Zenei megmondók: a filmzenementő és a lemeztúró

2012.11.06. 14:37, Recorder.hu

zh_Hubai_Valyi_650.jpg

Mondtuk a múlt héten, hogy elkezdődöttZenei Hálózatok Estek előadás-sorozatának második szezonja, itt az idő, hogy felhívjuk a figyelmet a második alkalomra meghívottak aktuális, izgalmas témáira is: Hubai Gergelytől a kidobott filmzenék sorsáról, Vályi Gábortól pedig a digitális kori lemezgyűjtésről kaphatunk értékes insightokat. Az előadók nem pusztán elméleti szakemberek, mindketten tőrőlmetszett fanok is: a soundtrackek, illetve a vinylek elkötelezett rajongói.

Hubai Gergely - akivel korábban interjút is közöltünk - Szakadt zene című előadásának témájául a kidobott filmzenék szolgálnak: olyan aláfestések, melyeket megírtak, de sosem használtak fel a filmekben. A jól ismert példákon kívül (Szakadt függöny, 2001: Űrodüsszeia, Az ördögűző, Trója) egyéb érdekességekre is fény derül. Gergely az ELTE megbízott oktatója, több mint 50 filmzenei lemez szerzője, társproducere (Magánbűnök, közerkölcsök, Satyricon, Casino Royale). Torn Music című könyve 2012-ben jelent meg a Los Angeles-i Silman-James Press kiadó gondozásában.

Vályi Gábor A lemezhegyen is túl című előadásában azt vizsgálja meg, hogy a zeneblogok, torrrent-kliensek és online boltok hogyan írták és írják újra az elmúlt bő száz évben a hanghordozók körforgása köré szerveződő popzenei kultúrát, és miként változtatják meg a zenei közösségek rituáléit, identitásait. Gábor amellett, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szociológia és Kommunikáció Tanszékének adjunktusa, a Prezi kutatójaként is dolgozik, sőt a Tilos Rádió DJ-jeként is ismert. Tudományos érdeklődése főként a népszerű kultúra kollektív fogyasztása köré szerveződik. Amikor nem etnográfusként dolgozik, lemezboltokban és bolhapiacokon keres rég elvesztett, gyönyörű hangokat.

Időpont: 2012. november 8., 19.00-21.00

Helyszín: Szimpla Kert, emelet, moziterem (VII. Kazinczy u. 14.)

Az ingyenes előadás Facebook eseményoldala: 

http://www.facebook.com/events/125486464267897

A Zenei Hálózatok Estek következő előadásai november 15-én este ugyanott:

Pléh Dániel: Új üzleti modellek a zenében: elkezdődött-e a jövő?

Batta Barnabás: 20 év - a Magyar Partykultúra múltja, jelene és jövője

http://www.facebook.com/events/189290264529233

https://recorder.blog.hu/2012/11/06/zenei_megmondok_a_filmzenemento_es_a_lemezturo
Zenei megmondók: a filmzenementő és a lemeztúró
süti beállítások módosítása