Hó Márton és a Jégkorszak: Mikor pilóta voltam + Állítsa meg a csónakot, Volentik bácsi! (videók)

2012.06.08. 19:45, -recorder-

A Hó Márton és a Jégkorszak a 2010-es első EP-je (Szeles Mónika) és 2011-es albuma (Dalok a fürdőszobából) után legutóbb 2012 áprilisában A haverok már nem vártak meg című klipjének premierjét tartotta nálunk, de a dalszerző-gitáros-énekes Horváth Márton (akinek szólófelvételei közül legutóbb a Schmitt Pál-ügy ihlette Ugyanúgy szeretnék hazudni, ahogy te című szerzeményt mutattuk be) a héten két újabb videót is közzétett. Először a június 7. és 10. között zajló Margó városi irodalmi fesztivál (és azon belül az Örkény-kisfilmpályázat) kapcsán Örkény István-féle Egyperces novellákból vett szövegekre készített egy klipdalt jégkorszakos zenésztársa, Horváth Kristóf társaságában, ma délután pedig „Új Jégkorszak-klip, amit egy 11 éves rajongónk készített. CGI! Profizmus! 60 millió dolláros költségvetés!” felkiáltással rakott ki egy komputeranimációt YouTube-csatornájára. Itt a Recorderen most mindkét videót bemutatjuk, a dalszerző-énekes kommentárjával.

A 2012-es Margó Fesztivál szervezői, Libor Anita, Bártfai Zsöme és Valuska László kerestek meg azzal, hogy lépjek fel a fesztivál záró rendezvényén, ami egyben az Örkény-kisfilmpályázat díjátadója is egyben (június 10-én, vasárnap este 9-től az A38-on)Eredetileg úgy lett volna, hogy eljátszom pár dalomat a hajón, aztán jött az ötlet, hogy mivel úgyis Örkény-fanatikus vagyok és tizenéves koromban kívülről fújtam az Egyperces novellákat, ezért inkább csinálok egy Örkény-egypercesekből összeollózott új számot. Ezt hívják kollázs-számnak, ugye? Persze vannak apró változtatások a szövegekben: 'Ha így sem érti, akkor a novellában a hiba' helyett például azt éneklem, hogy 'akkor a dalban a hiba'. A számot két óra alatt rögzítettük a Millenáris Parkban, harmadik nekifutásra már sikerült felvenni úgy, hogy ne legyen benne baki. A kamerát az akusztikus gitár belsejébe tettük és ezzel párhuzamosan vettük fel a hangot külön mozgó mikrofonnal, és néha feltűnt előttem a Jégkorszak basszusgitárosa, Horváth Kristóf egy tükörrel a kezében. Köszönet az ötletért és a megvalósításért Reisz Gábor rendezőnek, Valuska Gábor operatőrnek, aki a kamerát beszerelte a gitárba és Lukács Péternek, a hangfelelősnek!

a Állítsa meg a csónakot, Volentik bácsi! című Örkény/Horváth-szerzemény videója itt látható:


Mikor pilóta voltam című Hó Márton és a Jégkorszak-dal ma közzétett videóját az énekes ekképp kommentálta: „A tavaly Halloween napján megjelent lemezünk újabb számához készült klip, bár ez inkább amolyan fan video, amit egy 11 éves(!) rajongónk, Martin Mátyás készített, ha jól tudom, fél óra alatt(!!). Nyilván nem tökéletes, de attól még szeretetre méltó, lo-fi és van egy amatőr bája, szóval mi büszkén vállaljuk – a Red Hot Chili Peppers Californicationje bekaphatja!

 

a Margó fesztivál honlapja és programjai:
http://www.margofeszt.hu
http://www.facebook.com/margofeszt 

http://www.jegkorszak.blog.hu
http://www.facebook.com/homarton

legjegyezte: Déri Zsolt 

https://recorder.blog.hu/2012/06/08/ho_marton_allitsa_meg_a_csonakot_mikor_pilota_voltam_videok
Hó Márton és a Jégkorszak: Mikor pilóta voltam + Állítsa meg a csónakot, Volentik bácsi! (videók)
süti beállítások módosítása