Mini lemezkritikák – Holy Other, Toy, Taken By Trees, Wild Nothing, Gazsi Rap Show

2012.10.13. 17:10, rerecorder

35_gazsi5.jpg

Mostantól minden hétvégén jelentkezünk mini lemezkritikáinkkal, hogy gyorsabbá és könnyebbé tegyük a milyen új zenét szerezzek be döntéseket. Az első eresztésében a friss Recorder magazin albumajánlóit gyűjtöttük össze két részben (folytatás vasárnap), de jövő héttől már az aktuális megjelenéseket szemlézzük. Nyitóképen Gazsi Rap Show és akkor íme öt rövid recenzió.

Holy Other: Held

Holy-Other.jpgKiadó: Tri Angle/Neon Music

Megjelenés: 2012. augusztus

Stílus: érzéki elektronika, poszt-leftfield

Kulcsdal: Tense Past

A tavaly nyári, hatalmas sikerű With U EP után megérkezett Holy Other debütlemeze is, és a manchesteri producer sokak örömére most sem okoz csalódást. A Held című gyűjtemény kifinomultabb az eddigi kiadványoknál, de ugyanazt az érzéki elektronikát, vékony takarón át simogató szintiket, angyali vokálokat és újkori leftfield absztrakciókat tartalmazza, melyekkel a szerző híressé vált. Mindez ráadásul kiválóan működik nagylemez formátumban is: gyönyörű, néha kifejezetten erotikus fülledtségű album.

9/10

Velkei Zoltán

OLVASD EL, MIT ÍRTUNK TAVALY ÉV VÉGÉN HOLY OTHER ADDIGI LEGJOBB DALÁRÓL!

Toy: Toy

toy toy.jpgKiadó: Heavenly Recordings

Megjelenés: 2012. szeptember

Stílus: pszichedélia, krautrock, pop

Kulcsdal: Colours Running Out

A pár évvel ezelőtti indie-hullámot későn meglovagolni próbáló Joe Lean & The Jing Jang Jong romjain alakult Toy első nagylemeze hallatán sok minden eszünkbe juthat, de az előbb említett szcénához tartozó zenekarok semmiképpen. A Horrors világát is megidéző (velük közös turnén is részt vevő), mindezt poszt-punkos melankóliával ötvöző együttes ugyanis kellően eltávolodott az egysíkú kétperces popdaloktól ahhoz, hogy első hallásra komolyabbnak tűnjön kortársainál. A sokszínű debütöt hallgatva mégis az a legnagyobb pozitívum, hogy ez a szerep (egy-két gyengébb pillanatot leszámítva) egy percig sem hat erőltetettnek, sőt még néhány slágert is sikerült elrejteniük a zakatoló ütemek és szétfolyó szinti-hangok közé.

8/10

Csada Gergely

A HORRORS ÉNEKESE INTERJÚNKBAN ELÁRULTA, HOGY SEGÍT-E A TESTVÉRZENEKAROKNAK.

Taken By Trees: Other Worlds

tbthires.jpgKiadó: Secretly Canadian

Megjelenés: 2012. október

Stílus: baleári pop

Kulcsdal: Pacific Blue

A Concretes kislányhangú egykori énekesnője, Victoria Bergsman az első két albumán Björn Yttlinggel és Dan Lissvikkel dolgozott, a most megjelent, Hawaii szigetén rögzített Other Worlds produceri munkáit pedig a Tough Alliance zenéjéért felelős Henning Fürst végezte. A lemez felváltva szintetikus és természetes tengerparti dub-hangzása néha annyira könnyed és lebegő, hogy félő, egy erősebb szél elfújná, de még így is a legegységesebb skandináv elvágyódós album az Air France, a Boat Club és a Studio csúcskorszaka óta.

8/10

Klág Dávid

VAJON MI LEHET AZ ELVÁGYÓDÓS SVÉD POP TITKA? AZ AIR FRANCE-NÁL PRÓBÁLTUNK UTÁNAJÁRNI A KÉRDÉSNEK.

Wild Nothing: Nocturne

Wild-Nothing-Nocturne-608x608.jpgKiadó: Captured Tracks

Megjelenés: 2012. szeptember

Stílus: dream pop, indie pop

Kulcsdal: Shadow

Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy ha valaki hallott egy Wild Nothing-számot, akkor az összest ismeri. Picit persze sarkítunk, és itt elsősorban az összetevőkre gondolunk: a 80-as évekről visszapattanó, visszhangosra kevert énekre, a csilingelő gitárokra, dobokra, és a dalok porcikáit átjáró bágyadt, melankolikus nosztalgiára. A zenekar mögött álló amerikai Jack Tatum a két évvel ezelőtti debütálás (Gemini) óta sem lett vidámabb, ennek eredménye egy újabb, majd' tucatnyi szomorkás gitárpop szám.

7/10

Soós Csaba

OLVASD EL, HOGY MIT ÍRT A HS7-ES SZŰCS KRISZTIÁN A GRIZZLY BEAR ÚJ LEMEZÉRŐL!

Gazsi Rap Show: ▲. ▲. U. Ξ. ▼. |⫷. (Az atom utolsó, erkölcsös vak királya)

gazsi rap show.jpgKiadó: gazsi-rap-show.bandcamp.com

Megjelenés: 2012. július

Stílus: hiphop, elektronika, abszurd humor

Kulcsdal: Negyvenes csajok

Nem vitás: ez az év legabszurdabb(an szórakoztató) hiphop-lemeze. Illetve, Szőke Gáspár festő egyszemélyes zenei projektje inkább a hiphop eszköztárát használó ál-naiv performansz, amely mintha tréfát is űzne a műfajból: az Eminem-féle szerepcserélés, a falusi vs nagyvárosi tematika és a mocskos szexelős szám egyaránt terítékre kerül, miközben Gazsi amúgy a legbanálisabb dolgokról gajdol és óbégat, a flow-ja meg egy vicc - ööö, akkor ez most komoly? Kit érdekel: balgább, mint a Bëlga!

9/10

Forrai Krisztián

https://recorder.blog.hu/2012/10/13/mini_lemezkritikak_holy_other_toy_taken_by_trees_wild_nothing_gazsi_rap_show
Mini lemezkritikák – Holy Other, Toy, Taken By Trees, Wild Nothing, Gazsi Rap Show
süti beállítások módosítása