Zenei megmondók: hangdizájn és isteni frekvencia

2012.11.20. 16:05, Recorder.hu

zh_MarciKevin_650.jpg

Újabb csütörtök közeleg, újabb Zenei Hálózatok Est készül a Szimpla Kertben. A második szezon negyedik előadáspárján Kevin (Fine Cut Bodies) a sound designról, Sütő Márton pedig a zene, matematika és isten kapcsolatáról beszél majd.

Sound design – hangszobrászat és zene című előadásában Kevin a technológia szerepét taglalja a modern elektronikus zenékben, azt hogy kreatív használatával hogyan lehet korábban sosem hallott hangképeket létrehozni, avagy barangolni az organikus és a digitális világ határmezsgyéjén.

Fodor Attila Kevin Fine Cut Bodies néven több, mint egy évtizede aktív részese és formálója a hazai villanyzenei életnek. Hajdanán az Ablak-a-dubra klubszéria alapítója és rezidense volt, mellyel párhuzamosan a Chi Recordings lemezkiadót is beindították. A Fine Cut Bodies név mára egy világszerte ismert hívószóvá vált az eklektikus elektronika kedvelőinek. Poposabb remixei (Röyksopp, Fever Ray, Cagedbaby, Yello, Soerii & Poolek, Péterfy Bori) még ennél is szélesebb körhöz juttatják el zenei világát. Lüktető grúvok, organikus ritmusok, mély hangulatok, piszok gizmók kuszának tűnő, mégis matematikai precizitású halmaza jellemzi. Kevin megjárta a Burning Man sivatagi poklát, télen Ausztráliát, Tolnát-Baranyát. Vezeti a Chi kiadót, oktat az ImPro-ban, a Petőfi Rádión Kvark Depó címmel fut műsora, de a Netidőkben is bemutatja a legújabb zene-technológiai újdonságokat.

Zene, matematika és Isten – Egy zeneenciklopédia a 17. századi Franciaországból címmel Sütő Márton előadása bemutatja a nagyszabású, 1636-ban megjelent, 1500 oldalas mű, a Harmonie Universelle szerkezetét, tartalmát, kiemelve egy-egy fontosabb témát, mint a zene kapcsolatát a matematikával vagy Istennel, az újonnan bevezetett frekvenciafogalmat és az egyenlő temperálást. (A 16. században kezdődött zenei temperálás során a 12 félhangra osztott oktáv hangjait finoman hangolták bizonyos akusztikai, hangszer-kompatibilitási és komponálási szempontok figyelembevételével egészen a 20. századig. A folyamat lassan eljutott az egyenlő temperáltsághoz, mely 12 egyenlő félhangra osztja az oktávot.)

Sütő Márton, a BME Filozófia és Tudománytörténet tanszékének PhD hallgatója, felsőfokú matematikai (BME-TTK) és zenei (LFZE jazzgitár) tanulmányai után érdeklődési területeit egy doktori kutatásban kapcsolta össze, melynek tárgya az zenei egyenlő temperálás történelmi megfogalmazása, hirdetése és alkalmazása. A téma egyik legfontosabb forrása az Harmonie Universelle.

Időpont: 2012. november 22., 19.00-21.00

Helyszín: Szimpla Kert, emelet, moziterem (VII. Kazinczy u. 14.)

Az ingyenes előadás Facebook eseményoldala:

http://www.facebook.com/events/425738864155941

A Zenei Hálózatok Estek következő előadásai november 29-én este:

Morcz Fruzsina a zenei menedzsment-hallgatók készségfejlesztéséről

Bodrogi András a hazai digitális zenepiac kihívásairól, követelményeiről, dilemmáiról 2012-ben

http://www.facebook.com/events/360288310728311

https://recorder.blog.hu/2012/11/20/zenei_megmondok_hangdizajn_es_isteni_frekvencia
Zenei megmondók: hangdizájn és isteni frekvencia
süti beállítások módosítása