Adele és a Foo Fighters tarolt a Grammy-gálán

2012.02.13. 07:40, -recorder-

Február 12-én a Los Angeles-i Staples Centerben rendezték meg az 54. Grammy Awards gálát. Adele mind a hat jelölését díjra váltotta, és ő nyert a három legfontosabb kategóriában is (a 21 lett az év albuma, a Rolling In The Deep az év dala és az év hangfelvétele, ahogy az év videoklipje is, és az 23 éves angol lány vihette haza az év popzenei albumáért és az év popénekesnői teljesítményéért járó trófeát is), míg a Foo Fighters hat jelölésből öt díjat nyert: Dave Grohléké lett az év rockzenei albuma (Wasting Light) és rockdala (Walk), ők lettek a legjobb rock- és legjobb hard rock/metál előadók (ez utóbbit a White Limo című dalban nyújtott teljesítményükért kapták), ráadásul övék lett a legjobb zenei film díja is (a Back And Forth dokumentumfilmért). A rap kategóriát négy díját is ugyanaz az előadó nyerte, Kanye West (a legjobb rap előadás díját Jay-Z-vel közösen az Otisért). Skrillex három díjat nyert, a legjobb tánczenei felvételért és albumért, illetve remixért. A legjobb új előadó Bon Iver lett, ahogy a legjobb alternatív album díját is Justin Vernon vihette haza a Bon Iver, Bon Iver lemezért.

A legjobb popzenei duettnek Tony Bennett és Amy Winehouse közös Body & Soulját választották, de a Duets II album tradicionális popban is nyert. Cee Lo Green az R&B, Chick Corea a dzsessz, Taylor Swift pedig a country kategóriában nyert két-két díjat. A bluegrassben a legjobb album Alison Kraussé, a reggae-ben Stephen Marley-é, a világzenében a Tinariwen együttesé lett (Tassili). Az év producere Paul Epworth lett (Adele, Foster The People, Cee Lo Green). A gálán megemlékeztek az egy nappal korábban elhunyt Whitney Houstonra is, és számos érdekes fellépésre is sor került az est folyamán.

http://www.grammy.com

Adele visszatérése – az énekesnő első fellépése őszi hangszálműtéte óta:

a Maroon 5, a Foster The People és az újraegyesült Beach Boys közös blokkja:

David Guetta, Chris Brown, Lil Wayne, illetve (3:30-tól) a Foo Fighters és Deadmau5 közös blokkja: 

 

FRISSÍTÉS: pont a Grammy-gála hétvégéjén került fel a netre az első előzetes a Sound City című sztárparádés dokumentumfilmhez, melyet Dave Grohl rendezett a kaliforniai Van Nuysban 1969 és 2011 között működő legendás Sound City stúdióról, ahol többek között a Nevermind című Nirvana-album is készült!

https://recorder.blog.hu/2012/02/13/adele_es_a_foo_fighters_tarolt_a_grammy_dijkioszton
Adele és a Foo Fighters tarolt a Grammy-gálán
süti beállítások módosítása