The Magnetic Fields: Love At The Bottom Of The Sea – albumpremier!

2012.02.28. 16:55, -recorder-

Két hete bemutattuk a Recorderen a zseniális dalszerző-énekes Stephin Merritt vezette Magnetic Fields március 5-én megjelenő Love At The Bottom Of The Sea című albumának borítóját, részletes számlistáját és beharangozó dalának transzvesztita témájú klipjét (Andrew In Drag), most pedig a Domino és Neon Music kiadóknak köszönhetően a zenekar tizedik sorlemezének hivatalos magyarországi premierjét is megtarthatjuk a Recorderen.

Merritt 1999-es magnum opusa, a háromlemeznyi szerelmes dalt csokorba gyűjtő 69 Love Songs óta most először kaptak újra kiemelt szerepet a szintetizátorok – ennek tükrében az erősen koncepciózus i című 2004-es album, a torzított gitárfüggönyökkel játszadozó 2008-as Distortion és annak akusztikus testvérdarabja, a 2010-es Realism gyakorlatilag a Magnetic Fields szintik nélküli trilógiája volt. Az új album hangzása tehát visszakanyarodik a zenekar kilencvenes évekbeli kiadványaihoz, főleg az 1992-es The House Of Tomorrow EP és a 1994-es Holiday album megjelenésétől datálható időszakra, amikor Merritt a lemezeken is énekelni kezdett (az első két albumon még Susan Anway-nek osztotta ezt a feladatot). Azért a gitárok sem tűntek el teljesen, ahogy a megszokott közreműködők sem, Claudia Gonson és Shirley Simms hangját ezúttal is több dalban hallhatjuk, ahogy az elmúlt évek nagy elektro-pop feltámadásának hatását is – Merritt a kortárs popzene megoldásait használja a megszokott keserédes, ironikus, egyszerre gyermekien naiv és lehengerlően intelligens dalszövegek aláfestésére.

Néhány dal, például a meglepően popos God Wants Us To Wait egy kis polírral igazán nagy sláger is lehetne, már ha Merrittet érdekelné az ilyesmi – és ha a lemezen szereplő többi szerzeményhez hasonlóan nem érne véget alig két perc után. 15 dal 35 percben – a Love At The Bottom Of The Sea egy hamisítatlan Magnetic Fields-lemez (és az előző három kiadványból kettőnél mindenképpen jobb), ami azt jelenti, hogy különösebb meglepetésekre nem számíthatunk, de nincs is rájuk szükség. Egy olyan zenekarról van szó, amit egy-egy jellegzetes dallamvezetésről azonnal felismerünk, ilyenből pedig nagyon kevés akad mostanában.

Az album anyaga itt hallható – a dalsorrend a lejátszó jobb felső sarkában a három vízszintes csíkra kattintva olvasható:

http://www.houseoftomorrow.com

összeállította: Szabó Benedek

https://recorder.blog.hu/2012/02/28/the_magnetic_fields_love_at_the_bottom_of_the_sea_a_teljes_album
The Magnetic Fields: Love At The Bottom Of The Sea – albumpremier!
süti beállítások módosítása