Pluto a boldogság várótermében – EP-premier!

2012.05.24. 18:00, -recorder-

A budapesti Pluto együttes a 2011 legjobb magyar lemezei közé tartozó – és a rádiókba is több dallal bekerülő – Nevem Senki album megjelenése óta eltelt egy évben is folyamatosan dolgozott, a dalszerző-gitáros-énekes Nemes András pedig még a Bérczesi Róberttel közös Biorobottal is csinált egy videoklipet és egy visszatérő koncertet, továbbá szólóban is szerepelt a Record Store Day alkalmából adott 2011-es és 2012-es lemezboltkoncertjeivel. A frontember most ismét anyazenekarával, Martinkó Tamás szólógitáros, Horváth Gábor basszista és a dobos-vokalista Dudás Zsombor társaságában ad ki új anyagot: a Pluto a boldogság várótermében című háromszámos EP a kvartett legjobb hagyományait követi az eddigi legslágeresebb formában. Az új Pluto-dalok itt a Recorderen hallhatók először – sőt rögtön le is tölthető mindhárom szám!

Ez most három dal, hogy megmutassuk, hol tart a Pluto, de ha lesz új album, ezeket is rárakjuk” – meséli az EP születéséről Nemes András. „Megint elmozdultunk a garázs-rock világából. Két dalhoz vonósszólamokat is írtam, ezeket anyagi okok miatt szintetizátorral játszottam fel, de ez egyáltalán nem biztos, hogy baj. És ha már a dobosunk, Dudás Zsombor falzettben is énekel, lett több ilyen vokál. A stúdióban valahogy felmerültek a nyolcvanas évek végének, kilencvenes évek elejének hangzásai: David Bowie, Talking Heads, Happy Mondays... A maiak közül Black Keyst, Kasabiant, Ting Tingst hallgatok, de szeretem az mr2-s magyar rockdalokat is (30Y, Vad Futtik, Supernem stb.), ahol nem a hangzás ami újító vagy fontos, hanem zene és szöveg egysége, érzelmi ereje. Életünk egyáltalán nem mondható gondtalannak ebben az évben, nem akartam gondolatmentes popszámokat csinálni. Én alapvetően dalokkal kommunkálok.

a Pluto új EP-jének anyaga itt hallható (és a Download feliratokra kattintva számonként le is tölthető), alul pedig a dalokhoz fűzött szerzői kommentárok olvashatók:

.

Fénytől a fényig
Egyetlen sikáló akusztikus gitár mellett is jól énekelhető kétakkordos, bluesos dal. A studiófelvételhez Ian Brown World Is Yours című lemezének hangszerelése és fennkölt melankóliája adta az inspirációt. Sokáig csiszoltuk a basszusriffet. A szöveget mozaikszerűen összehordott dumák adják az élet szenvedélyesebb dolgairól, amik jól pörögnek a bongóval, csörgőkkel gazdagított táncritmusra. Úgy volt, hogy ma éjjel lepattanunk, de az álmatlanság rádumált – még egyszer utoljára, hát jól van, oké rendben, valahogy rádumált.”

A boldogság várótermében
A boldogság szó gyakori ismétlése meglehet túl romantikusnak, patetikusnak hat, de ez olyan téma, ami mindenkit érint. „Miért érzed legtöbbször úgy, hogy itt nem is olyan rossz, de azért ez csak a váróterem?” Egy másik fontos kérdés a dalban: példaképeid, amikor fáj nekik, kérnek-e olyat, amitől nem éreznek semmit? Vagy soha nem kérnének olyat? Te kérnél-e? Ez a kérdést szavazásra is feltettem a honlapunkon. Végül több varációt, értelmezést hagytam a szövegben. Ehhez a dalhoz klip készül a napokban: a boldogság váróterme egy üres moziterem lesz, ahol a szereplők a vásznat bámulják, de a dolgok a hátuk mögötti hátsó sorokban történnek.

Kóma
A lendületesen feljátszott, zakatoló dob viszi a hátán ez a rövid dalt. Párkapcsolatok kommunikációs problémáiról, inkább viccesen. A túlzásba vitt felesleges elvárások, amikkel néha lebénítjuk egymást. Kómának nevezni azt, ha a csajod némán üldögél melletted egy vita után. „Az igazi élet az egy bábszinház - ez itt csak egy zsinóron rángatott tánc!”


ráadásként itt a tavalyi album egyik dalának, a Mások könnyeinek a vadonatúj képregényklipje, melyet Nemes András és Bártfay Gergely készített:


 

http://plutozenekar.hu

lejegyezte: Déri Zsolt
 

Címkék: premier pluto
https://recorder.blog.hu/2012/05/24/pluto_a_boldogsag_varotermeben_ep_premier
Pluto a boldogság várótermében – EP-premier!
süti beállítások módosítása