Lemeztáska – Grimes

2012.02.16. 13:00, rerecorder

A zenészek zenei ízlését firtató Lemeztáska sorozatunkban eddig főleg magyar előadókat faggattunk (Linczényi Márkó, Pándi Balázs, Halász Judit, Piresian Beach, Lovasi András, Nagy Feró), bár beestek már külföldi zenekarok tagjai is (Rise Against, Kaiser Chiefs). Most kicsit javul a nemzetközi előadók – és a nők – számaránya, ugyanis Claire Boucher, azaz Grimes is válaszolt kérdéseinkre. A 23 éves kanadai DJ-producer-billentyűs-énekesnő 2010-ben kiadott két korai nagylemeze (Geidi Primes, Halfaxa) és a 2011-es EP (Darkbloom) kiforrottabb, slágeresebb dalai után 2012. február 20-án már a jó nevű 4AD céghez szerződve jelenteti meg Visions című új albumát, melynek teljes anyaga tegnap óta már a Recorderen is végighallgatható, holnap pedig a lemezkritika is felkerül oldalunkra, de ma jöjjenek Grimes kedvenc lemezei. Íme, ezeket hallgatja a 2012-es év egyik nagy női reménysége.


-
Kedvenc album a gyerekkorodból?

- OutKast: Stankonia (2000)

- Melyik volt az a lemez, ami rádöbbentett, hogy neked is zenélned kell?

- Panda Bear: Person Pitch (2007)

- Miket hallgatsz inspirációhoz?

- OutKast, Aphex Twin, TLC, Mariah Carey, Burial.

- Szerzel valakiktől ihletet a dalszövegekhez?

- A saját életemből.

- Kedvenc album egy olyan énekestől, aki hatott az énekstílusodra?

- Nincs igazán egyetlen énekes sem, aki túlzottan hatott volna a stílusomra, az inkább egyfajta kevercs abból, hogy megpróbálom másolni Mariah Carey-t és kihozni a hangomból mindazt, amire képes vagyok. Készítettem egy háziverziót a legjobb Mariah Carey-dalokból, ez a kedvenc Mariah Carey-lemezem, úgyhogy akkor ezt nevezem ide.

- Kedvenc dalok, amik boldoggá tesznek?

- Selena Gomez: Love You Like A Love Song. Mariah Carey: Fantasy. Girl’s Generation: Gee.

- Kedvenc szívtörő album?

- Burial: Untrue (2007)

- Kedvenc szombat esti lemez?

- Mariah Carey vs. Jump Smokers Remix Album (2010-re betervezett remixalbum, ami eddig nem került hivatalos kiadásra – a szerk.)

- Kedvenc vasárnap délelőtti album?

- Aphex Twin: Selected Ambient Works 85-92 (1992).

- Kedvenc zene autóban/utazáshoz?

- Drake-től bármi.

- Kedvenc zene éjszaka/sötétben?

- Vivaldi.

- Kedvenc hallgatnivaló szex után?

- Burial.

- Kedvenc szinti-pop lemez?

- Depeche Mode: Violator (1990).

- Kedvenc kanadai nagylemez?

- Jézusom… Blue Hawaii: Blooming Summer? (Ez valójában csak egy EP 2010-ből – a szerk.)

- Kedvenc „bűnös örömök” típusú dal?

- Justin Bieber: Somebody To Love.

- A koncert, ami megváltoztatta az életed?

- A teljes Doldrums/Grimes világturné.

- Milyen zene szól fellépés előtt, hogy hangulatba hozd magad?

- Benny Benassi

- Kedvenc 2011-es nagylemez?

- Balam Acab: Wander/Wonder.

- Kiket hallgatsz mostanában?

- AraabMuzik, Elite Gymnastics, Blood Diamond5.

- Az alig egy éven belül megjelent első két lemezed idején túlcsorduló kreativitás jellemzett, vagy egyszerűen csak kiadtál mindent, amit addig rögzítettél?

- Á, dehogy! Nagyjából csak a tizedét jelentettem meg annak, amit valaha rögzítettem (nevet). De alaphelyzetben állandóan a zenémen, a műveimen dolgozok, máskülönben azonnal rám tör az aggodalmaskodás.

- A Geidi Primes inkább felemelő, poposabb megszólalású, a Halfaxa viszont sötétebb, kísérletezőbb lemez. Célod volt, hogy megmutasd a palettád két ellentétes oldalát?

- Amikor zenét szerzek, akkor nincs semmiféle előzetes szándékom, megírom, ami épp ki akar jönni belőlem. Nincs szó ellentétes oldalakról, vagy fitogtatásról, hogy „ezt is tudom!” Nincs szó palettáról, ha van bármi is, amit erőltetni próbálok, az egy egységesség – ami nem is feltétlenül van meg a lemezekben (nevet) –, ugyanis nem akarok csapongó, teljesen összefüggéstelen albumokat kiadni. Szóval megpróbálom úgy összeállítani a lemezeimet, kiválogatni a dalaimat, hogy azok passzoljanak egymáshoz. Ezen kívül mindig egymástól eltérő szakaszokban vagyok, gyorsan váltakoznak az életfázisaim, ami szintén kihat az egyes anyagokra.

- A tavalyi Darkbloom EP-n hallható fülbemászó, egyedi dalaid alapján végleg megtaláltad a saját hangodat. Kész vagy arra, hogy popsztár váljék belőled?

- Igen, popsztár szeretnék lenni, de egy pszichedelikus, futurisztikus, „csináld magad!” típusú popsztár!

- Harmadik albumod, a hamarosan megjelenő Visions rétegzettebb, komplexebb az előzőeknél. Miben volt más elkészíteni ezt a lemezt?

- Sokat tanultam az elmúlt másfél évben. Megtanultam használni a különböző felszereléseket, Egyáltalán sokat tanultam arról, hogy hogyan működik a zene, hogyan kell felépíteni egy dalt. Sokat koncerteztem és ez is nagy hatással volt, mert az első lemezek idején még nem tudtam, hogy hogyan lehet a dalaimat élőben is előadni. És sokkal magabiztosabb lettem!


lejegyezte: Dömötör Endre


http://www.grimesmusic.com

http://4ad.com/artists/grimes

 

az új lemez Genesis című dalának élő előadása:


a 2011-es EP-ről való Vanessa videója, melyet maga Grimes rendezett:

Címkék: grimes lemeztáska
https://recorder.blog.hu/2012/02/16/lemeztaska_grimes
Lemeztáska – Grimes
süti beállítások módosítása