Heti Top 10: a legizgalmasabb új brit house-duók

2013.02.17. 22:47, Frontrecorder

disclosure_2.jpg

A testvárpár Guy és Howard Lawrence alkotta Disclosure house-együttes jelenleg épp a brit slágerlista 2. helyén áll a White Noise című - egy másik páros, az AlunaGeorge közreműködésével felvett .- dallal, azaz röpke két és fél év alatt jutottak a mainstream népszerűség és siker küszöbére hazájuk burjánzó, de mégiscsak rétegközönséget megmozgató tánczenei színteréről. Ezen a színtéren pedig jelenleg is számos hozzájuk hasonló formáció működik,  amelyek közt ha nem is kell feltétlenül keresnünk a következő Disclosure-t, ha friss, nagyon mai partizenékre vágyunk, mindenképpen érdemes lefülelni őket. Íme, mi ki is választottuk a szerintünk jelenleg legizgalmasabb tíz brit house-duót.

Waze & Odyssey

wazeodyssey.jpg

Kik ők? Which Waze, Omar Odyssey.

Mit kell tudni róluk? Az identitását elkendőző, illetve magát globális előadóként feltüntető brit duó a kilencvenes évek első felében dívó, pattogós-pumpálós amerikai house hangzásvilágát teremti újra, amit ők bump n grind-nak neveznek. Remixelték a Disclosure-t éppúgy, mint Totally Enormous Extinct Dinosaurs-t és a belga Compuphonic Sunset című hatalmas tavalyi tech-house slágerét.

Hol jelentek meg? Southern Fried Records, Throne Of Blood, Disco Bloodbath, petFood... Saját labelük pedig a W&O Street Tracks.

Hol hallgathatom őket? Waze & Odyssey soundcloud

Tipikus trekk: 

Waifs & Strays

waifsandstrays2.jpg

Kik ők? Amos Nelson és Rich Beanland.

Mit kell tudni róluk? A bristoli duó tagjainak pályája külön utakon indult: Amos már egy évtizede dj-ként és partiszervezőként jeleskedett a helyi house-szcénában, míg Rich a drum and bassnek, majd a dubstepnek élt, aztán egy véletlen találkozás egy afteren közös nevezőre hozta őket.

Hol jelentek meg? Csupa szupermenő kiadónál, pl.: dirtybird, Future Boogie, Hot Creations.

Hol hallgathatom őket? Waifs & Strays soundcloud

Tipikus trekk: 

No Artificial Colours

noartificial colours.jpgKik ők? Ryan Ellis és Lewis Wright.

Mit kell tudni róluk? A két délkelet-londoni dj azon kapta magát, hogy rendre ugyanazokon a bulikon játszanak, és miután sok felkérést kaptak, hogy back-to-back nyomják a zenéket, úgy döntöttek, 2011-ben, hogy hivatalosan is összeállnak. Azóta kizárólag a zenén pörögnek dupla motorral; a Fabric klubban éppúgy előfordulnak, mint a Glastonbury fesztiválon, és közben ontják magukból a hipnotizáló grúvokon gördülő, táncparkettre termett piszkos kis deep house-darabokat.

Hol jelentek meg? Nurvous, petFood, Resonance Records, Beef Records...

Hol hallgathatom őket? No Artificial Colours soundcloud

Tipikus trekk:

My Nu Leng

MyNuLeng.jpgKik ők? James Irving és Tommy Jackson.

Mit kell tudni róluk? A két Burial-rajongó siheder (egyikük bristoli, a másikuk londoni, de ez ma ugye nem lehet akadály a zeneírásban) nehezen bekategorizálható, mivel dubsteptől a future garage-on át a bass music gyűjtő tag alá sorolható hangzásokig csinálnak mindent, amihez kedvük van, és ezek között akadnak house-os zenék is, a spektrum sötétebb, karcosabb végéből, szóval van itt helyük. 

Hol jelentek meg? Black Butter, LNUK Records, Mindstep Music.

Hol hallgathatom őket? My Nu Leng soundcloud

Tipikus trekk:

Maribou State

MaribouState.jpgKik ők? Liam Ivory és Chris Davids.

Mit kell tudni róluk? A hertfordshire-i legények sok éves önálló ténykedéssel a hátuk mögött egyesítették erőiket 2011-ben, hogy új színt hozzanak az okos tánczenék palettájára pasztorális boldogságot árasztó, alapvetően soulos, vokálos house-alapú, de egyéb irányzatokat is (a future garage-től egészen a downtempóig) egyedi érzékenységgel alkalmazó hangzásvilágukkal. A Southern Fried szerződtette őket, így remixelték a kiadó köreihez tartozó 2 Bears-t és Crookers-t is, egy számukban pedig közreműködik a Groove Aarmadával is dolgozó Saint Saviour.

Hol jelentek meg? Southern Fried.

Hol hallgathatom őket? Maribou State soundcloud

Tipikus trekk:

Dusky

dusky.jpgKik ők? Alfie Granger-Howell és Nick Harriman.

Mit kell tudni róluk? A február 16-án éppen Budapesten fellépett londoni duó a Disclosure keményebb, klubosabb ikertestvére: a garage-es, (progresszív) house-os hangzásvilágból kiindulva - a nyers testzenét finomabb elektronika-megoldásokkal ötvözve - ők a slágerlisták helyett az underground partiközeget célozzák meg - egyelőre. (A legutóbbi mixük meghallgatható itt). A korábban Solarity néven progi house-ban utazó duó feszesen buja, nokturnális tánczenéjében mindenesetre ott bujkál a poppotenciál.

Hol jelentek meg? AUS, dirtybird, Dogmatik, School

Hol hallgathatom őket? Dusky soundcloud

Tipikus trekk:

Brodanse

Brodanse.jpgKik ők? Scott Smart és Austen Smart.

Mit kell tudni róluk? A computer geek kinézetű londoni páros 2007 óta dolgozza magát feljebb és feljebb a nemzetközi ranglétrán, mint a német tech-house/deep house-iskola brit elkötelezettje. Sikerült is nekik remixelniük a Kollektiv Turmstrassét, ami egész komoly fegyverténynek mondható, ahogyan az is, hogy saját kiadójuk, a Danse Club Records megjelenéseihez sikerült berántani olyan premier ligás neveket, mint Matt Tolfrey, Oliver $ és a Lauhaus.

Hol jelentek meg? Connaisseur,  Fresh Meat Records, Save Room, Get Up... és persze a saját labelükön.

Hol hallgathatom őket? Brodanse soundcloud

Tipikus trekk:

Bondax

bondax.jpgKik ők? George Townsend és Adam Kaye.

Mit kell tudni róluk? Ha ez a két lancasteri fiatalkorú így folytatja, fényes jövő elé néznek: intim és szenzibilis, erősen R&B-behatású "post-dubstep" zenéjükben ugyan még van némi kamaszos sutaság (igaz, hogy báj is), de hogy tudnak slágeres számokat írni, nem kérdés, ahogyan az sem, hogy már most elég fifika és kifinomultság van benne ahhoz, hogy pár év múlva nagyszerűvé érjen. Nem kimondottan house-duó (vannak ilyen számaik), viszont nagyon is ígéretes.

Hol jelentek meg? Four40 Records, Super.

Hol hallgathatom őket? Bondax soundcloud

Tipikus trekk:

Bodhi

bodhi.jpgKik ők? Luke Welsby és Olly Howells.

Mit kell tudni róluk? Mai walesi house-színtér? Ööö... de a fehér foltra legalább egy pöttyöt odatehetünk most a két cardiffi srácnak köszönhetően, akik mesterei a 90-es évek amerikai garage-éből és puffogós house-ából, na meg grind-olásra késztető R&B-jéből (lásd ezt a mixüket) táplálkozó örömittas house-nak, amikből csak úgy árad a good vibration. Nem véletlenül remixelték ezt a bizonyos Marky Mark-slágert sem... (még erősebb hipszter-kontentre vágyóknak az xx-átértelmezésüket ajánljuk.)

Hol jelentek meg? Grizzly, Pictures Music, Push & Run.

Hol hallgathatom őket? Bodhi soundcloud

Tipikus trekk:

Audiojack

Audiojack.jpgKik ők? James Rial és Richard Burkinshaw.

Mit kell tudni róluk? Ez a - techno-színtérről indult - leeds-i duó kilóg a sorból, hiszen a többiekhez képest veteránnak számítanak, ráadásul ők már a nemzetközi house-élmezőnyéhez sorolhatók, bár még éppen nem szupersztár dj-k. Masszív basszusú, izgatóan lüktető, a táncparketthez szögelő grúvokkal operáló modern house-ban az egyik legjobbak most.

Hol jelentek meg? A legkomolyabb house-kiadóknál, pl.: 20:20 Vision, Leftroom, Get Physical, OFF, Exploited... és Gruuv nevű saját labelükön.

Hol hallgathatom őket? Audiojack soundcloud

Tipikus trekk:

https://recorder.blog.hu/2013/02/17/heti_top_10_a_legizgalmasabb_uj_brit_house-duok
Heti Top 10: a legizgalmasabb új brit house-duók
süti beállítások módosítása