Heti Top 10: klipek az erdőben

2013.01.06. 20:58, Frontrecorder

lionbabe.jpg

A héten két olyan friss klipet is bemutattunk, amely erdőben játszódik (a Tory Y Moi illetve a Nick Cave & The Bad Seeds új videóját), hatoljunk hát még beljebb a témába e heti top 10-ünkkel, szubjektív rendet vágva a kilpes rengetegben, amelynek csupa fura lény a lakója. Civilizálatlan ex-városi törzs, lidérc által elragadott rajzfilmfigurák, esőtáncoló techno-poéta, Thom Yorke, Björk és a többiek - ráadásnak pedig egy cicivillantó oroszlánbaba.

10. Underworld: Two Months Off (2002)

A veterán brit tánczenei duó évtizeddel ezelőtti, erdei tisztáson készült videója esőtánc kategóriában is benne lenne az első tízben.

9. Niki And The Dove: Mother Protect (2011)

Malin Dahlström, a svéd elektropop trió énekesnője ebben a videóban Stevie Nicks madárrá változó erdei boszorkány megfelelője.

8. Slipknot: Left Behind (2001)

7.  Björk: Human Behaviour (1993)

6. Radiohead: There There (2003)

5. Jet: Look What You've Done (2003)

Ez akár egy Disney-betétdal klipje is lehetne az első két perc alapján, de akkor a cuki kis erdei rajzfilmállatokra ráront a testetlen gonosz. 

4. Röyksopp: This Must Be It (2009)

3. Beastie Boys: So What 'Cha Want (1992)

A Bestiális fiúk apokaliptikus hangulatú erdei ugrabugrája témánk abszolút klasszikusa, a Cure A Forest-jéhez készült videó parafrázisának is tekinthető.

2. First Aid Kit: The Lion's Roar (2011)

Listánk is alátámasztja, ami eleve kézenfekvő: erdei videoklipben a skandinávok a legerősebbek. (Csak egy kitagadott példa a sokból a finn Husky Rescue-tól a They Are Coming kisfilmje.) Így nem lehet kérdés, hogy e heti top 10-ünk éllovasai szintén észak-európaiak - szűkebben pedig svédek. A Klara és Johanna Söderberg alkotta stockholmi folkduó a második helyét annak köszönheti, hogy néhány éves fennállásuk alatt többször is bementek az (otthonukhoz közeli) erdőbe - lásd itt és itt (mindkét dal Drunken Trees című 2008-as bemutatkozó EP-jükön szerepel), illetve 2012-es második albumuk címadó dalának alábbi videója kedvéért.

1. iamamiwhoami: n (2010)

Az ugyancsak stockholmi dalszerző-énekesnő Jonna Lee elektropop-alteregója különösen vonzódik az erdőhöz: amellett, hogy szürreális videóinak visszatérő helyszíne (itt lehet szemezgetni), egyórás, bizarr koncertfilmjének jelentős része is sötét, misztikus rengetegben játszódik - és ezzel biztosította is első helyét listánkon.

+ 1: Lion Babe: Treat Me Like Fire (2012)

A bónusz egy egészen friss klip, tavaly december közepéről, amelyben Vanessa L. Williams lánya, a Lion Babe duóban domborító Jillian rázza a sörényét és a booty-ját erdei ősasszonyállat-fenevadként - sőt, még a cicijét is látni engedi.

Címkék: erdő heti top 10
https://recorder.blog.hu/2013/01/06/heti_top_10_klipek_az_erdoben
Heti Top 10: klipek az erdőben
süti beállítások módosítása