A jövő arcai? - CMJ Music Marathon 2012

2012.12.31. 15:27, Frontrecorder

IMG_4897.jpg

A Recorder fotóriportere még október közepén járt a New York-i CMJ Music Marathonon, az austini South by Southwest melletti másik nagy amerikai showcase - azaz a nagy nevek helyett a frissen feltűnt tehetségeket, részben a szakmának bemutató - fesztiválon. Az öt nap során több tucat reménybeli sztárjelölt koncertjén bólogatott és kapta lencsevégre a jövő lehetséges arcait, akiket most meg is mutatunk. Mikor máskor nézzünk előre, ha nem az év utolsó napján?

A 2012-es CMJ-n közel 1400 előadó lépett fel, több mint 1700 koncert zajlott a város 90 különböző helyszínén (főképp Manhattan Lower East Side és Brooklyn Williamsburg városrészekben). A zeneipari szakemberek (lemezcégesek, koncertszervezők és médiamunkások) kedvenc fesztiválján persze a szemfüles nézők is az elsők között láthatják a leginkább hype-olt jövőbeli reménységeket. Számos befutott zenekar, előadó koncertje (Local Natives, The Antlers, Wild Nothing, Born Ruffians, Paul Banks, YACHT, The Presets, Bonde Do Role stb.) mellett sok, mostanság feltűnt, de igazán majd talán a közeljövőben berobbanó produkciót láttam (Kimbra, Mac DeMarco, Sky Ferreira, MNDR, DIIV stb.). És persze rengeteg olyan fellépőt (Skaters, San Cisco, Foxygen, Deap Vally, The Stepkids, Ms Mr, IO Echo, Robert Delong, Ava Luna stb.), aki itt kapta meg első jelentős hype-riasztását. Az alábbi képeken az idei CMJ egy színes szeletét mutatjuk meg.

Die! Die! Die!

Az új-zélandi Die! Die! Die! punkja teljesen rendben van és a show-hoz is értenek.

Die! Die! Die! 2.jpg

San Cisco

Az ausztrál San Cisco négyes kissé a Vampire Weekendre emlékeztet.

San Sisco.jpg

Deap Vally

Dob-gitár duó? Volt már! Na de két csajból? A Deap Vally meggyőző, ráadásul a gitáros-énekesnő pont mellettem köpte arcon azt a rajongót, akinek a söréből kortyolt előtte.

Deap Vally.jpg

IO Echo

Gésaruha, rizsfal, audiovizuális élmény, álomszerű zenével, jegyezzük meg a nevet: IO Echo.

IO Echo.jpg

Robert Delong

Robert Delong egyszemélyes live act-je a fesztivál csúcspontját jelentette számomra. Technós alapokra helyezett rocksztár-produkció elektromos dobok ütlegelésével, gitárnyúzással, joystick, valamint konzoljátékkal és arcfestéssel.

Robert Delong.jpg

Kimbra

Kimbra igazi jóságos tündér imidzsű popsztár-jelölt. Réteges öltözéke megengedte, hogy a színpadon válthasson kosztümről balerina ruhába – a műsor részeként.

Kimbra.jpg

 

KIKRE ÉRDEMES FIGYELNI A 2012-ES NŐI MEZŐNYBŐL A GOTYE VILÁGSLÁGERÉBEN ÉNEKLŐ KIMBRA MELLETT? ITT JELEZTÜK ELŐRE. 

 

Mac DeMarco

Mac De Marcóról mindenki a jövő nagy reménységeként beszélt ebben az öt napban, a legszerencsésebbek ölelést is kaptak a közönségben amúgy is szörföző zenésztől.

Mac DeMarco.jpg

 

MAC DE MARCO 2 CÍMŰ LEMEZE SZERINTÜNK BENNE VAN 2012 ÖTVEN LEGJOBB ALBUMÁBAN, MELYEKET ITT RANGSOROLTUNK.

 

Sky Ferreira

A felkapott Sky Ferreirát egyik nap lézershow-val, másik nap kisklubos koncerten csíptem el.

IMG_5215.jpg

MNDR

Amanda Warner az MNDR-rel a zajzenétől jutott el a popig és nagyon is jól áll neki, akárcsak a tiroli tehenészlány-ruha, melyben két fúvóssal kiegészült zenekarát és közönségét hergelte az energikus koncerten.

IMG_4873.jpg

Local Natives

CMJ 2012 általánosságban leginkább várt eseménye a Local Natives visszatérő koncertje volt, ahol először hangzottak el dalok a 2013-ra ígért második albumról.

Local Natives.jpg

Paul Banks

Új szólólemezét a híres internetes rádió, a seattle-i KEXP délutánonként élőben közvetített koncertsorozatának első napján mutatta be az Interpol frontembere.

IMG_4219.jpg

 

AZ INTERPOL FŐ ZENESZERZŐJE, DANIEL KESSLER VISZONT INTERJÚT ADOTT NEKÜNK, A BESZÉLGETÉST ITT RÖGZÍTETTÜK.

 

Bonde Do Role

A 2012-es CMJ számomra a karrierjét másodszor indító Bonde Do Role színpadi bacchanáliába fojtott fellépésével fejeződött be. Ennél szebb zárás nem is lehetett volna: a táncosok szemléltették a szexuális együttlét valamennyi pozitúráját, az első sor legizgágább nézői pedig tejszínhabot kaptak a szájukba az énekesnőtől.

IMG_5418.jpg

A CMJ közönsége

IMG_5091.jpg

IMG_5082.jpg

 

Fotók és beszámoló: Lékó Tamás

https://recorder.blog.hu/2012/12/31/a_jovo_arcai_cmj_music_marathon
A jövő arcai? - CMJ Music Marathon 2012
süti beállítások módosítása