Norse felügyelő esete: áldokumentumfilm a kultklipben táncoló norvég lúzerről

2013.02.01. 18:12, Frontrecorder

inspectornorse.jpg

Imád nyilvános helyeken táncolni, vonzódik az ízléstelen pulóverekhez és saját készítésű kábítószerekkel csapja szét magát - ő Inspector Norse, a tragikomikus figura, akit a norvég nu-disco király Todd Terje tavalyi videoklipjében ismert meg a világ. Az Inspector Norse című szám állítólagos ihletőjéről egy negyedórás, briliáns fikciós portréfilm is készült, amely teljes terjedelmében megnézhető nálunk. Plusz a rendező néhány klipjét is megmutatjuk.

toddterje.jpgAz Inspector Norse a nyitó szám Todd Terje egy évvel ezelőtt, 2012 januárjában kiadott It's The Arps című EP-jén, amelynek különlegessége, hogy a zenét az ARP 2600 vintage analóg szintetizátorból nyerte ki a hipszterbajuszú norvég producer (a képen balra).

TODD TERJE A NU-DISCÓT NÉPSZERŰSÍTŐ HAZAI DJ-K KÖRÉBEN IS ETALON.

Az EP négy felvétele közül egyértelműen kiemelkedő Inspector Norse addiktív slágerességével és vigyorgásra késztető dallamaival meghódította a világot (és végzett szinte az összes 2012 legjobb tánczenei felvételeit rangsoroló lista élmezőnyében); az a fajta szám, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni - és még a macskák is bemozdulnak ráA kultuszát pedig tovább dagasztotta a hozzá készült klip, amelyben egy kisvárosi lúzer - kb. Napoleon Dynamite norvég megfelelője - egyszerre vicces és szomorú életébe nyerhetünk bepillantást. Íme:

Emberünk Marius Solem Johansen, avagy Inspector Norse (egy eredetileg 1987-2000 között futott brit bűnügyi sorozat címszereplő nyomozója - angolul Inspector Morse - nevének szóvicces kifordítása), egy különc, magányos figura, aki a szerencsétlen, sikertelen élete elől a táncolásba menekül. Állítólag egy csomó táncolós videót töltött fel a YouTube-ra, és Todd Terje ezeket látva döntött úgy, hogy egy számot ír a fura férfiről. A számot követte a klip, illetve azzal párhuzamosan Whateverest címmel egy portréfilm is összeállt Inspector Norse-ról, mindkettő Kristoffer Borgli rendezésében. Klassz sztori, amely azért ott sántít, hogy mindössze egyetlen egy szeretnivalóan bénán táncolós home video található Inspector Norse YouTube-csatornáján, és az is két hónappal a klip előtt került fel a videomegosztóra.

Most akkor ez az egész csak kamu? A mű az American Film Institute tavalyi filmfesztiválján a zsűri különdíját dokumentarista filmkészítés kategóriában nyerte el, a rendező honlapján viszont a Fikció menüpont alatt szerepel, úgyhogy tekintsük a kérdést megválaszoltnak. Kitaláció ide vagy oda, ez nem befolyásolja az alkotás értékét: a Whateverest egy nagyon erős, remek dramaturgiájú és lenyűgözően fényképezett darab. Ismerkedjünk meg hát az elfuserált élete ellenére optimista Inspector Norse-szal, aki egy szoláriumot üzemeltet, beteg édesapját gondozza, bámulatosan ronda pulóvereket hord, az utcán vagy a tekepályán is simán bugizásba kezd, a táncolás mellett a másik szenvedélye pedig a házilagos tudatmódosító szerek kotyvasztása-fogyasztása:

A teljesebb kép kedvéért, íme Kristoffer Borgli néhány további klipje. Ez a legutóbbi, a norvég Young Dreams idén megjelenő bemutatkozó albumának első kislemezdalához:

A Golden Filter New York-i elektropop-duó Mother című dalához forgatott (egyben a Syndromes című rövidfilm trailereként szolgáló) klip tavalyról:

Az oslói Serena-Maneesh együttesnek rendezett videó 2010-ből:

Végezetül, az aktuális Todd Terje-szám, amit honfitársával Lindstrømmel, a kozmikus diszkózene egyik legfényesebb csillagával közösen jegyez:

Címkék: todd terje nu-disco
https://recorder.blog.hu/2013/02/01/norse_felugyelo_esete_itt_a_teljes_doku_a_norveg_kultklip_foszereplojerol
Norse felügyelő esete: áldokumentumfilm a kultklipben táncoló norvég lúzerről
süti beállítások módosítása