A legfessebb öltönyös zenészeink – interjúk

2012.10.14. 12:30, rerecorder

Ha már a divat a frissen megjelent Recorder magazin fókusztémája, nem hagyhattuk ki a popzenei (el)viselését tekintve legkényesebb ruhadarabok egyikét, a férfiöltönyt sem. Öltönyt hordani tudni kell, és ez zenészek közül is csak keveseknek sikerül igazán stílusosan. Szerencsére hazánkban is vannak olyan választékos ízlésű zenészek, akiknek az öltöny szinte a második bőre – mi pedig arra kértük őket, meséljenek kicsit a leginkább hozzájuk nőtt zakó-nadrág szettjeikről (képgalériánk itt tekinthető meg). A rögtönzött öltönybemutató közben KRSA, Frenk és Poniklo Imre is elmondta, hogy miért fontos számára az elegancia.Öltönyre fel!

KRSA (Pannonia Allstars Ska Orchestra)

krsa2.jpg


- Honnan ered az öltöny iránti szenvedélyed?

- Amikor elindult a PASO, az öltözködésben is szerettük volna a hagyományőrzést folytatni. A jamaikai skához pedig alapvetően kapcsolódik az öltöny. Amúgy a fordított összeállítás a klasszikusabb (fekete öltöny, fehér ing), de nekem előbb volt fehér kalapom és ebből adódott, hogy az öltöny is az lesz, idomulva a színösszeállításhoz. Szerintem egyébként jobban meg is idézi a karibi világot a magyar fejekben.

- A zenekar előtt is hordtál már öltönyt? Vagy utána kezdtek elszaporodni a szekrényedben?

- Előtte is volt sok öltönyöm, meg az első fehér színű után is vettem még többet, de azért szenvedélyes gyűjtésről nem beszélhetünk. Egy kiegyensúlyozott, nem túl magas lángon égő öltönymániám van.

- A védjegyszerű fehér öltönyt viseled a magánéletedben is?

- Direkt nem. Az annyira hozzátartozik már a zenekarhoz, hogy nem szívesen keverem bele a magánéletembe.

- Álomöltöny, ami még nincs a tulajdonodban?

- Nincs ilyen, sőt álommárka sem. Az elegáns öltönyök nem igazán koncertszínpadokra valók. De már csináltattam öltönyt magamnak, és ha úgy adódik, akkor egyszer egy fehéret is csináltatok. Valami custom-made darabot, monogrambehímzéssel (nevet).

.

Frenk (Frenk, Budapest Bár)

frenk.jpg


- Honnan ered az öltöny iránti szenvedélyed?

- Amikor elkezdtem a szólózást, akkor egyértelmű volt, hogy az öltönyt fogom párosítani a produkció mellé. Az öltönynek egyrészt van egy nosztalgikus hangulata, ami passzol a zenéhez, másrészt szeretem viselni, harmadrészt állítólag jól is áll (nevet).

- A magánéletben is szívesen viselsz öltönyt?

- Igen, már korábban, a zenei produkciók előtt is nagyon szívesen hordtam öltönyt, zakót. Szeretem az eleganciáját. A régi időkben a húszas évektől a hatvanas évekig mindenki öltönyben járt, ha nem öltönyben jelentél meg valahol, akkor nem voltál tisztességes ember. A mai öltönyök szabása viszont nem annyira tetszik, az ötvenes évekbeli rövidebb fazonokat sokkal jobban szeretem.

- Van az öltönyeidnek története?

- A fekete félcsíkos öltönyömet a Kiss Tibi vásárolta a Quimbyből egy „bolhaszaküzlet"-ben, de rá nem lett jó és nekem adta. Nem vagyok márkafüggő, ez a része egyáltalán nem érdekel. Viszont ha találok egy jó öltönyt egy eldugott helyen, akkor abba könnyen bele tudok szeretni.

- Öltönyös zenész példakép?

- Bryan Ferry. Ő aztán a legalapabb. A dzsigolóöltönnyel. Rögtön ő jut eszembe elsőként.

.

Poniklo Imre (Amber Smith, The Poster Boy)

poniklo.jpg


- Honnan ered az öltöny iránti szenvedélyed?

- Az az érdekes, hogy nem tudom a választ. Csepelen nőttem fel, ha angol lennék, azzal villognék, hogy a working class-ból jövök, édesapám egy ruhagyárban volt varrógépszerelő. De már egész fiatalon a Gene Kelly-filmekből beleszerettem a házikabátba, és nagyon szerettem volna egy olyat. Nem tudom, ha létezik reinkarnáció, akkor lehet, hogy egy arisztokrata voltam előző életemben. Teljesen magától jött az öltöny és zakó mánia.

- Vannak konkrét példaképeid az öltönyös zenészek világából?

- Igen, azok a zenészek, akiket hallgattam és így öltözködtek, csak megerősítették az öltönyök szeretetét. Nagyon szeretem a stílusikonokat. Magas labda, de persze David Bowie és Bryan Ferry, az ő ruhatárukat szívesen elfogadnám.

- Álomöltöny, amit szeretnél megszerezni?

- Több is van, a Tour De France-nyertes Bradley Wiggins-t fotózták mostanában többször is elképesztő öltönyökben, azokat elfogadnám például. A hatvanas évek angol, olasz öltönyeiből elég sokat elfogadnék.

- A magánéletben is szívesen viselsz öltönyt, zakót?

- Abszolút, sőt legszívesebben ilyen öltözékben mutatkozok. Még akkor is, ha egy egyszerű, elegáns zakóban, egy szép cipőben és a vastagkeretes szemüvegben utazok a villamoson és úgy néznek rám, mintha legalábbis Ziggynek öltöztem volna. Azt sajnálom is, hogy ilyen itthon az attitűd.

interjúk: Dömötör Endre
fotók: Lékó Tamás

https://recorder.blog.hu/2012/10/14/a_legfessebb_oltonyos_zeneszeink_interjuk
A legfessebb öltönyös zenészeink – interjúk
süti beállítások módosítása