Tizenegyes: programok a jövő hétvégéig

2012.10.12. 13:08, recordernews

Mondanánk, hogy milyen szép, kerek szám a tizenegy, ha az volna. Cserébe viszont pofásan néz ki, továbbá őrülten hipszter prímszám, ezért heti programajánlónkban mostantól mindig ennyi napot ölelünk fel előre, hogy ne csak az aktuális hétvégének élhessünk, hanem az azt követőnek is. Kattintást követően azonnal mondjuk, milyen koncertekkel, bulikkal, performanszokkal számolhatunk a következő másfél hétben.

Október 12. péntek


A brit folk-punk hullám máig vezető együttese, a brightoni Levellers lép fel az A38 Hajón. A több mint húszéves együttes kontinensturnéján legújabb, egészen frissen megjelent nagylemezét, a Static on the Airwavest mutatja be. Akik ott voltak, emlékezhetnek, hogy három évvel ezelőtt a zenekar a hajó fennállásának egyik legjobb koncertjét adta – esélyes, hogy ez most sem lesz másként.

levellers_650.jpg

Október 13. szombat


A Holalo szervezésében Szerbia és Magyarország talál egymásra a gitárzenék peremkerületein: előbbi képviseletében a Black Flag és a The Wipers feszes, zajos punkrockját és a Japandroids lendületét magával hozó VVhile, illetve a szellősebb, dallamosabb indie popot szállító Tough Guys of America érkezik, a hazai vizekből pedig a hálószobapopperek köréből jól ismert Zombie Girlfriend és az idén felbukkant Sad Kolibries emelkedik ki, utóbbi hatásai között a Pavementet, a Modest Mouse-t és a Pixiest emeli ki. Mindez a Gozsdu Manó Klubban.

Berlini kirándulása után különleges, budapesti kiadással jelentkezik az UH Fest az Akvárium Klubban, ennek keretében vendégül látják az utazó Sound Exchange projektet, ami Közép- és Kelet-Európa kísérleti zenekultúrájának gyökereit igyekszik feltárni. A térség zenészei, művészei és fesztiváljai között mára eleven nemzetközi hálózat jött létre, ám a helyi hagyományok és ezek fő képviselői az 1989-es fordulat óta részint feledésbe merültek. A Sound Exchange ezeket a hagyományokat szeretné újra hallhatóvá tenni és a helyi zenei élet aktuális fejleményeivel kapcsolatba állítani. Szombaton így fellép a német Robert Lippok, rajta kívül pedig részletek lesznek hallhatók Király Ernő Flóra ciklusából és más más grafikus kotta-műveiből a The Positive Noise Trio-tól, szaxofonon Kováts Gergő, citrafonom és tablofonon Sőrés Zsolt Ahad, ütőhangszereken Kovács Gergely játszik. Utánuk jön a Your Beard in Space and Time: The friends and pupils of Hardijs Lediņš. Figyelem, a feszt vasárnap is folytatódik!

uh_feszt_szorolap.jpg


Ismét jön
a Budapest Jungle a Corvintetőre, és ki tudja, hol áll meg, mert a brit Facture lesz a Bladerunnaz által meghívott vendég, aki nevéhez híven valószínűsíthetően rommá tört ütemekkel borítja be az egykori állami áruház legfelső emeletét. Mellette DJ Ren, Mastif és Longman képviseli a hungarikum-basst. Bónusz infó: a meghívott vendég alábbi klipjét nem más rendezte, mint a Hot Chip-es Joe Goddard:

Az Akvárium Klubban megrendezett kétnapos UH Fest-en felüli extraként, este 23 órától a Dub Phase csapat veszi át az irányítást, akik 2006 óta töretlenül terjesztik a konok szigetországi dubstep mélyebb vonalát. Mi több, tavaly kezdtek bele egy saját soundsystem építésébe, aminek mára elkészült négy masszív Super Scooper mélyládája adja az este alapját. Az extra szubbaszusokra állításuk szerint szükség is lesz, mert már harmadszorra látogat el ide meghívásukra Kromestar, a műfaj pionírja. A hazaiak közül Gumilap és Display pakolja a lemezeket, mellettük MC Fedora és HighG lesz a mikrofonnál.

"Idegesítő hipsterkedés, szakértő zenehallgatás, cicafight a tánctéren és az Anker előtt, menőzés, kanapén részegen kinyúlás, és a felhangosított házibulinkban a legújabb és legrégibb POP hülyeségekre táncolás" - így jellemzi szombat esti hacacáréját Dictator & Hussar, akik ezzel megnyitják a Death Disco GangBang idei szezonját. Rajtuk kívül Mórocz Tomi pedig nem csak BERMUDA dalokat játszik, hanem az amerikai college rock-tól az idegesítően menő chillwave-es mindent, ami eszébe jut. Igen, az Ankerben.

Október 14. vasárnap


Ahogy említettük, az UH Fest Lokál átnyúlik erre a napra is, amikor is egy általuk összeállított, elsősorban magyar fellépőkre fókuszáló programot kínálnak. A hétvége utolsó napján este hattól olyanok lépnek fel, mint a szlovák Palmovka, Lázár Gábor, a Jacques Beurlet Électronique Bande, a névválasztási versenyt orrhosszal nyerő Ship Arriving Too Late To Save A Drowning Bitch, vagy a haza kísérletező kedv egyik legismertebb alakja, Tigrics.

Október 15. hétfő


A hétfő bűneihez stabilan hozzátartozik a Monday Sessions esten válogatott jövőzenékre elveszteni, majd hajnalban megtalálni magunkat az Akváriumban. A hó közepi szeránsz lemezei az ún. nu-disco körül forognak (ami alatt a régi diszkóból merítő új hangzások tág fogalomkörét értsük), úgyhogy nem kell meglepődni, ha hirtelen kozmikus csillagfény-dizsiben érezzük magunkat. Ugyan nem diszkózene, de a fejeket ugyancsak messzire el tudja vinni a héten első klipjével előrukkolt Headshotboyz, akik itt ünneplik, hogy immár öt éve öregbeatik hazánk elektronikuszenei hírnevét.

Október 16. kedd


Ezen a napon az A38 Hajóra érkezik David Lynch dívája, múzsája, énekese, a drámai szenvedéllyel, lehengerlő eleganciával és frivol erotikával teli világát szédületes módon az arcunkba vágó Chrysta Bell. Az énekesnő fellépésein elképesztően dinamikus színházi elemeket és gazdag multimédia-eszköztárat használ fel ahhoz, hogy elbűvölő élményt nyújtson, és ha ehhez hozzárakjuk, hogy karrierje során olyan ikonokkal dolgozott együtt, mint Willie Nelson, Brian Setzer, Donovan és a King Crimson együttes tagjai, akkor már eggyel több okot szolgáltattunk a jelenlétre.


Október 17. szerda


a Budai Parkszínpadon adott legendás 1996-os koncertje után tizenhat évvel, jövő szerdán a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet Lisa Gerrard és Brendan Perry együttese, a Dead Can Dance, ami 1998-as feloszlása után csak csak egy turné erejéig tért vissza 2005-ben. Tavalyi újjáalakuláskor a tagok aztán már egy új albumot is elkezdtek rögzíteni, ami Anastasis néven el is készült, és mi is írtunk róla

deadcandance.jpg


Október 18. csütörtök


Budapest egyik legkúlabb, rendszeresen jelentkező élőzenei klubestje, a Random Trip havonta egyszer illusztris vendégsereggel tart különkiadást az A38 Hajón. Nem lesz ez most sem másképp, hiszen a hazai vendégművészek mellett a brit szving-soul-elektró trió, a legújabb lemezét bemutató Belleruche is emeli az októberi hangulatot, és beszáll a New York-i freestyle rapper, iLLspokin is.

Október 19. péntek


A kanadai techno-szcénában nevelkedett Art Department duó, vagyis Kenny Glasgow és Johnny White érkezik a Starfly szervező-kollektíva meghívására a Cinema Hallba. Nekik nem csak együtt, de külön-külön is voltak igen sikeres megjelenéseik, bár kétségtelen, hogy a csúcsot együtt hódtották meg. Számos sikeres producerhez hasonlóan nekik is Damian Lazarus kezdte egyengetni pályájukat, amikor 2009-ben egy remix elkészítésével bízta meg a duót. A sikert azonban az a Without You című felvétel hozta el nekik, amivel meghódították a világ legtöbb elektronikus zenei top listáját, többek között a Resident Advisor éves értékelését is. A produkció teljességéhez Kenny ráadásul élő vokálkísérettel járul hozzá.

Ugyanezen a napon a Mary PopKids azt megünneplendő, hogy már nagyon készül a nagylemezük, az A38 Hajóra visz egy bulit, előadásukhoz pedig még a Punnany Massif és Fehér Balázs is becsatlakozik. Sőt, hívnak még vendégeket is: az ifjú feltörekvő zenekarok, a Madrian és a Fran Palermo, illetve a már jól bejáratott névnek számító We Plants Are Happy Plants és DJ Buddhasmile tölti ki a rendelkezésre álló időt.

maryp.jpg

Október 20. szombat


Halál a Gumipopra!
- szól a Mappa Klubba pozicionált buli elnevezése, de beszéljenek inkább ők: "Az utóbbi 1-2 évben annyira megváltozott a popzenei környezet, hogy nem lehet már friss elektronikát, lo-fit, indie-t, hiphopot, garázsrockot vagy toplistás popslágereket felváltva játszani anélkül, hogy skizofréneknek ne tűnnénk. Ami sajnos elavult, az a koncepciónk. Éppen ezért osztódunk, a Designer Drums-ot elektronikára szakosodott dj-ink indították még tavasszal. Lo-fi és garázsrock tagozatunk a következő hétvégén mutatkozik be Psycho Galore néven, és megy tovább a Past Perfect és az alkalmi acidbuli (Hallelujah!) is. A Gumipop internetes oldalait a jövőben ezek és barátaink propagálására használjuk. Tehát nem hagyjuk abba teljesen, fasza új számokat nyomatni mindig menő dolog lesz." Az október 20-i utolsó bulin az itthon ragadt, aktív Gumipop-tagok az elmúlt tíz évből válogatnak olyan számokat, amelyeket szégyenérzet nélkül vállalnak 2012-ben.

https://recorder.blog.hu/2012/10/12/tizenegyes_programok_a_jovo_hetvegeig
Tizenegyes: programok a jövő hétvégéig
süti beállítások módosítása