Havi 2 óra ingyenzene a Deezertől

2012.12.20. 17:19, BizRecorder

deezerfree.jpg

A kora ősz óta a Telenor zenei szolgáltatásként (is) ismert francia Deezer a mai napon több lényeges újítást jelentett be. Ezek közül a zenekedvelők számára legfontosabb, hogy jelentősen megemelték az ingyenes elérés mértékét a világ 150 országában, így hazánkban is.

A Deezer a mai naptól kezdődően Magyarországon havi két órában teljes funkcionalitásban elérhető lesz ingyenesen, bárki számára - igaz, reklámokkal megszakítva. (A kedvezmény bevezetése részben az októberi, a Warner Music-ot is tulajdonló Accent Technologies által végrehajtott tőkeemelésnek köszönhető.) Az új regisztráltak pedig a szolgáltatást - PC-n és laptopon - teljes funkcionalitásában egy hónapig vehetik igénybe térítésmentesen, utána pedig ők is jogosultak a havi 2 órás ingyenes használatra. (A mobiltelefonnal rendelkezők számára a Premium+ szolgáltatás 30 napos ingyenes kipróbálásának lehetősége biztosított.) Ahogyan Axel Dauchez, a cég vezérigazgatója  nyilatkozta: "Mostantól fogva lehetőséget biztosítunk a világ összes zenerajongója számára, hogy beléphessen a művészei alkotó világába, új és izgalmas zenei felfedezéseket tehessen, hogy zenehallgatásának élménye ezzel még teljesebbé váljon.”

Ez a fajta freemium modell roppant sikeresen működött a Deezer legnagyobb vetélytársánál, a svéd Spotify-nál, amely a szolgáltatást ingyenesen, de korlátok mellett és reklámok által szponzorálva elérő felhasználókat igen eredményesen volt képest  fizető, azaz prémium előfizetővé konvertálni.

A Deezer mostani lépése bevezetése nagy lehetőséget kínál mind a magyar zenei, mind a streaming-modell elterjedése számára: az ingyenesség ilyen drasztikus mértékben való kiterjesztése és a Telenorral meglevő stratégai kapcsolat segíthet a magyar zenekedvelők nevelésében, illetve a streaming szolgáltatások és a mögöttük levő üzleti modell elfogadtatásában. Más kérdés, hogy a nagyobb zenei piacokon az újonnan regisztrálók számára egy egész évre szóló teljesen ingyenes használati lehetőség adott, ami a nálunk elérhetőnél sokkal kedvezőbb.

Justice artist page.jpg

A Deezer másik nagy bejelentése az előadókkal való viszony ápolását érinteti. A francia cég ugyanis Deezer for Artists (D4A) néven egy kifejezetten az előadók számára szóló programot jelentett be, amelynek keretében több, az előadók és a rajongóik közötti kapcsolattartást célzó, továbbá analitikai eszközt és persze kiemelt megjelenést biztosítanak azoknak, akik csatlakoznak. A D4A révén a francia cég egyrészt a Spotify és az előadók között meglevő, felhőtlennek éppen nem mondható viszonyt próbálja meg kihasználni, másrészt pedig a poraiból újjáéledő MySpace-től próbálja meg elszívni a levegőt, még azelőtt, mielőtt az visszanyerné régi erejét és fényét.

A Deezer tehát a zenekedvelők, valamint az előadók számára is karácsonyi meglepetéssel  kedveskedett. Az, hogy mindez mire lesz elég a nagy vetélytárs, a Spotify  elleni, várhatóan kegyetlen 2013-as küzdelemben

Pléh Dániel 

Címkék: telenor deezer
https://recorder.blog.hu/2012/12/20/havi_2_ora_ingyenzene_a_deezertol
Havi 2 óra ingyenzene a Deezertől
süti beállítások módosítása