Norvég királyi kitüntetésben részesül az A-ha

2012.09.08. 15:57, recordernews

A képregényvideós Take On Me című sláger által megalapozott, több mint 25 éves popzenei életműre most felkerül a korona: a norvég A-ha zenekar saját weboldalán jelentette be, hogy országuk királyától, V. Haraldtól megkapják az 1847 óta fennálló Szent Olaf Rend egyik kitüntetését, az egyik legrangosabb – talán még Ákos Kossuth-díjánál és Pataky Attila lovagkeresztjénél is egy fokkal nívósabb – állami elismerést. Ezt csak olyanoknak adják, akik figyelemreméltó teljesítményt tettek le az asztalra az ország és az emberiség érdekében, és úgy tűnik, Morten Harket, Magne Furuholmen és Pål Waaktaar Savoy most már hivatalosan is ebbe az elit klubba tartozik.

aha.jpg

Érdekes adalék, hogy a skandináv ország máig legnagyobb zenei exportcikkének számító, több mint 50 millió eladott lemezt maga mögött tudó A-ha nem csak kap, de sűrűn ad is: tagjai híresek jótékonysági akcióikról, amelyek keretében nem csak az olyan eseményekre irányítják a figyelmet, mint például a haiti földrengés, de 2010 óta minden évben önkezűleg kiosztanak egy-egy millió koronányi (kb. 39 millió forintnyi) támogatást olyan fiatal helyi zenészeknek, akikben nemzetközi potenciált látnak.

ITT AZ A-HA UTOLSÓ FELLÉPÉSE: EGY DAL A TÖMEGGYILKOS BREIVIK ÁLDOZATAINAK EMLÉKÉRE. 

Az észak-európai viszonylatban is jelentősnek számító karriergyorsító összeg így ütötte már a markát az elektropopper Casiokidsnek, az énekesnő Susanne Sundførnak vagy az ország északi csücskében tevékeny énekes-dalszerzőnek, Moddinak is.

Címkék: a-ha harald v
https://recorder.blog.hu/2012/09/08/norveg_kiralyi_kituntetesben_reszesul_az_a-ha
Norvég királyi kitüntetésben részesül az A-ha
süti beállítások módosítása