Zenék suhanáshoz - a FAUN Project kedvenc albumai

2012.11.12. 18:13, Frontrecorder

_DSC0310.jpg

(X) A nálunk is elterjedőben lévő új nagyvárosi sport (és/vagy közlekedési mód), a longboardozás szubkultúráját már bemutattuk, de itt az ideje kideríteni, hogy pontosan mi is szól a hosszúdeszkázók zenelejátszójában. Ennek Az Éjszaka Bajnokai kampány számára longboardokat tervező FAUN Project tagjainál jártunk utána.

A FAUN Project tagjai kis manufaktúraként működve készítik deszkáikat, nagy hangsúlyt fektetve a famegmunkálás régi hagyományaira, ugyanakkor az innovatív alapanyagokra és technikai megoldásokra is. A nyers juharfából és bambuszból készült deszkák, melyeket aztán páratlan és egyedi grafikákkal díszítenek, csak egy valamiben hasonlóak: a FAUN Project keze nyomát minden darab és minden egyes munkafolyamat magán viseli.

A PUMA Social felkérésére készített longboard-kollekciójuk Orion névre hallgat. A deszkákat a térgeomatriai formák, a megtévesztésre alkalmazott dazzle camouflage, valamint a neon színek ihlették. A csapat célja az volt, hogy longboardjaik ötvözzék a geometrikus, színes világot a PUMA sportos hangulatával, miközben a griptape-ezést is a deszkák formavilágához alakították. Azon már meg sem lepődünk, hogy a kollekció fantázianeve sem egyszerűen a véletlen műve. "Szerettük a szót, plusz a kozmosz mint téma a legizgalmasabb. Az Orion amúgy az egyik legszebb csillagkép az északi égbolton” - indokolja a névválasztást Fenyvesi Zsófi, a csoport egyik tagja.

És hogy mi szóljon longboardon suhanás közben? Íme, a FAUN Project tagjainak kedvenc albumai.

The Rolling Stones: Let It Bleed

A legendás brit rockbanda idén ünnepli fennállásának 50. jubileumát. A '69-es turnéjuk során csak a "világ legjobb rock and roll együttese" néven emlegették őket. Ugyanabban az évben, december 5-én jelent meg Let It Bleed című albumuk, amelyen bemutatkozott a zenekar új gitárosa, Mick Taylor. A lemez egyike a banda művészi csúcspontjainak, így természetesen szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

Miles Davis: Doo-Bop

Miles Dewey Davis a dzsessztörténet egyik legnagyobb hatású és legkiemelkedőbb alakja volt. Az afroamerikai származású dzsessztrombitás és zeneszerző a második világháború végétől haláláig a műfaj minden fontosabb mozzanatánál jelen volt. A zseniális zenész utolsó két lemezét halála után adták ki; így jelent meg 1992-ben a Warner gondozásában a Doo-Bop, mely egy hiphop hatásokat mutató album. Valódi nagyvárosi zene, hömpölyög, akár a forgalom, színes, mint a neonreklámok, csillog, mint az aszfalt az esőben.

David Axelrod: Songs Of Innocence

Az 1968-as Songs Of Innocence David Axelrod alapműve, amely számos zenei stílust ötvöz bámulatosan, úgy mint dzsessz, funk, rock, barokk pop. A lemez azért is különleges, mert az angol romantikus költészet egyik nagyja, William Blake azonos című verseskötete (Az ártatlanság dalai) ihlette.

The Roots: Things Fall Apart

A hiphop egyik nagyágyúja a The Roots, amely óriási elismertségnek örvend a szakmában, neve már-már intézménnyé vált. A többszörös Grammy-díjas amerikai zenészkollektíva bravúrosan keveri a stílusokat (pop, rock, funk, hiphop) illetve ötvözi az élőzenét a hangminta alapú ritmusokkal, ennek ékes bizonyítéka Things Fall Apart című albumuk is.

Burial: Untrue

Burial a neves Hyperdub kiadó büszkesége, valóságos elektronikus zenei ikon, akinek számai rendre klasszikussá válnak. Műfaja nem dubstep, nem garage, hanem Burial; ő maga alkotott önálló stílust, melyet többen próbálnak követni, inkább kevesebb sikerrel. 2007-es nagylemeze, az Untrue elképesztő hatással hozza a jellegzetes Burial hangulat, hol nyugtalanságot, hol szomorúságot sugározva.

https://recorder.blog.hu/2012/11/12/zenek_suhanashoz_a_faun_project_kedvenc_albumai
Zenék suhanáshoz - a FAUN Project kedvenc albumai
süti beállítások módosítása