyben férje, Élő Márton (ELO, az Irie Maffia vezetője) fűzött rövid kommentárokat.

1. Pressure  

Sena: A dal eredeti címe Rainspotter volt, mert akkor írtam, amikor az ereszről csöpögő esőt bámultam. Ezért van benne az ismétlődő  tik-tik-tik szövegrész. 

ELO: Nem volt könnyű feladat a Sena hangjaiból kreált groove-ot átültetni hangszerekre, de végül sikerült megragadni azt a hangulatot, ami az eredeti demón is megvolt 

2. Grit My Teeth feat. Nneka

Sena: Véletlenül egyszerre voltunk Ghánában az egyébként nigériai Nnekával. A közös haverunk stúdiójában mutattuk meg neki az alapot, amire igent mondott, egy óra alatt megvolt a saját témájával és fel is énekelte.

ELO: Ezt a számot Ghánában írtam egy lusta délelőttön. Sena olyan énekes, ha megtetszik neki egy motívum, pillanatok alatt előrukkol valami csodás énektémával. Itt is ez történt. Nagyon jó volt egy Bösendorfer zongorán eljátszva hallani ezt a témát.

3. Extra Large feat. M3NSA

Sena: Egy szám arról, hogy milyen érzés nagy lábon élni, és élvezni az életet - egy kicsit ki is figurázva az MTV Cribs sugallta amerikai rapper életérzést. Skype-on írtuk a London-Budapest tengelyen egyeztetve folyamatosan. 

ELO: Ez a “legelektronikusabb” szám a lemezen, két élő dobloop és a Logic szoftver segítségével készült 1-2 évvel ezelőtt. M3NSA adta magát mint vendégszereplő a lemezen, sokat dolgoztunk már együtt korábban is.

4. Buckets Full Of Love

Sena: Eredetileg egy reggae riddimre írtam a szöveget, de nem igazán működött. Bruno, egy francia barátunk mondta, hogy próbáljuk ki mással, mert kár lenne kidobni. Premecz Matyi (saját zenekara a Kék Nyúl, egyébként számos hazai együttesben session zenész - a szerk.) beült a Hammond mögé a próbatermében és máris életre kelt a dolog ebben az élő, gospeles körítésben. 

ELO: Így, ahogy Sena mondja.

5. Every Blessed Thing

Sena: Ezt a számot Londonban vettem fel DJ Vadimmal kb. négy évvel ezelőtt. Ekkor több közös track is készült, de eddig egyelőre a lemezen szereplő kettő jelent meg. Igazi szerelmi vallomás, mindenképpen szerettem volna, ha ez az oldalam is megjelenik az albumon.

ELO: Imádom a számot, mióta először hallottam. Itt újravettük a zenekarral Vadim zenéjét.

6. Do You Feel Me Now?

Sena: Az album másik saját szerzeménye, Kekeli (Senáék kislánya - a szerk.) születése után egyszer felébredtem, és a fejemben volt a dallam. Mi egymás között még a koncertlistára is "Nate Doggos"-nak írjuk, mert a vokálok emlékeztetnek az amerikai rapper egy számára, ráadásul pont akkoriban halt meg (egész pontosan 2011. március 5-én - a szerk.), amikor a dal készült.

ELO: Így történt.

7. Speak To Me Darling

Sena: A Kamu zenekar sztorijának vége felé írtuk, de nem vettük fel. Később aztán gyakorlatilag az egészet a felismerhetetlenségig átformáltuk. 

ELO: Rengetegféleképpen játszottuk már ezt a számot, élőben most is teljesen más, mint ahogy a lemezre került. Még mindig szokatlan.

8. Roaming Earth

Sena: Eredetileg a párizsi ReFractorynak készült, akikkel kb. öt évet dolgoztunk együtt, lemezt adtunk ki, felléptünk közösen, majd felbomlott a zenekar. El is kértem a számot, nehogy elvesszen. Édesanyám egyik kedvence, arról szól, hogy járom a világot, közben mindenhonnan viszek magammal valamit, ami fontos.

ELO:  Ez az egyetlen szám a lemezen, amihez nem nyúltunk, úgy maradt, ahogy a francia zenekar elkészítette.

9. Pass It On feat. Wanlov The Kubolor

Sena: Ez a szám eléggé ghánai, egy olyan ünnepet idéz fel, amikor az életet ünnepeljük: körben ülünk, és a poharunkból kiöntünk egy kortyot a földre az ősöknek, majd továbbadjuk.

ELO: Tavalyi ghánai utunk során vettem fel különféle ütősöket egy helyi, ismert session zenésszel. Innen a talking drum hangminta. Wanlov pedig nagy kedvencem, szerintem sokat fogunk még együtt dolgozni.

10. Accra City People

Sena: Ezt még 2005-ben írtuk, amikor Sabák Petivel (ma az Amoeba zenekar vezetője, korábban több formációban is együtt zenélt Senával - a szerk.) és Marcival együtt voltunk Ghánában. Nagyon afro-beates hatású, pont azt az energiát fogja meg abból a zenéből, amit a legjobban szeretek. A fúvóstémát is én írtam, bementem a stúdióba, és feldúdoltam az egészet.

ELO: Ez az egyetlen szám, ami megmaradt 2008-ban felvett formájában, amikor először nekiálltunk az album elkészítésének. G. Szabó Hunor fobol, Dési Tomi perkázik, Bata Pisti játszik a basszuson, Sabák a gitáron, valamint ketten játszottuk fel a csodás Rhodes zongorát.

11. Heavy Boots

Sena: Höre (Horváth Gergely Ambrus billentyűs, Mocsok 1 Kölykök - a szerk.) és Szekér Ádám (az Irie Maffia gitárosa - a szerk.) éppen ezt a számot próbálták kb. két éve a stúdióban, amikor bementem, és lestoppoltam magamnak. Arról szól, hogy “tele van a tököm mindennel”, fáradt vagyok, elegem van, az én cipőm is túl nehéz, de cipellek téged is, bárkit, akinek szüksége van rá. A refrént még az Ádámék írták, a verzét meg én tettem hozzá, mert együtt tudtam érezni a gondolattal.

ELO: Ennél a számnál jött a legjobban Scheer Viktor segítsége a keverésnél. Azért elrejtettem egy-két szinti hangot a zord gitárok mögé.  

12. Dubadu

Sena: Ez a családi stúdióban készült Marcival és Sabák Petivel. Peti átjött, leültünk és teljes egységben készült el, kb. egy összeülésből megvolt. A Dubadu munkacím volt, de megmaradt, mert zseniális.

ELO:  Ez a szám keveréke lett a mostani élő, zenekari verziónak és annak a hangzásnak, ahogy 2008-ban készült. A dzsesszgitár szólamok például megmaradtak a régi felvételből.

13. Morning Light

Sena: Ez a másik DJ Vadimmal felvett szám. Indultam Ghánába, amikor megálltam Vadim londoni stúdiójában pár számot felvenni, de már a ghánai tengerpart járt a fejemben. Arra vágytam, hogy már ott sétáljak, a reggeli napfelkeltére várva a haverokkal a parton.

ELO: Itt csak élő dobot és fúvóst adtunk az eredetileg kapott Vadim-zenéhez. Itt az ének és a többi hangszer is az eredeti sávokból származik.

Sena Dagadu Lots Of Trees című albuma az alábbi lejátszón hallgatható végig:

Ez pedig az Extra Large klipje, amelynek forgatásáról Sena elárulta: "jó buli volt, Wanlov The KubolorM3NSA meg én együtt találtuk ki az ötletet, majd négy nap alatt készítettük elő és vettük fel Accrában." Íme:

https://recorder.blog.hu/2013/03/01/sena_dagadu_lots_of_trees_albumpremier
Sena Dagadu: Lots Of Trees (albumpremier)
süti beállítások módosítása