Zenei megmondók: partykultúra és bitbiznisz

2012.11.13. 12:00, Recorder.hu

Batta_Pleh_650.jpg

Csütörtökön újra Zenei Hálózatok Est lesz a Szimpla Kertben. A második szezon harmadik előadáspárján Batta Barnabás a magyar partykultúra elmúlt két évtizedének változásairól, Pléh Dániel pedig a digitális zene legújabb üzleti modelljeiről beszél majd.

20 év - a magyar partykultúra múltja, jelene és jövője című előadásában Batta Barnabás a hazai partykultúra kezdeteitől a jelenlegi állapotig tartó történetét tekinti át, keresve a fő tematikus csomópontokat, kitekintve a lehetséges jövőbeli forgatókönyvekre, a zenei stílusok, a nemzetközi trendek a technika és az iparág gazdasági szempontjait is figyelembe véve. Az előadás rövid, vázlatos, egy adott pillanatban „kimerevített” látlelete és értelmezési kísérlete ennek az örökké átalakuló kulturális szegmensnek. Az előadás alapját a Rendszerváltás - a magyar partykultúra 20 éve című, készülő - a hazai partykultúra húsz évét elsősorban promoterek, dj-k, klubüzemeltetők, fesztiválszervezők és kultúrakutatók szemüvegén keresztül bemutató -  könyv adja, melynek mélyinterjúin és esszéin az előadó Janka Tamással, a Soundhead.hu elektronikus zenei oldal főszerkesztőjével dolgozik.

Batta Barnabás a Mitte Communications stratégiai tanácsadó- és elemzőcég stratégiai igazgatója, a BGF Külker kar Társadalmi Kommunikáció Tanszékének egyetemi tanársegédje. Sok elektronikus zenei és popkulturális tárgyú tanulmány szerzője, a Médium, Hang, Esztétika - zeneiség a mediális technológiák korában című könyv főszerkesztője.

Elkezdődött-e a jövő a zeneiparban? - kérdezi Pléh Dániel, és joggal, hiszen talán nincs még egy olyan gazdasági szegmens, melyet olyan drasztikusan formálna az internet, mint a zenefogyasztásét. A minden piaci szereplő - zenészek, kiadók, zenekedvelők és -szolgáltatók - számára ideális megoldás egyelőre várat magára, az elmúlt néhány évben a Spotify, a Pandora vagy éppen a Deezer megjelenésével és terjeszkedésével azonban mintha valami mégis elkezdődött volna. Ezekről az új lehetőségekről fog szólni Pléh Dániel előadása.

Pléh Dániel, a Muzzak bloggere és a Recorder.hu Zeneipar rovatának vezetője közgazdasági végzettségét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerezte. Egyetemi éveit követően hat éven át a Magyar Telekom internetes üzletágában, az origo-ban dolgozott. Sok más mellett a nevéhez köthető Magyarország első legális internetes zeneáruházának, a track.hu-nak a piacra vitele, valamint az origo blogszolgáltatásának, a postr.hu-nak a megalkotása is.

Időpont: 2012. november 15., 19.00-21.00

Helyszín: Szimpla Kert, emelet, moziterem (VII. Kazinczy u. 14.)

Az ingyenes előadás Facebook eseményoldala: 

http://www.facebook.com/events/189290264529233

A Zenei Hálózatok Estek következő előadásai november 22-én este ugyanott:

Fodor Attila, Kevin (Fine Cut Bodies): Sound Design - hangszobrászat és zene

Sütő Márton: Zene, matematika és Isten a 17. századi Franciaországban 

http://www.facebook.com/events/425738864155941

https://recorder.blog.hu/2012/11/13/zenei_megmondok_partykultura_es_bitbiznisz
Zenei megmondók: partykultúra és bitbiznisz
süti beállítások módosítása