John Cage a vasfüggöny mögött: kiállítás a Ludwig Múzeumban

2012.11.20. 14:30, recordernews

cage0.jpg

Az avantgárd zene egyik legnagyobb alakjáról szóló kiállítás nyílik pénteken a MÜPÁban található Ludwig Múzeumban, és nem is akármilyen tematikával: Kelet- és Közép-Európában tett utazásai, fellépései kerülnek a fókuszba.

John Cage sokoldalú művész volt: performanszai, előadásai, írásai és képzőművészeti alkotásai is jelentősek. Pályája során a világ minden táján tartott koncerteket és előadásokat. A vasfüggöny mögötti országokba tett látogatásai idején fellépéseivel (például az 1963-as Zágrábi Zenei Biennálén, vagy a Varsói Őszi Fesztiválon, 1964-ben) nem csak zeneszerzőkre, hanem számos fiatal képzőművészre is nagy hatással volt Kelet- és Közép-Európában. A kiállításon képzőművészeti munkái és kottái, valamint a műveiből rendezett koncertek mellett John Cage kelet-európai utazásainak és fellépéseinek a dokumentumait is bemutatja a Ludwig Múzeum, feltérképezve a helyi művészeti közeggel való kapcsolatait, és máig tartó hatását ebben a régióban, kortárs kelet- és közép-európai művészek munkáin keresztül.

TOVÁBBI IZGALMAS PROGRAMOKAT ITT AJÁNLUNK.

A tárlat már csak azért is érdekes, mert ezekben az országokban a kommunizmus idején – bár különböző mértékben – nehéz volt információit szerezni a legfrissebb zenei és művészeti irányzatokról, Cage kottáit, írásait és lemezeit így gyakran csak titkos csatornákon lehetett beszerezni. Alakját számtalan legenda övezte, ezért is volt különleges jelentőségük a vasfüggöny mögött tett látogatásainak. Koncerteket hallgatott és műtermekbe látogatott, és ahogy George Maciunas Fluxus-művész megfogalmazta: „ahol csak megfordult, egy kis John Cage-csoportot hagyott maga után, amely aztán vagy vállalta, vagy tagadta eredetét. De a tény tény marad: ezek a csoportok az ő látogatását követően jöttek létre.” 

A kiállítás november 23-án nyílik, február 17-ig tart, és itt lehet róla bővebben olvasni. Ízelítőül egy fotó Cage 1986-os látogatásáról, Szombathelyről:

cage1.jpg

Lugosi Lugo László: John Cage, Szombathely, 1986

https://recorder.blog.hu/2012/11/20/john_cage_a_vasfuggony_mogott_kiallitas_a_ludwig_muzeumban
John Cage a vasfüggöny mögött: kiállítás a Ludwig Múzeumban
süti beállítások módosítása